Nagrado za projekt Družinska pismenost so prevzele direktorica Breda Karun, Damjana Mustar, Maja Kenda in Maja Lesar iz Mestne knjižnice Kranj. / Foto Tina Dokl

Knjižnice so narodno bogastvo

Radovljiška knjižnica je v torek gostila osrednjo slovensko prireditev ob dnevu slovenskih knjižnic. Stroka je ob tej priložnosti knjižničarjem podelila priznanja: za projekt Družinska pismenost si je nagrado prislužila Mestna knjižnica Kranj.

Slovenske splošne knjižnice vsako leto obišče več kot deset milijonov obiskovalcev, ki ponujajo 12 milijonov enot gradiva. Knjižnice delujejo na tisoč različnih krajih v Sloveniji, vsak član pa si letno povprečno izposodi petdeset knjig.

Radovljica – Osrednjo slovensko prireditev ob dnevu slovenskih knjižnic je letos gostila Knjižnica Antona Tomaža Linharta v Radovljici. »Ko smo pripravljali program za praznovanje, smo imeli v mislih dve pomembni stvari, in sicer da so splošne knjižnice nacionalno bogastvo in da razvajajo obiskovalce,« je v nagovoru ob dnevu splošnih knjižnic poudarila predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen. Kot je pojasnila, jih razvajajo tako, da s s svojimi storitvami spodbujajo človekovo zvedavost in kreativnost ter združujejo ljudi med seboj. »Sodelujemo pri formalnem izobraževanju, podpiramo vseživljenjsko učenje, pomagamo vzgajati mlade bralce, prostemu času dajemo smisel in kakovost ter delujemo kot informacijska središča z vso sodobno informacijsko tehnologijo.« Prav zato, je še poudarila, so knjižnice slovensko nacionalno bogastvo. »Vsaka lokalna skupnost ima svojo knjižnico, ki ji vdahne lastnega duha, in v vseh slovenskih splošnih knjižnicah se rojeva duh naroda, zato smo prepričani, da so knjižnice nacionalno bogastvo. Verjamemo in zaupamo, da bodo knjižnice še naprej delale tako kvalitetno kot do zdaj in da ni nobene nevarnosti, da bi se njihovo število zmanjševalo, še manj pa, da jih bralci ne bi več obiskovali.«

Zbrane je nagovorila tudi sekretarka za knjižnično dejavnost Tatjana Likar, ki je izrazila upanje na večjo naklonjenost investicijam v knjižnice v prihodnji finančni perspektivi. »Glede na to, da je prostor eden od ključnih pogojev za delovanje splošnih knjižnic, iskreno upam, da bo prihodnja finančna perspektiva zagotovila bistveno boljše pogoje za njihovo delovanje, saj v Sloveniji kar nekaj knjižnic potrebuje nove ali vsaj obnovljene prostore,« je poudarila sekretarka.

Na prireditvi so podelili tudi nagrade najboljšim projektom, ki so v zadnjem letu največ pripomogli k obisku knjižnic ali novim znanjem pri strokovnem delu zaposlenih v splošnih knjižnicah. Med desetimi projekti se je strokovna komisija odločila, da nagradi tri – enega s področja strokovnega dela in dva s področja storitev za uporabnike. V kategoriji slednjih je nagrado dobila Mestna knjižnica Grosuplje za projekt, ki povezuje literaturo z glasbo. Knjižnica Srečka Vilharja iz Kopra si je nagrado prislužila s projektom Berimo z Rovko Črkolovko.

Na strokovnem področju pa si je nagrado prislužila Mestna knjižnica Kranj, in sicer za projekt Družinska pismenost. Projekt branje povezuje z učenjem za starše in otroke, slednjim pa tako omogoča boljši učni uspeh. Da projekt lahko izvajajo, so morali kranjski knjižničarji z novimi znanji in kompetencami opremiti svoje zaposlene, k izobraževanju za moderatorje družinske pismenosti pa so povabili tudi zaposlene iz drugih knjižnic.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

zmerno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

16/26

torek

15/29

sreda

16/30

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Kranj, 18. junij 2019

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Šenčur, 18. junij 2019

Zeliščarski raj v slovenski Istri

PRIREDITVE / Kranj, 18. junij 2019

Aktivnosti medgeneracijskega centra

IZLETI / Naklo, 19. junij 2019

Dolga njiva

IZLETI / Kranj, 20. junij 2019

Na Polško planino

PRIREDITVE / Šenčur, 21. junij 2019

Letni koncert Pihalnega orkestra občine Šenčur

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

V Bosno in Hercegovino

IZLETI / Kranj, 22. junij 2019

Na turi v Bosno in Hercegovino

 

 
 

 

 
 
 

Smo aktivni upokojenci / 16:20, 17. junij

Druženje z upokojenci se mi zdi v dobi interneta popolnoma nepotrebno.Ma kdo jih bo pa poslušal, so pametni, da jim kar škodi.Greš na intern...

Peš s Triglava do Ohrida / 15:49, 17. junij

Jugoslavija živi samo še v Sloveniji. Na Balkanu so jo že nekaj let nazaj pokopal. Upam, da ne bo preveliko razočaranje za Poldeta. Srečno po vukojebini.

Praznovanje treh uspešnih brezjanskih društev / 14:48, 17. junij

PGD Brezje?
A jih ne varuje Marija?

Peš s Triglava do Ohrida / 14:43, 17. junij

A je šel na Triglav tudi z vozičkom?
Na fotografiji ga ne vidim.

Industrija se zaveda sprememb / 12:25, 17. junij

Dobra slika. Marjan razmišlja kako bi to zadevo montral na svojega fergusona.

Industrija se zaveda sprememb / 08:46, 17. junij

Se še spomnim socializma, ko je bil na takih fotografijah Tito.
Imel je vedno tako faco, da se je zdelo, da ga materija zanima.

Rodbina, ki je zaznamovala Preddvor / 21:28, 16. junij

Takšnega ovčarja je imel tudi Tito. Tito je vedel, da se na Nemce lahko vedno zaneseš. Wurzbachem želim lepe urice v bivši domovini. Dlje verjetno tudi ne želijo biti v deželi rdeče zvezde.