Nore gobe
Pravijo, da so letos gobe ponorele, da se dobesedno prerivajo, ko silijo na plano. Nekatera ljudstva so nekoč gobe vključevala v svoje verske rituale, mehiški in sibirski šamani pa to počno še danes.
V stari Kitajski je goba sodila k atributom dolgega življenja, velja pa to predvsem za listnato ali drevesno gobo. Listnata goba (ling zhe) je menda uspevala samo v urejenem in mirnem cesarstvu. Najdemo jo tudi v nekaterih starih tekstih Dežele večnega miru kot ljubezenski napoj.
Pri Dogonih čarne gobe dobivajo glas. Pepel sežganih gob trejo po bobnih, da bi dobro zveneli. Nenavadno je verovanje plemena Oroči v Tunguziji, da se duše umrlih na luni reinkarnirajo v gobe in so v tej obliki vržene na zemljo. V nepalskih gorah so etnologi odkrili, da so bile halucinogene gobe del verskih ritualov. Azteki so v svoji mitologiji pogosto uporabljali božanske gobe, imenovane teonancatl. Po prihodu Špancev se je obredje prikrilo, a se je ohranilo do danes. Že od antike so bile »nore gobe« groza in strah, za nekatere pa razsvetljenje in so ponekod še zdaj vrhunec na »žurih zamaknjenja«. V šestdesetih letih so znani zvezdniki množično potovali v mehiško vasico Huauntla, kjer je živela šamanka María Sabina, velika svečenica, božja poslanka gob teonancatl … Sicer pa se raziskovalci gob, kemiki in psihoterapevti resno ubadajo s halucinogenimi učinki gob, ki človeka ne zasvojijo, a bi lahko pomagali pri ozdravitvi psihičnih bolezni. No, jaz sem posebno pico pripravila brez halucinacij.
Malo drugačna pica z jurčki, maroni in gorgonzolo
Za 4–6 oseb potrebujemo za testo: 400 g moke, 25 g svežega kvasa, 1 ščep sladkorja, 200 ml mleka, 100 g masla, 1 žličko soli, 1 jajce; za nadev: 2 pesti svežih jurčkov (ali drugih gob), 150 g gorgonzole, 100 g kuhanega kostanja, 1 čebulo, 1 strok česna, 300 g kisle smetane, sol, poper, muškatni orešek; za okrasitev: 100 g rukvice (rukole)
Moko presejemo v posodo. Naredimo jamico, nadrobimo vanjo kvas, dodamo sladkor in 100 ml mleka. Kvasec naj pol ure počiva. Nato dodamo vse druge sestavine in s stepalnikom obdelujemo testo, dokler ne nastane krogla. Nato testo z roko pregnetemo in ga damo počivati za dobro uro. Testo mora narasti na dvojno prostornino. Jurčke (ali kakšne druge gobe) narahlo očistimo s kuhinjskim papirjem in enakomerno nalistamo. Čebulo zrežemo na prosojne lističe. Česen stremo. Marone nadrobimo. Gorgonzolo zrežemo na drobne koščke. Kislo smetano zalijemo s preostalim mlekom, posolimo, popopramo, dodamo ščep muškatnega oreška in česen.
Pečico ogrejemo na 200–220° (odvisno, kako pečica greje). Testo še enkrat pregnetemo in razvaljamo primerno obliki pekača, obloženega s papirjem za peko. Nato testo, ki je drugačno kot pri običajni pici, premažemo s pol kisle smetane. Nanj zložimo čebulne obročke, nadrobljen kostanj, narezane jurčke in prelijemo z drugo polovico smetane. Počakamo nekaj minut, da se nadev malo prepoji, nato pekač porinemo na srednjo rešetko in pečemo 15–18 minut.
Rukvico splaknemo in osušimo, jo na drobno narežemo in potresemo po pici. Ponudimo s pivom.
Pa dober tek!