Veleposlanica Sigrid Berka (sedi v sredini) je skupaj s šolarji prelistala podarjene knjige. / Foto: Gorazd Kavčič

Razveselili so se knjig

Z donacijo Mohorjeve družbe v Celovcu je Osnovna šola Antona Janše iz Radovljice kupila knjige za šolsko knjižnico. Z glasbeno-literarno prireditvijo, na katero so povabili tudi avstrijsko veleposlanico Sigrid Berka, so se donatorjem zahvalili za dragoceno darilo.

Radovljica – Mohorjeva družba v Celovcu in urad zveznega kanclerja Avstrije sta v že 18. dobrodelni akciji Podarimo knjige v začetku leta slovenskim organizacijam podarila bone za knjige v skupni vrednosti petdeset tisoč evrov. Med prejemniki je tudi Osnovna šola Antona Janše Radovljica, kjer so prejšnji teden ob prevzemu knjig v vrednosti pet tisoč evrov pripravili dogodek s kulturnim programom.

»Branje je za otroke in odrasle izjemnega pomena – skozi knjige dobimo zgodbe in skozi zgodbe širimo svoje obzorje, bogatimo svojo domišljijo, širimo znanje in spoznavamo tudi lastne poglede na svet. Zato smo podarjenih knjig zelo veseli. Deželi Avstrija in Slovenija sta bili od nekdaj povezani. Če pogledamo skozi vrata naše šole, vidimo prelaz, prek katerega je nekoč potekala pot čez Karavanke iz Slovenije v Avstrijo in nazaj. Še naprej se bomo trudili, da bosta naroda, ki živita na obeh straneh Karavank, ostala povezana,« je poudarila ravnateljica Jelena Hrovat.

Slovesnosti so se udeležila tako predsednik Mohorjeve družbe iz Celovca Ivan Olip ter direktor Franz Kelih kot avstrijska veleposlanica Sigrid Berka. »Veseli me, da lahko tokrat že tretjič zapored sodelujem v akciji Podarimo knjige,« je v lepi slovenščini zbrane nagovorila veleposlanica, ki poudarja, da je prav za manjšine posebnega pomena, da negujejo svoj jezik – branje je za to najboljše sredstvo. »Vesela sem, da so knjige v dobrih rokah, posebno ker je med prejemniki prav Osnovna šola Antona Janše. Zadovoljna sem tudi, da odnosi med Avstrijo in Slovenijo s to akcijo postajajo še intenzivnejši,« je poudarila veleposlanica.

Kot poudarjajo organizatorji dobrodelne akcije Podarimo knjige, najrazličnejše knjige bralcem pomagajo pri spoznavanju novega, drugačnega in so poleg tega tudi spodbuda za branje in razvijanje bralne kulture. V akciji, ki poteka že vse od leta 2002, je bilo doslej različnim slovenskim nevladnim organizacijam in ustanovam podarjenih več kot 53 tisoč izvodov knjig, je povedal predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu Ivan Olip. »Mohorjeva družba je naš narod od nekdaj učila kulture in branja, ga kulturno oblikovala in ozaveščala. Že vse od nastanka 1853 je prva šola kulture in omike slovenskega naroda.« Kot še pojasnjuje Olip, je akcija nadaljevanja poslanstva Mohorjeve družbe v Celovcu, saj bi z njo rada poudarila skrb za negovanje slovenske jezika in kulture med Slovenci doma in zunaj meja Slovenije.

Prireditve sta se udeležila tudi radovljiški župan Ciril Globočnik in direktorica knjižnice Božena Kolman Finžgar. Radovljičani so goste iz Mohorjeve družbe in avstrijsko veleposlanico popeljali tudi na ogled nove Knjižnice Antona Tomaža Linharta Radovljica in v Begunje, kjer so posebej poudarili Muzej Avsenik in grad Kamen.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

jasno
vlažnost: 93 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

15/30

torek

16/33

sreda

18/35

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Gozd - Martuljek, 25. junij 2019

Izlet na Sv. Višarje

PRIREDITVE / Štefanja Gora, Šenčur, 25. junij 2019

Palačinke na Šenturški Gori

PRIREDITVE / Gorje, 25. junij 2019

Ob začetku poletne sezone

IZLETI / Naklo, 25. junij 2019

Kolesarjenje po občini Naklo

PRIREDITVE / Šenčur, 27. junij 2019

Poletna glasbena srečanja

IZLETI / Kranj, 27. junij 2019

Planinski izlet: Češka koča

IZLETI / Naklo, 27. junij 2019

S kolesom do Vogelj

PREDAVANJA / Šenčur, 27. junij 2019

Predavanje inštruktorja varne vožnje

 

 
 

 

 
 
 

Iz Predoselj v Južno Afriko / 21:45, 24. junij

Pohvalno, da se je gospa odločila dati v hrambo muzeju ker bi bilo škoda, da bi to obležalo nekje v omari.

Tržičani mu rečejo kar grad / 21:26, 24. junij

Piše, kaj pa grad jutri? Neka Tržičanka je v svoji magistrski nalogi vizualno predstavila projekt tržiške knjižnice. Pija Japelj skoraj sos...

Krvava zarja naznanila gorje / 18:41, 24. junij

G. Primož, Anamarija in vsem podobnega mišljenja. Nacizem je zamenjal komunizem. Tega mnogi ne morete in nočete sprejeti. Ne morete sprejeti...

Začenjajo se počitnice / 18:34, 24. junij

Zaradi takega šolstva, ki vzpodbuja povprečnost , smo bili v socializmu, smo in bomo v socializmu.Naše šolstvo štanca. Štanca nezaposljive k...

Začenjajo se počitnice / 15:22, 24. junij

Čestitke vsem učiteljicam in učiteljem za 6 tednov neprekinjenega dopusta. Skupaj letno 3 mesece dopusta. Vsak zdravnik se lahko skrije po količini dopusta. Carji.

Krvava zarja naznanila gorje / 11:44, 24. junij

Janez Novak,
Za ohranjanje zgodovinske sramote pa skrbite kar sami :)

Grožnje niti niso prav redke / 10:54, 24. junij

Umor dekleta iz Radovljice je raziskan, kaj da ne..