Pot proti Šitni glavi ali Nad Šitom glavi / Foto: Jelena Justin

V tišini oblegane sosede

Šitna glava (2087 n. m.) – Vrh, ki pogosto sameva, njegovo severno steno ljubijo alpinisti, južno pobočje pa pozimi turni smučarji. V zimskih mesecih je čudovit cilj v neposredni bližini oblegane sosede. Nad Šitom glava ji rečejo alpinisti.

Če je pozimi Vršič kopen oz. cesta prevozna, je idealno izhodišče za ture v visokogorju, saj cesta občutno zmanjša višinsko razliko. Najbolj znana vrhova sta seveda Mala Mojstrovka in Prisank, a vzpon na vsakega od njiju je v zimskih razmerah resno gorniško dejanje. Najlažje in najhitreje dostopni dvatisočak v slovenskih gorah je neopazen vrh v soseščini Male Mojstrovke, Šitna glava ali Nad Šitom glava, kot jo običajno imenujejo alpinisti.

V dneh po lanskem božiču, ko je bilo snega po gorah bolj malo, je na vrsto prišel tudi vzpon na Šitno glavo. Gora je idealna za dni, ko nam zaradi drugih obveznosti zmanjkuje časa, želja po gorah pa je velika.

Zapeljemo se na Vršič, kjer parkiramo. Možnosti vzpona sta dve: če je snega res veliko, je najlažje, če se kar po znanem Plazu oz. melišču, ki ga poznamo iz poletnih mesecev, povzpnemo proti skalam, ki jih vidimo pred seboj. Levo gre pot proti Grebencu, do škrbine, ki pelje potem na vrh Male Mojstrovke, mi pa za Šitno glavo skrenemo desno. Če je snega manj, pa je bistveno bolj udoben in lepši vzpon po markirani južni poti z Vršiča proti Mali Mojstrovki. Sprva slabše označena steza nas vodi v desno, potem pa dosežemo smerokaz, kjer zavijemo levo proti Mali Mojstrovki, desno gre pot na Sleme oz. Slemenovo špico. Zložen vzpon hitro pridobiva nadmorsko višino. Na naši levi strani je gosto ruševje, ki prekriva melišče, spredaj pred nami so znamenita Vratca. Ko dosežemo steno Male Mojstrovke, gre pot proti Grebencu naprej, mi pa zavijemo ostro desno in začnemo prečni vzpon. Gremo mimo vstopa v t. i. Butinarjevo grapo, ki v idealnih snežnih razmerah predstavlja enega lepših vzponov na Malo Mojstrovko, malce naprej pa sta še vstopa v Pripravniško in Župančičevo grapo.

Široko pobočje prečimo v desno, vmes se zmerno povzpnemo, strmejši pa je vršni del vzpona na Šitno glavo, a strmina ni pretirana. V zimskih razmerah je seveda obvezna zimska oprema: dereze in cepin.

Nad Šitom glava je bolj kot pri zimskih pohodnikih priljubljen vrh pri turnih smučarjih. V tem primeru je potrebna previdnost pri novozapadlem snegu ali pri močnejši otoplitvi, saj se nevarnost plazov močno poveča. Če je vršni greben pomrznjen, je nujna uporaba srenačev. Na vrhu Nad Šitom glave se pogosto pojavijo velike opasti, ki visijo nad alpinistom priljubljeno severno steno. Prostrano pobočje nudi številne smučarske užitke, in to po dokaj strmem terenu.

S Šitne glave sestopimo po poti vzpona.

Nadmorska višina: 2087 m
Višinska razlika: 480 m
Trajanje: 2 uri in 30 minut
Zahtevnost: 1 / 5

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

jasno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

16/32

sreda

18/35

četrtek

16/28

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Šenčur, 27. junij 2019

Poletna glasbena srečanja

IZLETI / Kranj, 27. junij 2019

Planinski izlet: Češka koča

IZLETI / Naklo, 27. junij 2019

S kolesom do Vogelj

PREDAVANJA / Šenčur, 27. junij 2019

Predavanje inštruktorja varne vožnje

PRIREDITVE / Šenčur, 28. junij 2019

Poletna glasbena srečanja

PRIREDITVE / Tržič, 29. junij 2019

Gutenberški dnevi

PRIREDITVE / Tržič, 30. junij 2019

Glasbeni večer v Tržiškem muzeju

IZLETI / Kranj, 2. julij 2019

Kolesarski izlet

 

 
 

 

 
 
 

Bolnišnica naj ostane v občini / 18:07, 25. junij

Preden se boste lotili gradnje regijske bolnišnice, uredite odlagališče odpadkov na Mali Mežakli. Od tam prihajajo vonjave, ki niso primerne za bližino bolnišnice. Nujno!

Bolnišnica naj ostane v občini / 17:16, 25. junij

Če se prav spomnim so hoteli porodnišnico že seliti v Kranj, seveda Jeseničani tega niso dopustili in danes je jeseniška porodnišnica ena iz...

Praznujemo dan državnosti / 14:28, 25. junij

Dan državnosti? Čigave ? Da smo Beograd zamenjali za Bruselj? Hvala lepa za tako samostojnost ! Da smo postali hlapci in talci bruseljsko-va...

Romantika ženskega telesa / 08:33, 25. junij

Sicer slike so vrhunske res..

Romantika ženskega telesa / 08:19, 25. junij

Romantika ženskega telesa, kaj?
Vsaj sliko gole ženske bi lahko prilepili !

Krvava zarja naznanila gorje / 08:14, 25. junij

Ja Franc, imate prav :) Danes vse to imamo, predvsem pa je pred nami svetla prihodnost, sploh za mlade družine, ti se še posebej lahko vese...

Iz Predoselj v Južno Afriko / 21:45, 24. junij

Pohvalno, da se je gospa odločila dati v hrambo muzeju ker bi bilo škoda, da bi to obležalo nekje v omari.