Lovilne mreže in sistem alarmiranja

Oprema za sistem spremljanja premikov plazov nad Koroško Belo je pripravljena, a je zaradi pomrznjenih tal še niso mogli namestiti. To bodo storili takoj, ko bodo dopuščale vremenske razmere.

Ministrstvo za okolje in prostor je izdelalo tudi projektno nalogo za izvedbo nadaljnjih raziskav plazovitega območja v zaledju Koroške Bele. To bo osnova za zagotovitev dodatnih finančnih sredstev za raziskovanje območja pobočnih masnih premikov.

Jesenice – Potem ko je Občina Jesenice v proračunu zagotovila denar za vzpostavitev sistema spremljanja premikov plazu nad vasjo Koroška Bela, so oktobra sklenili pogodbo za izvedbo del z Geološkim zavodom Slovenije. Žal pa vremenske razmere na nadmorski višini, kjer se nahajata plazova Čikla in Urbas, niso dopuščale namestitve opreme za monitoring, tla so namreč pomrznjena. Nameščanje se bo nadaljevalo takoj, ko bodo vremenske razmere in stanje na terenu to dopuščali, zagotavljajo na Občini Jesenice. Je pa Geološki zavod Slovenije že začel vzpostavljati protokole za prenos in obdelavo podatkov.

Občina Jesenice je zagotovila tudi denar za ureditev dostopne ceste do zaplavnih pregrad, tako za cesto kot sistem monitoringa pa je zagotovila 110 tisoč evrov proračunskih sredstev.

Za vse ostale aktivnosti denar zagotavlja država. Te aktivnosti se nadaljujejo, podjetje VGP je že zaključilo urejanje struge potoka Bela v zgornjem delu, zdaj dela potekajo na spodnjem delu struge. VGP je tudi že povišal in izpraznil zaplavno pregrado pri vodohranu nad Koroško Belo in začel graditi še eno, večjo zadrževalno pregrado.

V reševanje problematike se je aktivneje vključila tudi država. Kot smo izvedeli na Občini Jesenice, je prejšnji mesec na ministrstvu za okolje in prostor potekal operativni sestanek na temo problematike pobočnih masnih premikov v zaledju Koroške Bele. Na sestanku so bile predstavljene že izvedene ter prihodnje aktivnosti, kamor sodita tudi izdelava idejnega projekta za postavitev lovilnih mrež ter projekt vzpostavitve alarmiranja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/19

sreda

9/22

četrtek

10/23

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Žiri, 24. april 2019

Potepuška jopica

GLASBA / Škofja Loka, 24. april 2019

Letni koncert škofjeloške glasbene šole

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 24. april 2019

Za otroke

RAZSTAVE / Cerklje, 24. april 2019

Vojna za samostojno slovenijo 1991

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. april 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Edina toleranca je ničelna / 16:29, 23. april

Upajmo, da bo alkohola za volanom čim manj. Glede količine pa mora biti ena meja. Dobro bi bilo, da se ozremo tudi malo pri sosedih. Baje so...

Iza Login gostja pogovornega večera / 22:51, 22. april

Butl!

Iza Login gostja pogovornega večera / 22:17, 22. april

Deželan,
Al pa alenka Bratušek?

Iza Login gostja pogovornega večera / 21:50, 22. april

Naj me koklja brcne, jaz sem pred leti pobral eno štoparko iz Kranja v Ljubljano, je mela dva škrnicelna regrata, ga je nesla znancem. Gos...

Šola vedeževanja iz ciganskih kart / 15:26, 18. april

Meni so rekli, da Ciganu ne smem reči Cigan. To so Romi. Šlogarca je potem Romka ali Romkinja. A karte pa ostajajo ciganske? Ižke Cigane tud...

Branja drevesom / 06:41, 18. april

Nade wszystko należy r?wnież pamiętać, że liposukcja to nie metoda odchudzania, a już na pewno nie metoda trwała w efektach – tłuszcz.Grzego...

Branja drevesom / 20:14, 17. april

Wojciechowski
Ti boš bukvam in macesnom menda recitiral poljske domoljubne pesmice?