Minister Dušan Mramor ne počiva na lovorikah, ampak špara naprej. / Foto: The Okl

Pujsek ostane cel

Državni šparovec je v minusu, njegov skrbnik pa velja za najboljšega finančnega ministra v Evropi.

Prvi ključar slovenske blagajne ali skrbnik slovenskega pujsa, če to plemenito žival vzamemo kot prispodobo za šparovček, dr. Dušan Mramor, je po izboru londonske revije The Banker postal evropski finančni minister leta 2016. Menda so naziv našemu prvemu financarju podelili tudi zaradi nadaljevanja privatizacije in uspeha pri implementaciji celovitega programa reform ter aktivnosti za postopno javno finančno konsolidacijo Slovenije. No, tole bi v običajen jezik lahko prevedli: kar je vrednega, čim prej prodat', tisto, kar še imamo, pa ne uporabljat', da se ne bi preveč znucalo. Ali kot bi rekli v besednjaku našega vsestranskega predsednika države – šparat je kul.

»Naš pujs mora ostati cel – in dokler bom jaz prvi financar v državi, ga ne bomo razbijali,« je ob prestižnem naslovu zatrdil Mramor, posebej Malemu Bratu pa je zaupal še nekaj podrobnosti o treh preizkusih praktičnega poslovanja s financami, ki jih je opravil z odliko in so bili po njegovem mnenju pri izboru strokovne komisije revije The Banker bistveni za njegovo zmago.

Takole je povedal: »V prvem preizkusu sem moral za več milijonov evrov bankovcev v apoenih po 70 evrov, ki so se na nelegalen način natekli v državno blagajno, poskusiti spraviti v promet, tako da država ne bi bila na zgubi. Povedal sem jim, kako to delamo pri nas. V slabi banki nam nek Šved tako imenovane sedemdesetake zamenja za bankovce po 30 in 40 evrov, ki jih potem prek Banke Slovenije plasiramo na trg.

Drugi preizkus je bil, kako znam rokovati z davčno blagajno. V vlogi natakarja v kavarni sem sprejel naročila kave desetih članov komisije: eno podaljšano s kapljico ruma, brezkofeinski kapučin, dvojni espreso brez sladkorja, ameriško s kančkom tople vode, makjato brez mleka, dve kratki, en dunajski melange in na koncu še eno belo s kakavovim posipom. Zaradi zahtevnosti naročila sem račun napisal na roko in kopijo osebno dostavil na finančno upravo. Tako ni bilo ne težav z internetno povezavo ne morebitnih težav s samo blagajno.

Tretji preizkus je bil, kako bi kot dekan fakultete svojim profesorjem razdelil še nekaj denarja, s katerim fakulteta nima kaj početi. Rekel sem, da bi si izmislil dodatek za stalno pripravljenost profesorjev. Lahko se zgodi, da te kdo ponoči zbudi in vpraša, kaj je več – bruto ali neto.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

zmerno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

11/24

nedelja

14/19

ponedeljek

13/22

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 26. maj 2019

Praznovanje na Sv. Joštu nad Kranjem

PRIREDITVE / Gorje, 26. maj 2019

Srečanje gorenjskih planincev

OBVESTILA / Škofja Loka, 26. maj 2019

Srečanje bolnih, starejših, osamljenih in invalidov

OBVESTILA / Kranj, 27. maj 2019

Mesečno srečanje in predavanje Prerojenih

PRIREDITVE / Gorenjska, 28. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 29. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 30. maj 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 30. maj 2019

Po naravoslovni učni poti Pusti grad

 

 
 

 

 
 
 

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci