Jurčki

Čeprav se je zdelo, da se bo sezona gob zaradi nenadnega mraza hitro končala, se je sonce ponovno prikazalo in lahko nadaljujemo gobarsko sezono. Gobe ne potrebujejo veliko dodatkov, da postanejo okusne, zato lahko iz njih pripravimo hitre, a izvrstne obroke.

Za pripravo testenin z jurčki in češnjevim paradižnikom potrebujemo: 400 g testenin, približno 0,5 kg očiščenih jurčkov, 250 g češnjevega paradižnika, 1 čebulo, 3 stroke česna, 1 šopek peteršilja, 1 žličko majarona, sol in poper, 2 žlici olja.

Jurčke narežemo na kocke, čebulo in česen olupimo ter ju nasekljamo. Ponev segrejemo, dodamo olje in prepražimo pripravljen česen in čebulo. Dodamo narezane jurčke, ki jih na hitro popečemo iz vseh strani. Posolimo, popopramo, pokrijemo s pokrovko in vse skupaj dušimo deset minut. Po tem času začinimo s peteršiljem in majaronom ter primešamo češnjev paradižnik. Vse skupaj dobro premešamo in v zaprti posodi kuhamo še pet minut. Testenine skuhamo po navodilu proizvajalca, jih odcedimo in vmešamo v omako. Po želji potresemo z naribanim sirom ter postrežemo.

Nasvet: Za močnejši okus na koncu v omako vmešamo še dve žlici smetane ali pest naribanega parmezana.

Za pripravo piščančjih zrezkov z jurčki potrebujemo: 4 večje piščančje zrezke, 0,5 kg jurčkov, 1 dl belega vina, 1 šopek peteršilja, sol in poper, 2 žlici gorčice, 2 žlici olja.

Jurčke narežemo na približno polcentimetrske rezine. Piščančje zrezke z obeh strani posolimo, popramo in premažemo z gorčico. Ponev močno segrejemo, prilijemo olje ter na njem iz obeh strani na hitro popečemo zrezke. Zalijemo z vinom in obložimo z jurčki. Ponev pokrijemo in kuhamo dvajset minut. Potresemo s peteršiljem, premešamo in kuhamo še pet minut. Jed serviramo k izbrani prilogi in ponudimo.

Nasvet: Med kuhanjem nam ni treba mešati in dodajati dodatne tekočine, saj jurčki spustijo dovolj vode.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

2/16

torek

5/21

sreda

5/20

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Trzin, 23. oktober 2018

Tropski paradiž – Panama

PREDAVANJA / Kranj, 23. oktober 2018

Pravilna prehrana kot orožje proti stresu

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. oktober 2018

Komemoracije ob dnevu mrtvih

OBVESTILA / Kranjska Gora, 24. oktober 2018

Peka potice v krušni peči

IZLETI / Kranj, 25. oktober 2018

Na Lepenatko

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. oktober 2018

Komemoracije ob dnevu mrtvih

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...