Pri skupni skladbi je naenkrat zadonelo kar sto devetdeset cajonov. / Foto: Gorazd Kavčič

Zadoneli cajoni

V Osnovni šoli Cvetka Golarja v Škofji Loki so minulo sredo pripravili srečanje šol, ki so v letošnjem šolskem letu sodelovale pri Projektu cajon, v okviru katerega so učenci sami sestavili in pobarvali cajone in se nanje naučili tudi igrati.

V okviru Projekta cajon so v šolah povezali več predmetov, in sicer tehniko in tehnologijo ter likovno in glasbeno umetnost. »Učenci so cajone pri urah tehnike in tehnologije sestavili ali izdelali, pri urah likovne umetnosti so jih poslikali in okrasili, pri urah glasbene umetnosti pa so spoznali osnovno tehniko igranja in ustvarili različne skladbe,« je pojasnil pobudnik projekta Jaka Strajnar, akademski glasbenik in profesor tolkal. Pri projektu je sodelovalo 25 šol iz vse Slovenije, na srečanju pa se jih je s svojimi cajoni predstavilo dvanajst. Med drugim so izvedli tudi skupno skladbo z naslovom Cajonomanija, ki jo je posebej za to priložnost napisal Jaka Strajnar in pri kateri je naenkrat zadonelo vseh 190 cajonov.

Cajon, ki se izgovarja kot kahon, je tolkalni inštrument kvadratne oblike, na katerem se sedi in obenem igra z rokami, je razložil Jaka Strajnar in dodal, da njegova nezapletena osnovna tehnika omogoča učencem hitro in učinkovito učenje ter izvajanje različnih enostavnih ritmov. Skozi projekt so tako v šolah omogočili medpredmetno povezovanje in inovativno glasbeno ustvarjanje, obenem pa aktivno in nepozabno glasbeno in tolkalno izkušnjo tudi vsem nadaljnjim generacijam učencem. »V šolah jih bodo namreč lahko še naprej uporabljali pri pouku glasbene umetnosti, zboru, ansambelski igri in drugih predmetih tako na razredni kot na predmetni stopnji,« je poudaril Jaka Strajnar, ki si želi, da bi v šolah to znali izkoristiti, saj je po njegovih besedah ritem nedvomno povezovalni element, ki spodbuja ustvarjalnost, koordinacijo in zbranost učencev. S projektom zato namerava nadaljevati tudi v prihodnje in ga razširiti še na druge šole.

Med šolami, ki so sodelovale na tokratnem srečanju, je posebna komisija, v kateri sta poleg Jaka Strajnarja sodelovali še predsednica Slovenskega društva Carla Orffa Tadeja Mraz Novak in akademska slikarka Maja Šubic, izbrala tri šole, ki so najbolj navdušile tako s poslikavo cajonov kot izvedbo skladb. Prvo nagrado si je prislužila OŠ Pivka, drugo OŠ Kozara in tretjo na srečanju najštevilnejša skupina OŠ Frana Albrehta iz Kamnika.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

12/23

nedelja

9/24

ponedeljek

10/25

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 12. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 13. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 14. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, Cerkje, 14. julij 2020

Kolesarska izleta

FILM / Jesenice, 14. julij 2020

Pavarotti

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

OBVESTILA / Gorenjska, 15. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 16. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Krvavi Kongo / 22:57, 11. julij

Točno tako Leopold ni bil nikoli v Kongu, Hitler ni bil nikoli v taborišču, Tito ni bil nikoli na Golem Otoku, a ljudje so umirali kot po...

Ohranjajo vleko ploha / 22:43, 11. julij

Do pred kratkim je živel v Kranju in so bili vsi ostali Slovenci za njega Neslovenci primorci so bili Italijani, Štajerci Turki, Dolenci pa ...

Ohranjajo vleko ploha / 22:37, 11. julij

Imam nažalost švagerja, pameten da kar po šivih poka, v življenju pa mu ni uspelo popolnoma, nič sovraži vse kar ni Gorensko in Srbsko tipičen Šovinist

Ohranjajo vleko ploha / 22:33, 11. julij

Ja gdo? katera Gorenka, pa še hoče Gorenca za Moža?
Če prav nič ne znajo so najbol pametni, dopoldan sovražijo sami sebe popoldan pa celi svet.

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 16:12, 10. julij

"Ve kdo, da je kaka cerkev fraj 30. Julija?"
---------------------------
V Srbiji v samostanu Studenica imaju fraj. Ne vem pa če imajo žar.
Če ostaneš dol, ti ga jaz kupim.
Ajd.

V četrtek sedemnajst novih okužb / 15:27, 10. julij

Kdo bo skrbel za naše zdravje, če zboli vladni govorec Jelko ?

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 10:33, 10. julij

Cerkev Sv. Metoda in Cirila v LJ ponuja celotno ponudbo od žara do trubaćev. Gospod 20% pride civilno poročit v park pred cerkvijo.