Izvir Donave v mestu Donaueschingen / Foto: Slavko Zupanc

Donavska kolesarska pot, 1. del

Ob omembi Donavske kolesarske poti največkrat pomislimo na najbolj znani avstrijski del poti od Passaua do Dunaja. V naši kolesarski druščini pa smo se odločili, da prekolesarimo celotno pot ob Donavi, od izvira v Nemčiji do izliva v Črno morje na meji med Romunijo in Ukrajino. V letošnjem letu bomo prevozili že četrti del, in sicer od Beograda do Vidima v Bolgariji. Zadnji del, do delte Donave ob Črnem morju, ki je na seznamu Unescove svetovne dediščine, pa je v načrtu za prihodnje leto. S tretjim delom poti od Budimpešte do Beograda smo opravili v lanskem letu, avstrijski del klasične donavske poti od Passaua do Dunaja, ki smo jo podaljšali do Budimpešte, pa smo prekolesarili leta 2022. S prvim nemškim delom kolesarske poti od izvira v mestu Donaueschingen do Passaua, ki leži na nemško-avstrijski meji, pa smo se srečali avgusta 2019.

Donava izvira v nemškem mestu Donaueschingen, ki leži v Schwarzwaldu na jugozahodu Nemčije v zvezni deželi Baden-Württemberg. Prvi dan smo se po namestitvi v hotelu odpravili na ogled mesta. Donaueschingen ima nekaj več kot dvajset tisoč prebivalcev. Glavna znamenitost je knežji dvorec Fürstenberg z grajskim parkom, kjer je Donauquelle, ki velja za tradicionalni izvir Donave. To je v bistvu kraški izvir, kjer so v 19. stoletju postavili vodnjak, ki ga napaja kristalno čista voda, ki izvira iz podzemlja. Vodnjak Donauquelle je izvir potoka Donaubach, ki teče pod zemljo skozi grajski park do bližnjega potoka Brigach. Donava se v bistvu začne na sotočju potokov Brigach in Breg. Daljši, 46 kilometrov dolg potok Breg, ki se običajno v geografskem smislu navaja kot izvir Donave, izvira na nadmorski višini 1078 metrov, nekoliko severno od kraja Furtwangen v Schwarzwaldu.

Če si želimo ogledati izvire obeh potokov, se iz mesta Donaueschingen lahko odpravimo na krožno kolesarsko pot ob potokih Brigach in Breg. Imenuje se Ničta etapa donavske kolesarske poti (Etape Null Donauradweg; 98 kilometrov, 586 višinskih metrov). Iz mesta Donaueschingen pot vodi najprej ob potoku Brigach do izvira in naprej čez planoto Stöcklewald, kjer stoji 25 metrov visok razgledni stolp, do izvira potoka Breg. Ob potoku Breg nato pot vodi nazaj do mesta Donaueschingen.

Po ogledu grajskega parka in vodnjaka Donauquelle smo se odpravili še do sotočja, kjer se uradno začne Donavska kolesarska pot. Donava je na začetku videti kot nekoliko večji potok, kasneje pa je to zelo mogočna reka, druga najdaljša v Evropi, dolga 2860 kilometrov. Po ogledu in fotografiranju sotočja smo se odpravili nazaj v mesto, kjer stoji tudi pivovarna Fürstenberg, v kateri varijo pivo že od leta 1283.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

delno oblačno
vlažnost: 76 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

12/25

nedelja

12/28

ponedeljek

12/29

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

GLASBA / Bohinjska Bela, Radovljica, 16. junij 2024

Koncert MPZ Triglav Lesce Bled

GLEDALIŠČE / Predoslje, 16. junij 2024

Martin Krpan

PRIREDITVE / Naklo, 16. junij 2024

Cesarjov špancir po Naklem

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 17. junij 2024

Umovadba, tombola

IZLETI / Kranj, 18. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

GLEDALIŠČE / Predoslje, 18. junij 2024

Martin Krpan

OBVESTILA / Žabnica, 18. junij 2024

Ogled poskusa in uporabe brezpilotnih letalnikov

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 18. junij 2024

Umovadba, tombola

 

 
 

 

 
 
 

Objavili predlog nadgradnje proge / 08:11, 16. junij

Vprašati se je treba, ali je sploh dovolj prometa za tako drago investicijo, kot je predor pod Ljubljansko cesto.

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.