Minister Dušan Mramor ne počiva na lovorikah, ampak špara naprej. / Foto: The Okl

Pujsek ostane cel

Državni šparovec je v minusu, njegov skrbnik pa velja za najboljšega finančnega ministra v Evropi.

Prvi ključar slovenske blagajne ali skrbnik slovenskega pujsa, če to plemenito žival vzamemo kot prispodobo za šparovček, dr. Dušan Mramor, je po izboru londonske revije The Banker postal evropski finančni minister leta 2016. Menda so naziv našemu prvemu financarju podelili tudi zaradi nadaljevanja privatizacije in uspeha pri implementaciji celovitega programa reform ter aktivnosti za postopno javno finančno konsolidacijo Slovenije. No, tole bi v običajen jezik lahko prevedli: kar je vrednega, čim prej prodat', tisto, kar še imamo, pa ne uporabljat', da se ne bi preveč znucalo. Ali kot bi rekli v besednjaku našega vsestranskega predsednika države – šparat je kul.

»Naš pujs mora ostati cel – in dokler bom jaz prvi financar v državi, ga ne bomo razbijali,« je ob prestižnem naslovu zatrdil Mramor, posebej Malemu Bratu pa je zaupal še nekaj podrobnosti o treh preizkusih praktičnega poslovanja s financami, ki jih je opravil z odliko in so bili po njegovem mnenju pri izboru strokovne komisije revije The Banker bistveni za njegovo zmago.

Takole je povedal: »V prvem preizkusu sem moral za več milijonov evrov bankovcev v apoenih po 70 evrov, ki so se na nelegalen način natekli v državno blagajno, poskusiti spraviti v promet, tako da država ne bi bila na zgubi. Povedal sem jim, kako to delamo pri nas. V slabi banki nam nek Šved tako imenovane sedemdesetake zamenja za bankovce po 30 in 40 evrov, ki jih potem prek Banke Slovenije plasiramo na trg.

Drugi preizkus je bil, kako znam rokovati z davčno blagajno. V vlogi natakarja v kavarni sem sprejel naročila kave desetih članov komisije: eno podaljšano s kapljico ruma, brezkofeinski kapučin, dvojni espreso brez sladkorja, ameriško s kančkom tople vode, makjato brez mleka, dve kratki, en dunajski melange in na koncu še eno belo s kakavovim posipom. Zaradi zahtevnosti naročila sem račun napisal na roko in kopijo osebno dostavil na finančno upravo. Tako ni bilo ne težav z internetno povezavo ne morebitnih težav s samo blagajno.

Tretji preizkus je bil, kako bi kot dekan fakultete svojim profesorjem razdelil še nekaj denarja, s katerim fakulteta nima kaj početi. Rekel sem, da bi si izmislil dodatek za stalno pripravljenost profesorjev. Lahko se zgodi, da te kdo ponoči zbudi in vpraša, kaj je več – bruto ali neto.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

pretežno jasno
vlažnost: 90 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

9/16

ponedeljek

9/16

torek

7/14

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 12. november 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Gorenjska, 13. november 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Naklo, 13. november 2018

Bachova cvetna terapija

OBVESTILA / Naklo, 13. november 2018

Predstavitev waldorfske pedagogike in igralna urica

OBVESTILA / Preddvor, 13. november 2018

Merjenje krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Gorenjska, 13. november 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 13. november 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Naklo, 13. november 2018

Oman

 

 
 

 

 
 
 

Podcenjujemo vpliv alkohola / 20:46, 11. november

Vsakega ki vozi pod vplivom Alkohola treba kaznovati, denarno in zaporno der odvzem vozniške za minimalno 10 let ali za vedno.

Podcenjujemo vpliv alkohola / 20:44, 11. november

Halo!Ali je res bilo potrebno da pride do še ene dveh Mrtvih zaradi, Alkohola, ( Pijancev ) v prometu, da sploh začnejo odgovorni o tem da ...

Varno v zimo / 13:38, 11. november

Pa sploh ni treba na Pokljuko ! Povsod se najde primeren prosto, če ne drugod na Vranskem.

Varno v zimo / 13:36, 11. november

Tale članek mi je pa kot ena skupna reklama za pnevmatike. Po Gorenjski vidim reklamne panoje firm, katerih niti ne testirajo. Tri, štiri ma...

Nadgradnja železniške proge / 12:16, 11. november

Ne vem, če je sploh možno, treba bi bilo poiskati novo traso iz Lj. mimo Brnika naprej do Jesenic!

Nadgradnja železniške proge / 18:41, 10. november

Kot nadgradnjo se razumeva povečana hitrost ali dodaten tir. Ali bo dodaten tir ali ne? Edino to je smiselno glede na kronične zamude gorenjskih potniških vlakov, vse ostalo je samo demagogija.

Jezerjani zavrnili spremembo meje / 21:03, 7. november

Ups! Na zemljevidu nisem zasledil, da je tam sosednja občina Solčava, verjetno UE Mozirje! No, pa naj si poiščejo odprta vrata v Solčavi!Mi...