Menjave v svetu zavoda

Cerkljanski svetniki so zamenjali predstavnike ustanoviteljice Sveta Zavoda za turizem Cerklje. Opozicijski svetniki menijo, da gre za politično kadrovanje, župan Franc Čebulj, ki je predlagal zamenjavo, pa trdi, da je zavod slabo deloval, svet zavoda pa ni dobro opravljal svojih nalog.

Cerklje – Svet Zavoda za turizem Cerklje šteje pet članov, poleg predstavnika delavcev in zainteresirane javnosti so v svetu zavoda tudi trije predstavniki ustanoviteljice, torej občine. Od septembra 2017 so bili to Anton Kopitar ter svetnika Marko Bolka in Luka Štumberger, ki je bil tudi predsednik sveta zavoda. Na predlog župana Franca Čebulja pa je komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja občinskemu svetu predlagala, naj vse tri predstavnike občine odpokličejo, nadomestijo pa jih Stanislava Rozman, Jure Narobe in Miha Zevnik, vsi trije sicer svetniki širše županove koalicije v občinskem svetu.

Župan je odločitev pojasnil s slabšim delovanjem zavoda v lanskem letu. Med glavnimi razlogi, ki jih navajajo v poročilu komisije, je manjše število obiskovalcev spletne strani, ter turistično informativne točke in trgovine, stagnacijo števila vodenj skupin turistov z lokalnimi vodniki ter stagnacija prireditev in visoki organizacijski stroški za njihovo izvedbo. Med očitki svetu zavoda pa sta bila nestrokovnost in neizvrševanje pristojnosti glede spremljanja izvrševanja letnega programa dela in finančnega načrta zavoda.

Vse očitke je ostro zavrnil Luka Štumberger, ki je poudaril, da je svet zavoda v tej sestavi deloval transparentno in je bil eden od najaktivnejših, njihove seje pa so bile ves čas odprte tudi za javnost, kar ne velja za nekatere druge svete zavoda, zato očitki o neobveščenosti ne zdržijo. Opozoril je tudi, da je treba razlikovati med odgovornostmi članov sveta in odgovornostmi, ki jih ima direktor zavoda, ki je od lani Tomaž Tolar. Prav pod njegovim vodstvom je zavod lani pridobil slabih 77 tisoč evrov evropskih sredstev za digitalizacijo. Obisk spletne strani je bil resda manjši, pravi Štumberger, a zavod je v tem času povečal aktivnosti na družbenih omrežjih. Štumberger je zavrnil tudi očitke o stagnaciji dogodkov in visokih stroških organizacije, in poudaril, da so v Cerkljah lani zabeležili 19 odstotkov več nočitev kot leta 2017, kar je devet odstotnih točk več od slovenskega povprečja. V Cerkljah so zabeležili nekaj manj kot 84 tisoč nočitev. To pa je najpomembnejši kazalec stanja turizma, je povedal Štumberger, ki meni, da je porast prav posledica usmerjanja v digitalizacijo, medtem ko ga Čebulj pripisuje predvsem povečanim aktivnostim v letališki poslovni coni.

»V sedanji sestavi sveta zavoda pa smo izbrali dobrega kandidata in uspešnega menedžerja na tem področju in sestavili dober program, ki ste ga potrdili tudi vi, župan,« je povedal Marko Bolka in dodal: »Bolj korektno bi bilo, če bi naravnost povedali, da gre za politično odločitev, ne pa da se sklicujete na nestrokovnost.«

Stanje turizma v Cerkljah pa je povzel svetnik Luka Jezeršek, sicer eden od soustanoviteljev uspešnega družinskega podjetja Jezeršek gostinstvo: »Žalosti me, da se danes o turizmu pogovarjamo na takšen način, če bomo tako nadaljevali, ne bomo prišli daleč. Stopimo korak nazaj in se vprašajmo, ali si turizma v Cerkljah sploh želimo – in če da, kakšnega.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 19°

delno oblačno
vlažnost: 68 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

11/24

nedelja

14/17

ponedeljek

13/20

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 26. maj 2019

Praznovanje na Sv. Joštu nad Kranjem

PRIREDITVE / Gorje, 26. maj 2019

Srečanje gorenjskih planincev

OBVESTILA / Škofja Loka, 26. maj 2019

Srečanje bolnih, starejših, osamljenih in invalidov

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

 

 
 

 

 
 
 

Cerkev varen prostor za vse / 08:46, 26. maj

Policija preiskuje in bo preiskovala, vrana pa vrani ne izkljuje oči, itak se ščitiji med sabo te svinje farške...

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.