Jeseničan Egon Kepic je naš edini tekmovalec v skokih v vodo s stolpa, ki tekmuje v veteranski kategoriji. Je samouk, skače pa že od mladosti. / Foto: osebni arhiv

Veteran skokov v vodo

Jeseničan Egon Kepic je naš edini tekmovalec v skokih s stolpa v vodo, ki tekmuje v veteranski kategoriji. Na letošnjem svetovnem masters prvenstvu v Dohi v Katarju je v svoji kategoriji od 55 do 60 let osvojil odlično peto mesto.

Skoki v vodo s stolpa ali deske so olimpijska disciplina, in sicer ena starejših, saj so del poletnih olimpijskih iger že od leta 1908. Sodijo pod okrilje Mednarodne plavalne zveze (FINA).

Jesenice – Skoki v vodo s stolpa imajo na Jesenicah dolgo tradicijo, saj imajo na kopališču Ukova edini še delujoči desetmetrski stolp pri nas. Eden od domačinov, ki se že od mladosti ukvarja s tem športom, ki je tudi olimpijska panoga, je 57-letni Egon Kepic. Zadnja leta tekmuje v veteranski kategoriji in letos se je udeležil svetovnega masters prvenstva v Dohi v Katarju. V svoji kategoriji od 55 do 60 let je osvojil odlično peto mesto. Na prvenstvu je sicer v različnih disciplinah tekmovalo več kot štiristo udeležencev z vsega sveta.

Kot je povedal Jeseničan, je bila izkušnja udeležbe na tako velikem tekmovanju zelo zanimiva. Že julija se namerava udeležiti evropskega prvenstva v Beogradu, naslednje leto septembra pa ponovno svetovnega prvenstva v Singapurju.

Žal je v Sloveniji infrastruktura za treninge slaba, saj je edini stolp na Jesenicah. »Zelo sem vesel, da jeseniški bazen deluje in da lahko vsaj poleti treniram na njem. Pozimi hodim na Reko, kjer so mi omogočili treninge v pokritem bazenu.« Zanimivo je, da so Jesenice leta 2018 gostile evropsko veteransko masters prvenstvo v skokih v vodo, Egon Kepic je takrat v svoji starostni kategoriji osvojil osmo mesto.

In kako potekajo tovrstna tekmovanja? Skoki so se razvili iz gimnastičnih prvin. Izvajajo se z odrivom s skakalne deske ali stolpa in z doskokom v vodo na noge ali na glavo. Skok v vodo se začne z zaletom ali z mesta, iz stoječega položaja ali stoje na rokah, zatem pa tekmovalec izvede različne obrate naprej ali nazaj, vijake … Vsak skok spremlja žirija, ki je pozorna na več malenkosti, od odriva, višine skoka do drže telesa in čim manjšega pljuska ob zaključku skoka.

Veterani tekmujejo po nekoliko prilagojenih pravilih svetovne plavalne zveze, saj v starostnih kategorijah nad 50 let ni več dovoljeno izvajati skokov z vstopom v vodo na glavo z višine 10 metrov. Vse drugo pa je enako kot na ostalih tekmovanjih pod okriljem Mednarodne plavalne zveze (FINA), je povedal Egon Kepic, ki je v preteklosti skakal tudi z višine, njegov najvišji skok je bil z mostu v Mostarju z višine 24 metrov. A zanj je še vedno najlepše doživetje skok s 17-metrskega mostu v Kanalu ob Soči.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

jasno
vlažnost: 92 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

12/28

ponedeljek

12/29

torek

14/31

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 17. junij 2024

Umovadba, tombola

IZLETI / Kranj, 18. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

GLEDALIŠČE / Predoslje, 18. junij 2024

Martin Krpan

OBVESTILA / Žabnica, 18. junij 2024

Ogled poskusa in uporabe brezpilotnih letalnikov

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 18. junij 2024

Umovadba, tombola

IZLETI / Cerklje, 18. junij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 18. junij 2024

Zbornik Škofja Loka 1050

GLEDALIŠČE / Predoslje, 19. junij 2024

Martin Krpan

 

 
 

 

 
 
 

Objavili predlog nadgradnje proge / 08:11, 16. junij

Vprašati se je treba, ali je sploh dovolj prometa za tako drago investicijo, kot je predor pod Ljubljansko cesto.

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.