Špela Kuhar in Robert Potokar, Slovenija osebno, Beletrina, Ljubljana, 2023, 288 strani

Slovenija osebno

»Sva arhitekta, popotnika, ljubitelja arhitekture, umetnosti, zgodovine, narave in dobre hrane. Rada se tudi potepava naokoli in raziskujeva izpostavljene pa tudi tiste bolj skrite kotičke naše zanimive dežele. Že od študentskih let piševa o arhitekturi in pripravljava knjige in vodnike, ki širši javnosti predstavljajo slovensko arhitekturo in umetnost pa tudi druge znamenitosti Slovenije. V pričujočem vodniku, ki je nastal v sodelovanju z ekipo založbe Beletrina, sva izbrala vse listo, kar bi sama želela videti ob prvem obisku Slovenije. V vodnik sva vključila zanimive kulturne dosežke in nepozabna doživetja, ob tem pa iskala zgodbe ljudi, ki so strastno sledili svojim sanjam in idejam ter jih uresničili v številnih oblikah – od kulinarike do mojstrskega rokodelstva. Vse skupaj povezujejo zeleni kotički – takšni še nedotaknjeni, kakor tudi tisti, ki so jih ljudje oplemenitili subtilno in z občutkom. Vabljeni na raziskovanje najboljšega, kar Slovenija lahko ponudi! /…/ V pesmi Prelepa Gorenjska ansambla Avsenik je zajeto najlepše, zaradi česar se je vredno podati v ta konec Slovenije: 'Prelepa Gorenjska, ponos si mi ti, kdorkoli te vidi, te znova želi! Gorovja, planine in bistre vode, zelene doline povsod te krase.' Ponos Slovencev pa je tudi najvišji vrh Triglav, na katerem stoji Aljažev stolp in na katerega naj bi se vsak zaveden državljan povzpel vsaj enkrat v življenju. Ne samo pohodništvo, tudi zimski športi so doma na Gorenjskem. Lepa srednjeveška mesta, kot so Kranj, Radovljica, Škofja Loka, Tržič in Kamnik, ter turistična bisera Bled in Bohinj vabijo na ogled in oddih. Gorenjska velja tudi za eno najbolj razvitih slovenskih pokrajin. Ob tem lahko omenimo 'fovšijo', po kateri so znani Gorenjci in je bila morda tudi spodbuda za več in bolje. Na Gorenjsko pa se gre tudi zaradi kulinarike, tradicionalne jedi so kranjska klobasa, ajdovi in koruzni žganci, ajdovi krapi, različne potice, tržiška bržola, masovnik, govnač, loška smojka, dražgoški kruhek, koline, ajmoht, sir trnič, sir mohant ...« (str. 3 in 13)

Gornja odlomka sta iz vodnika po Sloveniji, ki sta ga s svojo osebno noto napisala arhitekta Špela Kuhar in Robert Potokar. V njem na kratko predstavita 19 raznolikih slovenskih pokrajin, 268 mest in naselij, 401 kulturno znamenitost, 45 ohranjenih naravnih lepot, 227 kulinaričnih priporočil, 85 nastanitev, 38 rokodelskih mojstrov, 60 izbranih trgovinic, 229 fotografij in 28 ilustracij. Vodnik ni samo vsebinsko in oblikovno bogat, je tudi uporaben. Predlagam, da to preverite tudi vi osebno …

Oddajte svoj komentar

Kranj 22°

pretežno jasno
vlažnost: 53 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

12/25

nedelja

12/27

ponedeljek

12/29

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

GLASBA / Bohinjska Bela, Radovljica, 16. junij 2024

Koncert MPZ Triglav Lesce Bled

GLEDALIŠČE / Predoslje, 16. junij 2024

Martin Krpan

PRIREDITVE / Naklo, 16. junij 2024

Cesarjov špancir po Naklem

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 17. junij 2024

Umovadba, tombola

IZLETI / Kranj, 18. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

GLEDALIŠČE / Predoslje, 18. junij 2024

Martin Krpan

OBVESTILA / Žabnica, 18. junij 2024

Ogled poskusa in uporabe brezpilotnih letalnikov

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 18. junij 2024

Umovadba, tombola

 

 
 

 

 
 
 

Objavili predlog nadgradnje proge / 08:11, 16. junij

Vprašati se je treba, ali je sploh dovolj prometa za tako drago investicijo, kot je predor pod Ljubljansko cesto.

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.