V sejemski ponudbi bo tudi letos veliko traktorjev in druge kmetijske in gozdarske tehnike.

Jesenski kmetijsko-obrtni sejem v Komendi

Na hipodromu v Komendi bo ta konec tedna tradicionalni, že triindvajseti jesenski kmetijsko-obrtni sejem, na katerem se predstavlja več kot šeststo razstavljavcev. Organizatorji sejma pričakujejo rekorden obisk, v treh dneh več kot sedemdeset tisoč obiskovalcev.

Komenda – Občina Komenda ima po statističnih podatkih nekaj več kot šest tisoč prebivalcev, a v sejemskih dneh povprečno število dnevnih obiskovalcev kar nekajkrat preseže število prebivalcev. Tudi letos bo tako, ta konec tedna, od danes do nedelje, bodo vse »kmetijske« poti vodile v Komendo, kjer pričakujejo rekorden obisk. Običajno je na sejmih, tako na spomladanskem kot na jesenskem, od šestdeset do sedemdeset tisoč obiskovalcev, letos se jih nadejajo več kot sedemdeset tisoč. Komenda bo, kot so domačini že vajeni, v teh dneh pokala po šivih.

Ko so v Konjeniškem klubu Komenda začeli prirejati sejme predvsem zato, da bi zaslužili denar za konjeniško dejavnost, niso niti slutili, da se bodo tako močno ukoreninili. Danes je tako že kar težko odgovoriti na vprašanje, po čem sta Komenda in njen konjeniški klub bolj znana – po konjih ali po sejmih. Najmanj tvegan je odgovor: po obojem, po konjih in po sejmih. V klubu se že več kot dve desetletji prepletata obe dejavnosti – sejemska in konjeniška, letos pa je to prepletanje še posebno izrazito. V času sejma bo namreč razstava konj, na kateri se bo predstavilo osem do deset konj štirih različnih pasem – slovenski hladnokrvni, posavski, haflinški in lipicanski konj.

Na letošnjem kmetijsko-obrtnem sejmu, že 23. po vrsti, se bo na približno petdeset tisoč kvadratnih metrih sejemskega prostora predstavilo več kot šeststo razstavljavcev, večinoma iz Slovenije, sicer pa nekaj tudi iz držav z območja nekdanje Jugoslavije in od drugod. Med razstavljavci bodo tudi vsi najpomembnejši gorenjski izdelovalci in prodajalci kmetijske tehnike. V Komendi postopoma izboljšujejo pogoje za razstavljavce, prav letos so na sejemskem prostoru asfaltirali še zadnje makadamske površine, v prihodnje načrtujejo v okviru programa nadaljnjega razvoja sejma tudi postavitev nekaterih objektov.

V sejemski ponudbi bo tudi na letošnjem jesenskem sejmu veliko kmetijske in gozdarske mehanizacije ter opreme in tudi druge vrste tehnike, raznih obrtnih izdelkov ter tudi blaga za široko porabo. Kmetje si bodo lahko ogledali tudi nekatere novosti in izboljšave kmetijske in gozdarske tehnike, pri kateri je čedalje več avtomatike in elektronike ter prilagajanja okoljevarstvenim in varnostnim zahtevam. »Nekdaj so tako imenovane sejemske kvote omogočale sejmom, da so kot razstavne primerke ponudili kupcem zanimive, največkrat tehnološko razvitejše uvožene izdelke po nižjih cenah. Takšnih kvot že dolgo ni več, so pa sejmi postali nekakšno ogledalo napredka, razvoja, inovativnosti in tudi prostor za druženje,« ugotavlja Lojze Lah, predsednik konjeniškega kluba, in dodaja, da takšen družinski turizem omogoča tudi komendska posebnost, to je ogled sejma brez plačila parkirnine in vstopnine. Organizatorji so zagotovili veliko parkirnih mest v Komendi, a tudi letos bo možno parkirati v Poslovni coni Žeje, od koder bo avtobus v soboto in nedeljo brezplačno vozil obiskovalce na sejem in nazaj.

Oddajte svoj komentar

Kranj 22°

zmerno oblačno
vlažnost: 70 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

15/25

četrtek

19/26

petek

16/28

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 22. avgust 2019

V sotesko Hvadnik

IZLETI / Kranj, 22. avgust 2019

Na Podgorski vrh

PRIREDITVE / Kranj, 22. avgust 2019

Medgeneracijske prireditve

GLASBA / Zasip, 22. avgust 2019

Večer pod zvezdami s Klapo More

GLASBA / Zasip, 22. avgust 2019

Večer pod zvezdami

GLASBA / Tržič, 23. avgust 2019

Koncert skupine Katrinas

GLEDALIŠČE / Križe, 23. avgust 2019

Vikend gledališkega smeha

GLEDALIŠČE / Križe, 24. avgust 2019

Vikend gledališkega smeha

 

 
 

 

 
 
 

Volk in kmet (sodobna basen) / 18:47, 22. avgust

Medvedja toleranca V Gorjah zvoni, da se turn maje,a medved boji se ga ne.Na Revovci (100 m od hiš v Spodnjih Gorjah) razdre čebelnjak,da po...

Trikrat preverjali hitrost / 17:17, 22. avgust

PREVOD ZGORNJEGA ČLANKA v eni povedi:


polnili so občinski proračun.

Gorenjski bi dodali tudi Vrhniko / 12:38, 22. avgust

Na Vrhniki nočejo biti Gorenjci ?! :)
haha

Planinska sezona na vrhuncu / 07:46, 22. avgust

"Slovenijo prepreda mreža več kot deset tisoč kilometrov planinskih poti, ki pripeljejo do 178 planinskih koč, ..."

%%%%%%%%%

178 planinskih koč = 178 SMETIŠČ

Umrl starosta slovenske pomladi / 10:15, 21. avgust

V redu ded je bil, naj počiva v miru !

Več besede lokalni skupnosti / 10:14, 21. avgust

Tud kakšen zajec bi bil za odstrel..

Nakup nepremičnin ob Prešernovi hiši / 14:30, 20. avgust

A ni bil Prešeren rojen v Kranju?