Ministrica za kulturo Asta Vrečko je bila osrednja govornica slovesnosti. / Foto: Tina Dokl

Čas je, da slišimo glas zgodovine

Na slovesnosti ob 79. obletnici osvoboditve podružnice koncentracijskega taborišča Mauthausen pod Ljubeljem je ministrica za kulturo Asta Vrečko poudarila, da je na tem mestu v senci mogočnih Karavank potekala najtemnejša ura človeške zgodovine in tudi zgodba o neizmerni moči, vztrajnosti in upanju.

Ljubelj – S polaganjem vencev ob spominskem znamenju nekdanjega taboriščnika in arhitekta Borisa Kobeta Obtožujem/J'accuse in slovesnostjo so spomin na internirance in njihovo trpljenje, ko so v težkih mukah, mrazu, vročini in lakoti gradili prelaz čez Ljubelj, zaznamovali na letošnji 79. obletnici osvoboditve taborišča Ljubelj. V času obstoja taborišča med letoma 1943 in 1945 je bilo tam zaprtih okoli 1800 političnih internirancev 13 evropskih narodnosti.

Glas zgodovine nas roti

»Zakaj smo tukaj danes, zbrani ob robu brezna zla? Na mestu, kjer z vprašujočim pogledom v nas zre zgodovina, nemo kliče in ječi, naj ne pozabimo, naj se to nikoli več ne ponovi,« je svoj nagovor začela osrednja govornica, ministrica za kulturo Asta Vrečko. Spomnila je na grozote internirancev, ki so se spopadali s kronično lakoto, utrujenostjo, ponižanjem in pomanjkanjem.

»V času, ko se zdi, da je svet pozabil na nedavno preteklost, se dogaja na evropskih tleh, v Ukrajini, nova vojna, na svetu, v Palestini, genocid,« je dejala in dodala, da dogodki, ki se jih spominjamo, pripadajo preteklosti, vendar ob trenutnem družbeno-političnem dogajanju, ki prispeva k slutnji, da se zlo ponavlja, ne moremo mimo tega, da jih ne bi povezovali s sedanjostjo.

Odzvanjale so ministričine besede, da je čas, da slišimo glas zgodovine, ki nas opozarja in roti, naj ne ponovimo napak preteklosti. »Naj bo končno že dovolj ubijanja in trpljenja, dovolj diskriminacije in rasizma, postavljanja človeka nad sočloveka. Zaživimo končno kot ljudje, kot skupnost, kjer si vsi zaslužimo pravico do obstoja in dostojnega življenja.«

Za zločine ni opravičila

Tudi tržiški župan Peter Miklič je opozoril, da ne smemo pozabiti na to, kam lahko vodi napačna ideologija, utemeljena na nasilju, in poudaril, da ga žalosti, da smo vojni, ki je bila omenjena na lanskoletni spominski slovesnosti, dodali še eno, ki meče svet s tečajev. »Treba bi bilo odločno in brez zadržkov reči ne, to ne gre, to ni vredno ljudi. Dejanja, kakršnim smo priča v obeh vojnah, v državnem in mednarodnem pravu ne bi smela imeti nobenega opravičila,« je dejal Miklič.

Besede sta z zbranimi delila tudi Claude Simon iz francoskega združenja Amicale de Mauthausen ter predsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije Marijan Križman, slovesnosti pa so se udeležili tudi podpredsednica državnega zbora Nataša Sukič, poslanec Borut Sajovic ter predstavniki tujih veleposlaništev in delegacij.

Oddajte svoj komentar

Kranj 22°

pretežno jasno
vlažnost: 53 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

12/25

nedelja

12/27

ponedeljek

12/29

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

GLASBA / Bohinjska Bela, Radovljica, 16. junij 2024

Koncert MPZ Triglav Lesce Bled

GLEDALIŠČE / Predoslje, 16. junij 2024

Martin Krpan

PRIREDITVE / Naklo, 16. junij 2024

Cesarjov špancir po Naklem

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 17. junij 2024

Umovadba, tombola

IZLETI / Kranj, 18. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

GLEDALIŠČE / Predoslje, 18. junij 2024

Martin Krpan

OBVESTILA / Žabnica, 18. junij 2024

Ogled poskusa in uporabe brezpilotnih letalnikov

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 18. junij 2024

Umovadba, tombola

 

 
 

 

 
 
 

Objavili predlog nadgradnje proge / 08:11, 16. junij

Vprašati se je treba, ali je sploh dovolj prometa za tako drago investicijo, kot je predor pod Ljubljansko cesto.

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.