Sredina seja občinskega sveta Občine Medvode se je snemala, a le za potrebe priprave zapisnika, občani si je ne bodo mogli ogledati. / Foto: Tina Dokl

Seje niso smeli predvajati

Primer, kot se na seji občinskega sveta Občine Medvode še ni zgodil: ker eden izmed občinskih svetnikov ni dal svojega soglasja za predvajanje celotne seje občinskega sveta, po dopisu informacijskega pooblaščenca Kabelska televizija Medvode seje ni predvajala.

Medvode – Medvoški občinski svetniki so v sredo drugič v tem mandatu sedli v svetniške klopi, na dnevnem redu pa so imeli same kadrovske točke. Seje sveta se že od ustanovitve občine snemajo, za kar skrbi Televizija Medvode. V celoti so jih vedno doslej tudi predvajali, posnetek je bil nato objavljen tudi na spletni strani Občine Medvode. Gledalci pa so v sredo ostali brez njega.

Potrebna bo sprememba poslovnika

Sejo so sicer v celoti posneli, a le za potrebe priprave zapisnika. Občina Medvode je namreč že nekaj dni pred sejo s strani informacijskega pooblaščenca prejela zapisnik o ogledu spletnih strani in zavarovanju dokazov v postopku inšpekcijskega nadzora. Državna nadzornica za varstvo osebnih podatkov je v zapisniku med drugim zapisala, da se potrjuje izraženi sum, da zavezanec brez ustrezne pravne podlage in v nasprotju z določbami obdeluje (snema in hrani, nadalje uporablja in javno objavlja) video posnetke sej Občinskega sveta Občine Medvode (z zvokom in sliko) ter omogoča obdelavo osebnih podatkov posameznih udeležencev sej občinskega sveta Kabelski televiziji Medvode, saj nima pridobljenih veljavnih, informiranih privolitev vseh posnetih posameznikov, udeleženih na sejah občinskega sveta, ki niso namenjene izvajanju oblastnih nalog oz. pred samim snemanjem niso bili izpolnjeni (pred)pogoji, ki bi zavezancu omogočili snemanje sej v primerih, kadar je to nujno za izvrševanje zakonitih pristojnosti nalog in obveznosti občine, še manj pa njihovo nadaljnjo obdelavo z javnim objavljanjem in predvajanjem, da bi zavezanec lahko izkazal, da s tako obdelavo ni bilo poseženo v upravičen interes posameznikov, na katere se osebni podatki (podoba in zvok) nanašajo. Občina Medvode je tako pred začetkom sredine seje svetnikom in ostalim prisotnim na seji dala v podpis soglasje za dovoljenje snemanja in objave celotne seje, ki pa ga eden izmed 23 svetnikov ni podpisal. Z Občine Medvode so nam potrdili, da posnetka seje zato na njihovi spletni strani ne bodo objavili, kdo je tisti svetnik, ki ni dal podpisa, pa niso objavili.

Na naslednjih dveh sejah bo predvidoma na dnevnem redu tudi proračun za letošnje in prihodnje leto, in če soglasja vseh svetnikov znova ne bo, si občani ne bodo mogli ogledati, kakšna je bila razprava, kakšno je delo ljudi, ki so jim namenili svoj glas. Kot smo izvedeli, se rešitev nakazuje v smeri spremembe poslovnika Občinskega sveta Občine Medvode, v katerem bodo natančno opredelili tudi snemanje. A to se ne bo zgodilo čez noč. Kot pravi župan Nejc Smole, ki je nad takšnim ravnanjem svetnika začuden, bo to trajalo vsaj nekaj mesecev. »Posameznik, ki se je odločil, da želi kandidirati za občinskega svetnika in je zato prepričeval ljudi, se trudil za čim boljši volilni izid, sedaj ne dovoli, da ga televizija snema,« je komentiral župan.

Odziv direktorja televizije

Nad dogajanjem so ogorčeni tudi številni občani. Javno se je odzval tudi Iztok Pipan, direktor Zavoda Kabelska televizija Medvode, ki je med drugim zapisal: »Današnje nepredvajanje seje občinskega sveta Občine Medvode je korak nazaj v interesu javnosti o dostopnosti javnih informacij. Ne glede na pravice posameznika do zasebnosti in zakona o varstvu osebnih podatkov. In ne glede na morebitno neusklajenost občinskih predpisov s spreminjajočo se zakonodajo. Občani imajo pravico vedeti, kaj njihovi izvoljeni predstavniki v njihovem imenu in za njihov denar odločajo. Občinski svetniki postanejo funkcionarji tisti trenutek, ko si potrdijo mandat, zavedanje o javni funkciji pa jim mora biti točka vedenja že ob podpisu kandidature. Vse, kar se je zgodilo danes je zgolj farsa demokracije in varstva zasebnosti.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

3/16

torek

-1/12

sreda

-2/15

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Resnica

PRIREDITVE / Naklo, 26. marec 2019

Knjiga Miha Dovžan – fant z zlatimi prsti

IZLETI / Preddvor, 26. marec 2019

Pohod na Grmado nad Polhovim Gradcem

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Sindrom fibromialgije in kronične utrujenosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 26. marec 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Tržič, 26. marec 2019

Radosti in pasti nove tehnologije

 

 
 

 

 
 
 

Na parkirišču zdaj parkomat / 17:39, 25. marec

Turistično društvo Brezje je predstavilo načrte za letos:

in to je, kako na čimbolj lahek način priti do keša.!

Fraport lani precej povečal dobiček / 09:16, 25. marec

Pošteno rečeno, Fraport je prišel na 'fertik deu'. Res je, Fraport je velika kompanija in je kar nekaj dodal. Turizem se je razbohotil. Kar ...

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 08:34, 25. marec

Dragu Paplerju se je v članku zareklo - spomine sta obujala še živeča člana vokalnega kvinteta Gorenjci Mirko Poličar in Stane Novak. Janez Šter iz prve zasedbe kvinteta je žal že pokojni.

Fraport lani precej povečal dobiček / 23:02, 24. marec

Nemci uporabljajo najmočnejšo mišico, zato so dobri gospodarji. Slovenceljni si bili vedno dobri v metanju polen in kraji. 500 let pod Nemci, pa še vedno hlapci.

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 21:18, 24. marec

Super !!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 18:40, 24. marec

No, tale komentar bi pa lahko zadržal zase osebno!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 16:12, 24. marec

Ja gdor uživa v takšni Glasbi? Naj bo,za mene je vseskupaj en cigule migule,