Jurčki

Čeprav se je zdelo, da se bo sezona gob zaradi nenadnega mraza hitro končala, se je sonce ponovno prikazalo in lahko nadaljujemo gobarsko sezono. Gobe ne potrebujejo veliko dodatkov, da postanejo okusne, zato lahko iz njih pripravimo hitre, a izvrstne obroke.

Za pripravo testenin z jurčki in češnjevim paradižnikom potrebujemo: 400 g testenin, približno 0,5 kg očiščenih jurčkov, 250 g češnjevega paradižnika, 1 čebulo, 3 stroke česna, 1 šopek peteršilja, 1 žličko majarona, sol in poper, 2 žlici olja.

Jurčke narežemo na kocke, čebulo in česen olupimo ter ju nasekljamo. Ponev segrejemo, dodamo olje in prepražimo pripravljen česen in čebulo. Dodamo narezane jurčke, ki jih na hitro popečemo iz vseh strani. Posolimo, popopramo, pokrijemo s pokrovko in vse skupaj dušimo deset minut. Po tem času začinimo s peteršiljem in majaronom ter primešamo češnjev paradižnik. Vse skupaj dobro premešamo in v zaprti posodi kuhamo še pet minut. Testenine skuhamo po navodilu proizvajalca, jih odcedimo in vmešamo v omako. Po želji potresemo z naribanim sirom ter postrežemo.

Nasvet: Za močnejši okus na koncu v omako vmešamo še dve žlici smetane ali pest naribanega parmezana.

Za pripravo piščančjih zrezkov z jurčki potrebujemo: 4 večje piščančje zrezke, 0,5 kg jurčkov, 1 dl belega vina, 1 šopek peteršilja, sol in poper, 2 žlici gorčice, 2 žlici olja.

Jurčke narežemo na približno polcentimetrske rezine. Piščančje zrezke z obeh strani posolimo, popramo in premažemo z gorčico. Ponev močno segrejemo, prilijemo olje ter na njem iz obeh strani na hitro popečemo zrezke. Zalijemo z vinom in obložimo z jurčki. Ponev pokrijemo in kuhamo dvajset minut. Potresemo s peteršiljem, premešamo in kuhamo še pet minut. Jed serviramo k izbrani prilogi in ponudimo.

Nasvet: Med kuhanjem nam ni treba mešati in dodajati dodatne tekočine, saj jurčki spustijo dovolj vode.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

zmerno oblačno
vlažnost: 87 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

-5/7

sreda

-1/2

četrtek

-1/0

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 12. december 2018

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Goriče, 12. december 2018

Božično-novoletno srečanje za starejše krajane

OBVESTILA / Škofja Loka, 13. december 2018

Spremljevalni program Izložb domišljije

IZLETI / Šenčur, 13. december 2018

Pohod v neznano

IZLETI / Kranj, 13. december 2018

V neznano

PRIREDITVE / Gorenjska, 13. december 2018

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Tržič, 13. december 2018

Predstavitev minule sezone tržiških alpinistov

PREDAVANJA / Jesenice, 13. december 2018

Konservatorsko-restavratorski posegi na slikah

 

 
 

 

 
 
 

Bohinj: Jože Sodja ali Bojan Traven / 12:31, 11. december

Smučišče Kobla je zavozil eks gostinec Kramar, ki je trmasto podpiral eks investitorja Čokla, tudi Traven ni bil proti - kljub vsem dejstvom...

Arhiv Gorenjskega glasa je verodostojen / 21:00, 10. december

Super, sicer je ta arhiv res zakon zadeva !

Fak četrti, na Pokljuki bo v teh dneh še zanimivo / 16:00, 10. december

Django,
ti še dons 10.12 ne bi bil na cilju, jasno?

Negovalni kader odhaja v proizvodnjo, trgovino ... / 23:55, 9. december

Še dobro, da nam zadnjih 10 let vladajo socialno in solidarnostno usmerjene politične stranke. Kakšno bi bilo šele stanje, če bi nam vladali...

Fak četrti, na Pokljuki bo v teh dneh še zanimivo / 17:30, 9. december

Ja gdo pa bo drugi kot Fak, in je dober za vse razen seveda nositi Slovensko zastavo, nimam komentarjev.

Negovalni kader odhaja v proizvodnjo, trgovino ... / 17:25, 9. december

Če gre vse po gobe je razumljivo da bo tudi v domovih kmalu isto, a kaj ko od naše vlade nemoremo pričakovati drugega.

Turško podjetje izločeno? / 22:36, 8. december

Se spomnim izjave Edvarda Kardelja, da demokracija ni za Slovence. Na žalost se moram z njim strinjat. Za razumevanje demokracije je potrebe...