Denarja je že zmanjkalo

V projekt brezplačnih meritev radona v gospodinjstvih so letos vključili tudi osem gorenjskih občin, a zanimanja za izvedbo meritev je bilo toliko, da je denarja v le nekaj dneh zmanjkalo.

Jesenice – Zavod za varstvo pri delu je v projekt brezplačnih meritev radioaktivnega radona letos vključil tudi osem gorenjskih občin: Jesenice, Žirovnico, Gorje, Bohinj, Radovljico, Tržič, Škofjo Loko in Gorenjo vas - Poljane. A še preden je informacija o tem, da se lahko prijavijo v projekt, prišla do gospodinjstev, je denarja za izvedbo meritev že – zmanjkalo.

Kot so pojasnili v Zavodu za varstvo pri delu, s projektom želijo opredeliti ogroženost na posameznih območjih in z ustreznimi preventivnimi dejavnostmi omejiti tveganja, ki jih predstavlja radon. To je naraven radioaktiven plin brez vonja in barve, ki se nabira v zaprtih prostorih in je lahko rakotvoren. Ocenjujejo, da je vsak deseti rak na pljučih posledica radona.

Največja ogroženost za nabiranje radona je v pritličnih in kletnih prostorih, kamor lastniki za dva meseca namestijo detektor za merjenje koncentracije radona. Po končani meritvi detektor pošljejo na zavod in na dom prejmejo rezultate analize. Če detektorji zaznajo povečane koncentracije plina, fiziki zavoda posredujejo ogroženim gospodinjstvom napotke za ustrezno zaščito pred tem nevarnim plinom. V veliko primerih je ustrezen ukrep že redno zračenje ter zatesnitev razpok in špranj v tleh.

Meritev naj bi bila za gospodinjstva v omenjenih osmih gorenjskih občinah brezplačna, saj jo financira Uprava RS za varstvo pred sevanji, ki deluje znotraj ministrstva za zdravje. A kot so pojasnili na Zavodu za varstvo pri delu, se je na brezplačne meritve v občinah, ki so vključene v projekt, prijavilo toliko prebivalcev, da so že za več kot dvakrat presegli kvoto, ki jo financira Uprava za varstvo pred sevanji. Kljub temu se je na meritve še vedno mogoče prijaviti, a bodo meritve izvedene šele prihodnje leto.

»Če se prijavite preko spletnega obrazca, vas bomo uvrstili na seznam in obvestili, ko bodo finančna sredstva v prihodnjih letih spet na voljo,« so pojasnili na Zavodu za varstvo pri delu. Kot so dodali, meritev radona v stanovanjih še vedno lahko izvedejo, a je žal plačljiva in stane 60 evrov za en detektor, 100 evrov za dva, 140 evrov za tri ...

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

13/18

ponedeljek

13/21

torek

11/16

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

IZLETI / Kranj, 1. junij 2019

Lovrenška jezera, Ribniški vrh

IZLETI / Tržič, 2. junij 2019

Na tradicionalno romanje v Glinje na Koroško

IZLETI / Kranj, Šenčur, 6. junij 2019

Srečanje upokojencev Gorenjske

 

 
 

 

 
 
 

Cerkev varen prostor za vse / 08:46, 26. maj

Policija preiskuje in bo preiskovala, vrana pa vrani ne izkljuje oči, itak se ščitiji med sabo te svinje farške...

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.