Ne sprašuj me ...

Po končnih podatkih statističnega urada smo v Sloveniji lani zabeležili za dobrih 11 milijonov prenočitev tujih turistov, kar je 15 odstotkov več kot v enakem obdobju leto prej. Skupaj z domačimi so ustvarili 15,7 milijona prenočitev, kar pomeni že peto zaporedno rekordno leto v slovenskem turizmu.

O rekordih, ki jih podira turizem, zadnjih nekaj let govorimo tudi na Gorenjskem. V Radovljici se je na primer število ponudnikov nastanitvenih kapacitet v primerjavi z letom poprej povečalo kar za tretjino. V Kranjski Gori nam za podatke, ki orišejo trende na področju turističnega obiska, ni treba seči več kot teden dni nazaj: letošnji Pokal Vitranc je po ocenah organizatorjev obiskalo 18 tisoč gledalcev, kar je eden od najboljših obiskov v zadnjih letih, še naslednjih nekaj deset tisoč – leta 2016 so jih našteli več kot 110 tisoč – jih prihaja prihodnji konec tedna v Planico. Turistov, ki so v Zgornjesavsko dolino prišli uživat zimske radosti, je destinacija polna, že vse odkar je prvi sneg pobelil pobočja pod Vitrancem.

Razlogov za zadovoljstvo je veliko. Dobri gospodarski rezultati prinašajo blaginjo v kraje, v katerih je preživetje ljudi odvisno od turizma. A tako kot vsak razvoj tudi ta prinaša kup težav, na katere še pred nekaj leti, ko smo si prizadevali za skorajda vsakega posameznega gosta in na odstotek natančno spremljali povečevanje števila nočitev, niti pomislili nismo.

Pa bi, tako kaže sedaj, morali. Navdušeni ob pogledu na strmo dvigajočo se krivuljo rasti bi morali že dolgo nazaj slišati prva negodovanja domačinov, ki pozimi v središču Kranjske Gore niso mogli ne do trgovine ne do zdravnika. Pa tistih, ki so se z Bleda v službo v Lesce vozili čez Blejsko Dobravo in mimo Jesenic, mojstranških kmetov, katerih pašniki in njive so postali divja parkirišča, in pohodnikov, ki na izletih v Karavanke ob poletnih koncih tedna niso našli niti minute miru.

»Don't ask me, I'm local« (Ne vprašaj me, tu sem doma), smo lahko na pustno nedeljo brali na jopičih domačinov na Bledu kot odgovor na projekt Ask me, I'm local oziroma Vprašaj me, tu sem doma. Turisti pridejo, »nasvinjajo«, pustijo malo denarja, kraj pa je preplavljen z obilico hrupa in gneče. Na Bledu, v Kranjski Gori, Bohinju ...

V Kranjski Gori so zato prav letos začeli akcijo Vsi smo Kranjska Gora, s katero želijo domačine spodbuditi k pozitivnemu razmišljanju o tem, koliko dobrega turizem prinaša veliki večini ljudi. A jasno je, da bi o tem, koliko in kakšne turiste želimo ter do kdaj so rastoče številke še nekaj, česar se veselimo, morali začeti razmišljati že mnogo, mnogo prej. Ne le v Kranjski Gori in na Bledu.

Oddaj svoj komentar

Kranj 6°

jasno
vlažnost: 84 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

2/20

sobota

1/22

nedelja

2/21

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 20. april 2019

Blagoslov jedi

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. april 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 20. april 2019

Blagoslov jedi

PREDAVANJA / Kranj, 20. april 2019

Proučevanje Svetega pisma

PRIREDITVE / Sv. Jošt nad Kranjem, 21. april 2019

Velika noč na Sv. Joštu

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. april 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Šenčur, 22. april 2019

Maistrov Zavrh v Slovenskih goricah

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. april 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Šola vedeževanja iz ciganskih kart / 15:26, 18. april

Meni so rekli, da Ciganu ne smem reči Cigan. To so Romi. Šlogarca je potem Romka ali Romkinja. A karte pa ostajajo ciganske? Ižke Cigane tud...

Branja drevesom / 06:41, 18. april

Nade wszystko należy r?wnież pamiętać, że liposukcja to nie metoda odchudzania, a już na pewno nie metoda trwała w efektach – tłuszcz.Grzego...

Branja drevesom / 20:14, 17. april

Wojciechowski
Ti boš bukvam in macesnom menda recitiral poljske domoljubne pesmice?

Najditelja znova na Mežakli / 20:05, 17. april

Največ bi naredu tvoj fotr preden te je delal, da bi odskoču !

Najditelja znova na Mežakli / 18:26, 17. april

Da ne boš mislu, da imam kaj prot teb.
Evo dokaza:
me je bralka Glasa vprašala, če sem prepričan, da te ni meteorit vsaj oplazil, sem ji rekel, da bi te, če ne bi odskoču.

Najditelja znova na Mežakli / 17:35, 17. april

Hehe, majmun, tud smešen nis, si pa korajžen, to pa, ampak tkole s fejk imeni na netu se to da ane..

Najditelja znova na Mežakli / 16:19, 17. april

Kar nekaj bralcev Glasa me je vprašalo, če je meteorit mogoče slučajno zadel Primoža?
Sem rekel, da ne, da ima to prirojen.