V sejemski ponudbi bo tudi letos veliko traktorjev in druge kmetijske in gozdarske tehnike.

Jesenski kmetijsko-obrtni sejem v Komendi

Na hipodromu v Komendi bo ta konec tedna tradicionalni, že triindvajseti jesenski kmetijsko-obrtni sejem, na katerem se predstavlja več kot šeststo razstavljavcev. Organizatorji sejma pričakujejo rekorden obisk, v treh dneh več kot sedemdeset tisoč obiskovalcev.

Komenda – Občina Komenda ima po statističnih podatkih nekaj več kot šest tisoč prebivalcev, a v sejemskih dneh povprečno število dnevnih obiskovalcev kar nekajkrat preseže število prebivalcev. Tudi letos bo tako, ta konec tedna, od danes do nedelje, bodo vse »kmetijske« poti vodile v Komendo, kjer pričakujejo rekorden obisk. Običajno je na sejmih, tako na spomladanskem kot na jesenskem, od šestdeset do sedemdeset tisoč obiskovalcev, letos se jih nadejajo več kot sedemdeset tisoč. Komenda bo, kot so domačini že vajeni, v teh dneh pokala po šivih.

Ko so v Konjeniškem klubu Komenda začeli prirejati sejme predvsem zato, da bi zaslužili denar za konjeniško dejavnost, niso niti slutili, da se bodo tako močno ukoreninili. Danes je tako že kar težko odgovoriti na vprašanje, po čem sta Komenda in njen konjeniški klub bolj znana – po konjih ali po sejmih. Najmanj tvegan je odgovor: po obojem, po konjih in po sejmih. V klubu se že več kot dve desetletji prepletata obe dejavnosti – sejemska in konjeniška, letos pa je to prepletanje še posebno izrazito. V času sejma bo namreč razstava konj, na kateri se bo predstavilo osem do deset konj štirih različnih pasem – slovenski hladnokrvni, posavski, haflinški in lipicanski konj.

Na letošnjem kmetijsko-obrtnem sejmu, že 23. po vrsti, se bo na približno petdeset tisoč kvadratnih metrih sejemskega prostora predstavilo več kot šeststo razstavljavcev, večinoma iz Slovenije, sicer pa nekaj tudi iz držav z območja nekdanje Jugoslavije in od drugod. Med razstavljavci bodo tudi vsi najpomembnejši gorenjski izdelovalci in prodajalci kmetijske tehnike. V Komendi postopoma izboljšujejo pogoje za razstavljavce, prav letos so na sejemskem prostoru asfaltirali še zadnje makadamske površine, v prihodnje načrtujejo v okviru programa nadaljnjega razvoja sejma tudi postavitev nekaterih objektov.

V sejemski ponudbi bo tudi na letošnjem jesenskem sejmu veliko kmetijske in gozdarske mehanizacije ter opreme in tudi druge vrste tehnike, raznih obrtnih izdelkov ter tudi blaga za široko porabo. Kmetje si bodo lahko ogledali tudi nekatere novosti in izboljšave kmetijske in gozdarske tehnike, pri kateri je čedalje več avtomatike in elektronike ter prilagajanja okoljevarstvenim in varnostnim zahtevam. »Nekdaj so tako imenovane sejemske kvote omogočale sejmom, da so kot razstavne primerke ponudili kupcem zanimive, največkrat tehnološko razvitejše uvožene izdelke po nižjih cenah. Takšnih kvot že dolgo ni več, so pa sejmi postali nekakšno ogledalo napredka, razvoja, inovativnosti in tudi prostor za druženje,« ugotavlja Lojze Lah, predsednik konjeniškega kluba, in dodaja, da takšen družinski turizem omogoča tudi komendska posebnost, to je ogled sejma brez plačila parkirnine in vstopnine. Organizatorji so zagotovili veliko parkirnih mest v Komendi, a tudi letos bo možno parkirati v Poslovni coni Žeje, od koder bo avtobus v soboto in nedeljo brezplačno vozil obiskovalce na sejem in nazaj.

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-2/3

sobota

-7/1

nedelja

-2/2

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Vinharje, 15. december 2018

Ob 77. obletnici poljanske vstaje

PRIREDITVE / Tržič, 15. december 2018

Božič v srcu Karavank

IZLETI / Kokrica, 15. december 2018

Pohod na Pangršico

PRIREDITVE / Gorenjska, 15. december 2018

Aktivnosti v Medgeneracijskem centru

PRIREDITVE / Olševek, 15. december 2018

Postavitev božične smreke

PREDAVANJA / Kranj, 15. december 2018

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Kamna Gorica, 15. december 2018

Ustvarjalna delavnica

GLEDALIŠČE / Šenčur, 15. december 2018

Dobri, zlobni volk

 

 
 

 

 
 
 

Film o bitki na Menini planini / 14:49, 14. december

Franta legenda !!
Smrt fašizmu - svoboda narodu in da se nikdar ne pozabi ..

Šenčur Kravosu / 23:29, 12. december

Bi rekel, da je v občini Šenčur dnarja kot listja in trave! No trava na travniku, kamor so pred dvema, tremi leti posadili nekaj sto sadik g...

Bohinj: Jože Sodja ali Bojan Traven / 12:31, 11. december

Smučišče Kobla je zavozil eks gostinec Kramar, ki je trmasto podpiral eks investitorja Čokla, tudi Traven ni bil proti - kljub vsem dejstvom...

Arhiv Gorenjskega glasa je verodostojen / 21:00, 10. december

Super, sicer je ta arhiv res zakon zadeva !

Fak četrti, na Pokljuki bo v teh dneh še zanimivo / 16:00, 10. december

Django,
ti še dons 10.12 ne bi bil na cilju, jasno?

Negovalni kader odhaja v proizvodnjo, trgovino ... / 23:55, 9. december

Še dobro, da nam zadnjih 10 let vladajo socialno in solidarnostno usmerjene politične stranke. Kakšno bi bilo šele stanje, če bi nam vladali...

Fak četrti, na Pokljuki bo v teh dneh še zanimivo / 17:30, 9. december

Ja gdo pa bo drugi kot Fak, in je dober za vse razen seveda nositi Slovensko zastavo, nimam komentarjev.