Jurčki

Čeprav se je zdelo, da se bo sezona gob zaradi nenadnega mraza hitro končala, se je sonce ponovno prikazalo in lahko nadaljujemo gobarsko sezono. Gobe ne potrebujejo veliko dodatkov, da postanejo okusne, zato lahko iz njih pripravimo hitre, a izvrstne obroke.

Za pripravo testenin z jurčki in češnjevim paradižnikom potrebujemo: 400 g testenin, približno 0,5 kg očiščenih jurčkov, 250 g češnjevega paradižnika, 1 čebulo, 3 stroke česna, 1 šopek peteršilja, 1 žličko majarona, sol in poper, 2 žlici olja.

Jurčke narežemo na kocke, čebulo in česen olupimo ter ju nasekljamo. Ponev segrejemo, dodamo olje in prepražimo pripravljen česen in čebulo. Dodamo narezane jurčke, ki jih na hitro popečemo iz vseh strani. Posolimo, popopramo, pokrijemo s pokrovko in vse skupaj dušimo deset minut. Po tem času začinimo s peteršiljem in majaronom ter primešamo češnjev paradižnik. Vse skupaj dobro premešamo in v zaprti posodi kuhamo še pet minut. Testenine skuhamo po navodilu proizvajalca, jih odcedimo in vmešamo v omako. Po želji potresemo z naribanim sirom ter postrežemo.

Nasvet: Za močnejši okus na koncu v omako vmešamo še dve žlici smetane ali pest naribanega parmezana.

Za pripravo piščančjih zrezkov z jurčki potrebujemo: 4 večje piščančje zrezke, 0,5 kg jurčkov, 1 dl belega vina, 1 šopek peteršilja, sol in poper, 2 žlici gorčice, 2 žlici olja.

Jurčke narežemo na približno polcentimetrske rezine. Piščančje zrezke z obeh strani posolimo, popramo in premažemo z gorčico. Ponev močno segrejemo, prilijemo olje ter na njem iz obeh strani na hitro popečemo zrezke. Zalijemo z vinom in obložimo z jurčki. Ponev pokrijemo in kuhamo dvajset minut. Potresemo s peteršiljem, premešamo in kuhamo še pet minut. Jed serviramo k izbrani prilogi in ponudimo.

Nasvet: Med kuhanjem nam ni treba mešati in dodajati dodatne tekočine, saj jurčki spustijo dovolj vode.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

jasno
vlažnost: 88 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-8/11

petek

-1/6

sobota

1/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 24. januar 2020

Občni zbor Turističnega društva Šenčur

GLEDALIŠČE / Tržič, 24. januar 2020

Profesor Kuzman mlajši

PRIREDITVE / Šenčur, 25. januar 2020

Slovesnost ob 76. obletnici streljanja štiridesetih talcev

IZLETI / Kranj, 25. januar 2020

Do Doma Čemšenik in na vrh Babe

GLEDALIŠČE / Tržič, 25. januar 2020

Bikec Ferdinand

PRIREDITVE / Šenčur, 25. januar 2020

Dan godle v Šenčurju

PREDAVANJA / Kranj, 25. januar 2020

Proučevanje Svetega pisma

RAZSTAVE / Naklo, 27. januar 2020

Devetmesečna pot po Južni Ameriki

 

 
 

 

 
 
 

V parku odslej mirna območja / 09:02, 24. januar

Ves narodni park bi moral biti mirno področje!Če prav razumem " mirna področja", je to krčenje narodnega parka.Zakaj?Ker se bo v nemirnih po...

Košček dobe, ki jo je doživel Štukelj / 08:56, 24. januar

Predstavitev knjige o Leonu Štuklju v TRŽIČU
............................
Reku Tržičan:
kdo je to Štukelj?A je kkšen čevljar?

Carmina Bohemica v Sokolskem domu / 06:52, 24. januar

A tiste zadaj, v zadnji vrsti, z umetnimi trepalnicami pa nisi videl?

Galjotovih osemdeset / 16:22, 23. januar

Med jesenskim spravilom pridelkov reče kmet lovcu:

"Pazite! Lansko leto ste na tej njivi merili v zajca in obstrelili mene!"
"Prav. Bom letos meril obratno."

Steklo, barva in vonj / 14:53, 23. januar

Ne no, a že spet?
Večmedijska ustvarjalka, ho ho,ho...

Carmina Bohemica v Sokolskem domu / 14:13, 23. januar

Ja, leva spredaj obrvi, rdečelaska pa nohte..

Carmina Bohemica v Sokolskem domu / 11:25, 23. januar

Primož, ti si expert za to področje, povej, če ima katera na fotografiji umetne?