Učenke OŠ Janeza Puharja so pod mentorstvom Tomaža Polenca (desno) pripravile angleško čajanko. / Foto: Gorazd Kavčič

Šolarji v mednarodni kuhinji

Učenci devetih kranjskih osnovnih šol so v okviru dneva mednarodnega povezovanja Kranja spoznavali in pripravljali jedi držav, v katerih so s Kranjem pobratena in prijateljska mesta.

Kranj – Mestna občina Kranj je pred kratkim drugič organizirala Dan mednarodnega povezovanja Kranja. Če so lani s tem namenom pripravili mednarodno konferenco z udeležbo gostov iz enajstih držav, so letos v ospredje postavili kranjske osnovnošolce. Povezali so jih z lokalnimi kuharji in gostinci, da so skupaj pripravili jedi držav, v katerih so pobratena in prijateljska mesta Kranja, te pa so predstavili na dogodku Mednarodna kuhinja v kranjski Kovačnici. Učenke in učenci devetih kranjskih osnovnih šol so se tako seznanili s francosko, italijansko, britansko, avstrijsko, nemško, madžarsko, turško, ameriško in balkansko kulinariko, degustirali so tudi azijske jedi in specialiteti, značilni za Kranj. Pri pripravi jedi so skušali uporabiti čim več sestavin lokalnih pridelovalcev.

Po besedah kranjskega župana Matjaža Rakovca so se za tovrstni dogodek odločili, da bi mladim približali mednarodno povezovanje, jih seznanili s pobratenimi in prijateljskimi mesti, pa tudi tem, zakaj je pri pripravi hrane pomembna uporaba lokalnih sestavin. »Na Mestni občini Kranj smo zelo mednarodno aktivni in želimo si, da širino mednarodnega sodelovanja občutijo tudi naši občani. Ker hrana povezuje in ker lahko pobratena in prijateljska mesta spoznavamo skozi kulinariko, smo se odločili, da osnovnošolkam in osnovnošolcem ponudimo to posebno izkušnjo v navezi z lokalnimi in šolskimi kuharji. Hvala učencem za odličen pristop in učiteljicam za zavzeto koordiniranje sodelovanja. Kuharjem se zahvaljujem za angažma in ker so svoj dragoceni čas investirali v prenos znanja na mlade, s tem pa prispevali v lokalno skupnost,« je povedal. Kot je dodal, je celoten dan mednarodnega povezovanja Kranja financirala občina, hrano pa so podarili tudi nekateri kuharji mentorji. »Skupaj smo otrokom omogočili dragoceno mednarodno izkušnjo, iz katere so se lahko marsikaj naučili. Tudi na tak način širijo pogled na svet. Svet pa, kot vemo, stoji prav na mladih,« je še dejal župan.

Na zaključnem dogodku v Kovačnici so sodelujoči učenci tudi predstavili, kako je potekalo sodelovanje s kuharji mentorji. Učenke OŠ Janeza Puharja Kranj – Center so se na primer s pomočjo Tomaža Polenca iz Restavracije in kavarne Brioni lotile angleške kuhinje, saj je Kranj pobraten tudi z mestom Oldham. »Kuhanje nam je bilo zelo všeč, saj smo delale z občutkom in srcem, zraven pa smo se tudi zelo veliko naučile. Zelo smo bile hvaležne za teh nekaj ur, ki smo jih preživele v kuhinji,« je povedala ena od učenk. »Dekleta so bila v kuhinji zelo vedoželjna, hitra, praktična in polna idej. Užitek je bilo delati z njimi, za nekaj ur so nam popestrila delovnik. Naša ideja je sicer bila tipična angleška čajanka s črnim čajem in tipičnimi angleškimi sendviči z različnimi nadevi, skupaj z dekleti smo ustvarili tudi angleški sladoled,« je povedal njihov mentor Tomaž Polenec.

Oddajte svoj komentar

Kranj 22°

pretežno jasno
vlažnost: 53 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

12/25

nedelja

12/27

ponedeljek

12/29

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

GLASBA / Bohinjska Bela, Radovljica, 16. junij 2024

Koncert MPZ Triglav Lesce Bled

GLEDALIŠČE / Predoslje, 16. junij 2024

Martin Krpan

PRIREDITVE / Naklo, 16. junij 2024

Cesarjov špancir po Naklem

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 17. junij 2024

Umovadba, tombola

IZLETI / Kranj, 18. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

GLEDALIŠČE / Predoslje, 18. junij 2024

Martin Krpan

OBVESTILA / Žabnica, 18. junij 2024

Ogled poskusa in uporabe brezpilotnih letalnikov

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 18. junij 2024

Umovadba, tombola

 

 
 

 

 
 
 

Objavili predlog nadgradnje proge / 08:11, 16. junij

Vprašati se je treba, ali je sploh dovolj prometa za tako drago investicijo, kot je predor pod Ljubljansko cesto.

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.