Tržiški svetniki o proračunu

Občinski svetniki so sprejeli osnutek proračuna Občine Tržič za leto 2019. Kar pa ni šlo gladko – svetnik Drago Zadnikar je opozoril na domnevno kršenje poslovnika. Rok za vložitev amandmajev k proračunu je 5. februar.

Tržič – V osnutku proračuna Občine Tržič je približno 12 milijonov evrov prihodkov in 14 milijonov evrov odhodkov. Kot je pojasnil župan Borut Sajovic na januarski seji občinskega sveta, bodo proračunski primanjkljaj pokrili s prenosom sredstev iz lanskega leta, saj nekatere investicije še niso dokončane, nekaj je tudi prihranka. Kredit je za gradnjo stavbe Osnovne šole Tržič in gradnjo čistilne naprave na Brezovem, novega zadolževanja župan za zdaj ne pričakuje. Največ odhodkov, 9,4 milijona evrov, gre za tekoče transfere. »Največja postavka so vrtci, za katere – brez investicij – občina prispeva skoraj dva milijona evrov,« je dejal župan. Približno 1,2 milijona evrov gre za tekoče vzdrževanje občinskega premoženja in infrastrukture. »Dokončali bomo ureditev krožišča Sokolnica v Tržiču, velik vpliv na proračun 2019 ima sanacija poškodb po oktobrski ujmi,« je navedel župan, med prednostne investicije pa uvrstil tudi nove pločnike, ureditev deponije v Kovorju, pametno javno razsvetljavo, komunalno opremljanje Aglomeracije Loka, regionalno kolesarsko povezavo, energetsko sanacijo vrtca Deteljica, opremljanje planinskih domov, energetsko sanacijo Zdravstvenega doma Tržič in sofinanciranje nakupa reševalnega vozila, nakup opreme za gasilska društva ... Rok za vložitev amandmajev k proračunu je 5. februar, po županovih pričakovanjih naj bi proračun sprejeli na naslednji seji, ki bo predvidoma 21. februarja.

Svetnik Pavel Rupar pogreša načrt pridobivanja občinskih stanovanj, prepričan, da je na tem področju deficit. Pogreša tudi umestitev projekta nove knjižnice na lokacijo Peka PUR in obnovo gradu Neuhaus, kar naj bi bila županova predvolilna obljuba. Župan je odgovoril, da čakajo na evropske razpise za sofinanciranje. Po navedbah svetnika Draga Zadnikarja, nekdanjega direktorja tržiške občinske uprave, predlagatelj proračuna ni upošteval poslovnika. Zadnikar je opozoril, da bi morala biti javnost seznanjena s proračunom po točno določenem postopku, a ni bila; župan pa je odvrnil, da veliko pobud dobi že na zborih krajanov, občnih zborih ... iz več sto naslovov in da mora biti vsebina pred formo. Zadnikarja ni prepričal, ta je tudi dejal, da bi mnenje o proračunu morali podati aktualni sveti krajevnih skupnosti (KS) in tudi občinska delovna telesa oziroma odbori, ki do seje sploh še niso bili formirani. Občinsko vodstvo je pojasnilo, da so s pripravo proračuna začeli avgusta lani, da so sveti KS predloge potrdili pred jesenskimi volitvami, novi sestavi pa nanje niso imeli pripomb. S čimer se ni strinjala svetnica Tanja Perčič Poklukar, po njenih besedah se novi Svet KS Senično o proračunu še ni imel možnosti izreči. Tako Perčič Poklukarjeva kot svetnica Vida Raztresen predlagata spremembo načina financiranja KS in povečanje sredstev za delovanje KS.

Predlagatelj proračuna bo za naslednjo sejo na predlog Pavla Ruparja pripravil tudi spisek še neplačanih obveznosti občine iz decembra 2018.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

jasno
vlažnost: 89 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/17

petek

-1/20

sobota

1/21

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 22. marec 2019

Za otroke

PRIREDITVE / Visoko, 22. marec 2019

Mamina ljubezen

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 23. marec 2019

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

PRIREDITVE / Bled, 23. marec 2019

Dan črnega teloha

GLASBA / Kranj, 23. marec 2019

Slavko Ivančić v Klubaru

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

OBVESTILA / Cerklje, 23. marec 2019

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

 

 
 

 

 
 
 

Ni svobode brez varnosti / 17:22, 21. marec

Večna slava herojem !!

Heta terja pol milijona evrov / 10:32, 21. marec

"Nikakor se ne želi okoriščati na račun pacientov......"
______________

Bumbarji lažnivi!!!

Heta terja pol milijona evrov / 22:10, 20. marec

Only in Slowenia !!

Od stenske slike do predpražnika / 12:09, 20. marec

g. Pintar, te laži ponavljate v nedogled..
Sicer pa to samo kaže na to kakšen frajer je bil Tito ! :)

Blagoslovili Tomosove mopede / 12:07, 20. marec

Tovarna Tomos v Kopru pa je propadla, a je bila blagoslovljena?

Od stenske slike do predpražnika / 10:41, 20. marec

+Oktobra 1940 v Zagrebu je Kardelj napovedal, 'da bodo šli komunisti v oborožen upor samo, če bodo imeli možnost za revolucijo in če bo to v...

Od stenske slike do predpražnika / 09:20, 20. marec

Slike človeka, ki je razumel balkanskega človeka. Razumel, da samo palica drži balkanca v mejah civilizacijskih norm. Vendar do te palice je...