Ukrajinska babica Iryna Kolenchuk in njena snaha Darja Iuzan z rusko-ukrajinskimi dobrotami / Foto: Tina Dokl

Dobrote ukrajinske babuške

Po odločitvi, da vodenje uspešne družinske pekarne v Ukrajini prepusti mlajšemu sinu, je mojstrica peke Iryna Kolenchuk rusko-ukrajinske okuse pripeljala v Kranj, kjer živi njen starejši sin z družino.

Kranj je od konca februarja bogatejši za prikupno pekarno z rusko-ukrajinskimi dobrotami, prvo tovrstno pri nas. Pod imenom Babuškina pekarna jo je v starem delu mesta odprla mojstrica peke Iryna Kolenchuk iz Ukrajine. V mestu Rovno, od koder prihaja, slovi po odličnih pekovskih izdelkih, še zlasti sladkih dobrotah in tortah. Tam je pekarno odprla pred devetnajstimi leti; prvi dve leti je delala sama, sedaj pa tam zaposluje že blizu dvajset sodelavcev. Izdelke, za katere je prejela kopico nagrad, prodajajo v treh lastnih prodajalnah in dveh lokalih, z njimi pa zalagajo tudi druge trgovine. Dobro utečen družinski posel je že prepustila mlajšemu sinu Ilji in se pred slabimi štirimi meseci preselila v Kranj, kamor je pot pred dvema letoma pripeljala njenega starejšega sina Anatolija z družino.

»V Slovenijo sem prišla v podporo sinovi družini. Tu mi je zelo všeč, ljudje so prijazni in zelo dobrohotni. Za odprtje pekarne sem se odločila, ker želim, da bi tudi Slovenci spoznali moje izdelke. Ukrajinci jih zelo cenijo in mislim, da bodo všeč tudi vam,« nam je ob nedavnem obisku zaupala Iryna, s katero smo se pogovarjali ob pomoči v Ljubljani živeče Rusinje Evgenije Markež. »Končno, še nikjer v Sloveniji ni ruske pekarne oz. slaščičarne,« se je veselila naša priložnostna prevajalka.

Iryna je zadovoljna, da je odprtje minilo brez večjih birokratskih zapletov. Kranjsko pekarno je poimenovala po »babuški« oz. babici. Ukrajinska babica (ima že šest vnukov) svoje dobrote pripravlja po starih, preizkušenih receptih. Slavne pirožke jo je naučila peči mati. Gre za jed, zelo priljubljeno tako v Ukrajini kot tudi Rusiji, saj imata obe državi zelo podobno kulinariko. Pirožke prodajajo praktično na vsakem koraku in si jih marsikdo privošči kot hiter obrok. Seveda so tudi na policah Babuškine pekarne. Obstajajo slane in sladke različice z različnimi nadevi: tako sadjem kot tudi z zeljem, mesom, jajci in čebulo … Na podoben način pripravljajo piroge, njihove tradicionalne pite. »Pirožke in piroge so Rusi začeli pripravljati pred kakimi dvesto leti iz sestavin, ki so jih imeli doma na kmetijah: iz mleka, moke, zelenjave ..., bogatejši so dodali še meso. Vsak dan so dali drug nadev, da so popestrili jedilnik,« je razložila Markeževa.

Iryna Kolenchuk je povedala, da v Ukrajini poleg pirožkov marsikdaj postrežejo tudi juho, pri njih je še posebej priljubljena kokošja. Ukrajinci veljajo za sladkosnede in raje posegajo po sladkih pirožkih. V Babuškini pekarni zasledimo tudi kolače, ki so si jih Ukrajinci nekoč lahko privoščili zgolj v velikonočnem času, eklerje, šamrole, mamljive tortice pa tudi kruh z drožmi, tradicionalni ruski prigrizek bublike … Da obiskovalce zjutraj pričakajo sveži ročno narejeni izdelki, si ukrajinska babica nadene predpasnik ob devetih zvečer, v posteljo pa običajno leže šele okoli sedmih zjutraj. A ji ni težko, saj si želi, da bi bila Babuškina pekarna nekoč tako prepoznavna kot tista, ki uspešno deluje v Rovnu, mestu z okoli tristo tisoč prebivalci na zahodu Ukrajine.

Čim prej se želi naučiti slovenščine, zato se trudi čim več brati. V našem jeziku pa se že precej spretno sporazumeva njena snaha Darja Iuzan, ki je tu že nekoliko dlje in je prodajalka v Babuškini pekarni. Z možem Anatolijem imata sina in hčer, stara štiri in dve leti. Spoznala sta se v Darjini rodni Rusiji, kjer je Anatolij študiral osteopatijo. »V Kranju mi je zelo všeč, ker je majhen. Prej sem živela v velikem, milijonskem mestu Vladivostok. Tu je zelo mirno in varno,« je zadovoljna Darja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

oblačno
vlažnost: 65 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

9/22

četrtek

4/22

petek

5/22

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 9. maj 2024

Izlet na Sveto Trojico pri Pivki

RAZSTAVE / Jesenice, 9. maj 2024

Zgodovina ob tirih

IZLETI / Naklo, 9. maj 2024

S kolesom do Zbiljskega jezera

PRIREDITVE / Strahinj, 9. maj 2024

Pozdrav pomladi

GLASBA / Stražišče, 10. maj 2024

Eva Boto v Stražišču

IZLETI / Kokrica, 10. maj 2024

Začetek kolesarske sezone in pohod

PRIREDITVE / Šenčur, 10. maj 2024

Kolesarjenje DU Šenčur

IZLETI / Kranj, 11. maj 2024

Izlet na Šilentabor

 

 
 

 

 
 
 

Kako izbrati rabljeno vozilo v Sloveniji – nasveti in napotki / 21:18, 7. maj

Avtomobili so od dveh do sedmih let v garanciji. Torej uradni servisi. Ne razumem pa njihovih cen, npr. olja. Pri njih liter kvalitetnega ol...

Blejskega gradu ne dajo / 19:29, 6. maj

Zakaj se morajo z vsako vlado spreminjati zakoni in predpisi? Ta vlada je centralistična, zato Blejci pazite kaj sprejemate, ker vas bodo oskubili. Gre se samo za denar.

O novih parkiriščih in širjenju proizvodnje v Elanu / 21:20, 2. maj

Elan je površinsko omejen. Bi bil cajt, da bi, ne samo zaradi Elana, tudi kaj drugega bi lahko zgradili, saj ravno zaradi prostora, je iz Ra...

O novih parkiriščih in širjenju proizvodnje v Elanu / 08:11, 29. april

Elan naj na obstoječem ogromnem makadanskem parkirišču zgradi parkirno hišo v treh etažah in del parkirišč nameni obiskovalcem Begunj ( Avse...

Kako izbrati rabljeno vozilo v Sloveniji – nasveti in napotki / 08:04, 29. april

Kar imam jaz izkušnje z uradnimi in neuradnimi servis, je na koncu servisiranje na neuradnem servisu veliko dražje.

Makadamska cesta okoli Brda / 22:50, 27. april

Samo prosim odgovorne, naj cesto ne asfaltirajo. Sicer je potem nobel, ampak poleti pa oddaja pretirano vročino in kaj je lepšega in bolj ko...

Kako izbrati rabljeno vozilo v Sloveniji – nasveti in napotki / 18:57, 27. april

Svoje avte vedno vozim na uradni servis, ker sem imel v daljni preteklosti slabe izkušnje z univerzalnimi mehaniki. Kvaliteta mehanikov se ...