Veleposlanica Sigrid Berka (sedi v sredini) je skupaj s šolarji prelistala podarjene knjige. / Foto: Gorazd Kavčič

Razveselili so se knjig

Z donacijo Mohorjeve družbe v Celovcu je Osnovna šola Antona Janše iz Radovljice kupila knjige za šolsko knjižnico. Z glasbeno-literarno prireditvijo, na katero so povabili tudi avstrijsko veleposlanico Sigrid Berka, so se donatorjem zahvalili za dragoceno darilo.

Radovljica – Mohorjeva družba v Celovcu in urad zveznega kanclerja Avstrije sta v že 18. dobrodelni akciji Podarimo knjige v začetku leta slovenskim organizacijam podarila bone za knjige v skupni vrednosti petdeset tisoč evrov. Med prejemniki je tudi Osnovna šola Antona Janše Radovljica, kjer so prejšnji teden ob prevzemu knjig v vrednosti pet tisoč evrov pripravili dogodek s kulturnim programom.

»Branje je za otroke in odrasle izjemnega pomena – skozi knjige dobimo zgodbe in skozi zgodbe širimo svoje obzorje, bogatimo svojo domišljijo, širimo znanje in spoznavamo tudi lastne poglede na svet. Zato smo podarjenih knjig zelo veseli. Deželi Avstrija in Slovenija sta bili od nekdaj povezani. Če pogledamo skozi vrata naše šole, vidimo prelaz, prek katerega je nekoč potekala pot čez Karavanke iz Slovenije v Avstrijo in nazaj. Še naprej se bomo trudili, da bosta naroda, ki živita na obeh straneh Karavank, ostala povezana,« je poudarila ravnateljica Jelena Hrovat.

Slovesnosti so se udeležila tako predsednik Mohorjeve družbe iz Celovca Ivan Olip ter direktor Franz Kelih kot avstrijska veleposlanica Sigrid Berka. »Veseli me, da lahko tokrat že tretjič zapored sodelujem v akciji Podarimo knjige,« je v lepi slovenščini zbrane nagovorila veleposlanica, ki poudarja, da je prav za manjšine posebnega pomena, da negujejo svoj jezik – branje je za to najboljše sredstvo. »Vesela sem, da so knjige v dobrih rokah, posebno ker je med prejemniki prav Osnovna šola Antona Janše. Zadovoljna sem tudi, da odnosi med Avstrijo in Slovenijo s to akcijo postajajo še intenzivnejši,« je poudarila veleposlanica.

Kot poudarjajo organizatorji dobrodelne akcije Podarimo knjige, najrazličnejše knjige bralcem pomagajo pri spoznavanju novega, drugačnega in so poleg tega tudi spodbuda za branje in razvijanje bralne kulture. V akciji, ki poteka že vse od leta 2002, je bilo doslej različnim slovenskim nevladnim organizacijam in ustanovam podarjenih več kot 53 tisoč izvodov knjig, je povedal predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu Ivan Olip. »Mohorjeva družba je naš narod od nekdaj učila kulture in branja, ga kulturno oblikovala in ozaveščala. Že vse od nastanka 1853 je prva šola kulture in omike slovenskega naroda.« Kot še pojasnjuje Olip, je akcija nadaljevanja poslanstva Mohorjeve družbe v Celovcu, saj bi z njo rada poudarila skrb za negovanje slovenske jezika in kulture med Slovenci doma in zunaj meja Slovenije.

Prireditve sta se udeležila tudi radovljiški župan Ciril Globočnik in direktorica knjižnice Božena Kolman Finžgar. Radovljičani so goste iz Mohorjeve družbe in avstrijsko veleposlanico popeljali tudi na ogled nove Knjižnice Antona Tomaža Linharta Radovljica in v Begunje, kjer so posebej poudarili Muzej Avsenik in grad Kamen.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

zmerno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

3/21

nedelja

14/23

ponedeljek

14/21

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Gozd Martuljek, 22. september 2019

Pohod na Kurji vrh

PRIREDITVE / Križe, 22. september 2019

Palačinkin ŽivŽav

PRIREDITVE / Žiri, 22. september 2019

Markov tek

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Cerklje, 23. september 2019

Žig in razstava o Borštniku

 

 
 

 

 
 
 

Nižja gospodarska rast / 19:35, 21. september

"Levica in koalicija zbližali stališča"
---------------------------
Slovenija nova Švica:
ukinitev dopolnilnega zvarovanja in 1000€ pokojnine .
Hudooo!

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...