Pot proti Šitni glavi ali Nad Šitom glavi / Foto: Jelena Justin

V tišini oblegane sosede

Šitna glava (2087 n. m.) – Vrh, ki pogosto sameva, njegovo severno steno ljubijo alpinisti, južno pobočje pa pozimi turni smučarji. V zimskih mesecih je čudovit cilj v neposredni bližini oblegane sosede. Nad Šitom glava ji rečejo alpinisti.

Če je pozimi Vršič kopen oz. cesta prevozna, je idealno izhodišče za ture v visokogorju, saj cesta občutno zmanjša višinsko razliko. Najbolj znana vrhova sta seveda Mala Mojstrovka in Prisank, a vzpon na vsakega od njiju je v zimskih razmerah resno gorniško dejanje. Najlažje in najhitreje dostopni dvatisočak v slovenskih gorah je neopazen vrh v soseščini Male Mojstrovke, Šitna glava ali Nad Šitom glava, kot jo običajno imenujejo alpinisti.

V dneh po lanskem božiču, ko je bilo snega po gorah bolj malo, je na vrsto prišel tudi vzpon na Šitno glavo. Gora je idealna za dni, ko nam zaradi drugih obveznosti zmanjkuje časa, želja po gorah pa je velika.

Zapeljemo se na Vršič, kjer parkiramo. Možnosti vzpona sta dve: če je snega res veliko, je najlažje, če se kar po znanem Plazu oz. melišču, ki ga poznamo iz poletnih mesecev, povzpnemo proti skalam, ki jih vidimo pred seboj. Levo gre pot proti Grebencu, do škrbine, ki pelje potem na vrh Male Mojstrovke, mi pa za Šitno glavo skrenemo desno. Če je snega manj, pa je bistveno bolj udoben in lepši vzpon po markirani južni poti z Vršiča proti Mali Mojstrovki. Sprva slabše označena steza nas vodi v desno, potem pa dosežemo smerokaz, kjer zavijemo levo proti Mali Mojstrovki, desno gre pot na Sleme oz. Slemenovo špico. Zložen vzpon hitro pridobiva nadmorsko višino. Na naši levi strani je gosto ruševje, ki prekriva melišče, spredaj pred nami so znamenita Vratca. Ko dosežemo steno Male Mojstrovke, gre pot proti Grebencu naprej, mi pa zavijemo ostro desno in začnemo prečni vzpon. Gremo mimo vstopa v t. i. Butinarjevo grapo, ki v idealnih snežnih razmerah predstavlja enega lepših vzponov na Malo Mojstrovko, malce naprej pa sta še vstopa v Pripravniško in Župančičevo grapo.

Široko pobočje prečimo v desno, vmes se zmerno povzpnemo, strmejši pa je vršni del vzpona na Šitno glavo, a strmina ni pretirana. V zimskih razmerah je seveda obvezna zimska oprema: dereze in cepin.

Nad Šitom glava je bolj kot pri zimskih pohodnikih priljubljen vrh pri turnih smučarjih. V tem primeru je potrebna previdnost pri novozapadlem snegu ali pri močnejši otoplitvi, saj se nevarnost plazov močno poveča. Če je vršni greben pomrznjen, je nujna uporaba srenačev. Na vrhu Nad Šitom glave se pogosto pojavijo velike opasti, ki visijo nad alpinistom priljubljeno severno steno. Prostrano pobočje nudi številne smučarske užitke, in to po dokaj strmem terenu.

S Šitne glave sestopimo po poti vzpona.

Nadmorska višina: 2087 m
Višinska razlika: 480 m
Trajanje: 2 uri in 30 minut
Zahtevnost: 1 / 5

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno jasno
vlažnost: 53 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

3/16

torek

-1/11

sreda

-2/15

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Resnica

PRIREDITVE / Naklo, 26. marec 2019

Knjiga Miha Dovžan – fant z zlatimi prsti

IZLETI / Preddvor, 26. marec 2019

Pohod na Grmado nad Polhovim Gradcem

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Sindrom fibromialgije in kronične utrujenosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 26. marec 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Tržič, 26. marec 2019

Radosti in pasti nove tehnologije

 

 
 

 

 
 
 

Na parkirišču zdaj parkomat / 17:39, 25. marec

Turistično društvo Brezje je predstavilo načrte za letos:

in to je, kako na čimbolj lahek način priti do keša.!

Fraport lani precej povečal dobiček / 09:16, 25. marec

Pošteno rečeno, Fraport je prišel na 'fertik deu'. Res je, Fraport je velika kompanija in je kar nekaj dodal. Turizem se je razbohotil. Kar ...

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 08:34, 25. marec

Dragu Paplerju se je v članku zareklo - spomine sta obujala še živeča člana vokalnega kvinteta Gorenjci Mirko Poličar in Stane Novak. Janez Šter iz prve zasedbe kvinteta je žal že pokojni.

Fraport lani precej povečal dobiček / 23:02, 24. marec

Nemci uporabljajo najmočnejšo mišico, zato so dobri gospodarji. Slovenceljni si bili vedno dobri v metanju polen in kraji. 500 let pod Nemci, pa še vedno hlapci.

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 21:18, 24. marec

Super !!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 18:40, 24. marec

No, tale komentar bi pa lahko zadržal zase osebno!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 16:12, 24. marec

Ja gdor uživa v takšni Glasbi? Naj bo,za mene je vseskupaj en cigule migule,