O prihajajočem festivalu Krafft so spregovorili: (od leve) vodja in avtorica programa ReActing Tina Hajon, kranjski župan Matjaž Rakovec, programska direktorica festivala Maja Sever in direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar. / Foto: Igor Kavčič

Igralski in filmski praznik

Med 15. in 22. junijem bo v Kranju potekal 4. Kranjski igralski filmski festival Krafft. Nanj prihajajo zvezdniki turških televizijskih nadaljevank, ki jih ta čas predvajajo na slovenskih televizijskih postajah. Na ogled bo osemnajst celovečercev, kratki in študentski filmi, vrstila se bodo strokovna srečanja ...

Ste gledali film Trikotnik žalosti, režiserja Rubena Östlunda, leta 2022 v Cannesu z zlato palmo nagrajeno črno komedijo? Mlad manekenski par se udeleži križarjenja na jahti za superbogataše. Doživijo brodolom, na otoku, kamor se del potnikov in posadke reši, pa se družbena razmerja med njimi postavijo na glavo. Filma na letošnjem festivalu Krafft sicer ponovno ne bomo videli, bo pa zato v Kranj na povabilo programa ReActing prišel hrvaško-danski igralec Zlatko Burić, ki je v omenjenem filmu igral eno osrednjih vlog, ruskega oligarha Dimitrija.

Zvezd iz filmskega sveta na letošnjem festivalu res ne bo manjkalo, a poglejmo, kakšen bo letošnji Krafft. Gostil ga bo tako kot lani Mojkino, začel se bo prihodnjo soboto s podelitvijo nagrad Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev za igralske dosežke preteklega leta, sledil pa bo teden filmskih projekcij z odličnimi filmi ter strokovnimi srečanji, namenjenimi igralkam in igralcem. »S prihodom igralcev in Kraffta se je Kranj spremeni. Filmski navdušenci se lahko odpravijo na ogled filmov ali pa se udeležijo pogovorov z zvezdniki. Lani si je filme na Krafftu ogledalo največ gledalcev doslej, organizatorji pa pričakujejo, da bomo to število letos še presegli,« je v uvodu poudaril kranjski župan Matjaž Rakovec.

Prihajajo zvezdniki

Za festivalsko nagrado zlato jabolko se bo v tekmovalnem programu potegovalo deset celovečercev. Kot je povedala programska direktorica festivala Maja Sever, izbor filmov še nikoli ni bil tako pester. »Selektor Taner Rumeli je v tekmovalni del uvrstil odlične filme, mnogi med njimi so že prejeli nominacije in nagrade na največjih festivalih. V spremljevalnem programu bo v čast nagrajenki za življenjsko delo Ivanki Mežan prikazano Vztrajanje Kranjčana Mihe Knifica. Videli bomo tudi nekaj turških filmov, ki jih bodo osvetlili pogovori in delavnice s turškimi igralci.«

V letošnjem festivalskem fokusu bo Turčija, saj bo Kranj obiskalo več uveljavljenih turških igralcev, ki jih slovensko občinstvo pozna tudi iz priljubljenih serij. »Turčija je postala tretja največja svetovna izvoznica igranih serij, takoj za ZDA in Veliko Britanijo. S serijami so turški igralci doživeli izjemen preboj, hkrati pa so soočeni tudi z izzivi igranja v večmilijonskih produkcijah, ki jih spremlja cel svet. Prav zato smo jih povabili v Kranj, kjer bodo delili svoje izkušnje,« je poudarila Maja Sever in dodala, da v Kranj prihajata igralki serije Zapeljivec Şerif Sezer in Sezin Bozaci, tu bo tudi igralec Onur Özaydin iz serije Po poti resnice. Med gosti bosta tudi letošnji selektor Taner Rumeli in član žirije Sercan Gidişoglu, igralec in generalni sekretar Sindikata turških igralcev.

Slovenci v mednarodne produkcije

Poleg omenjenega Zlatka Burića bo v Kranju še švedski igralec Jakob Cedergren, znan iz filmov Submarino in Grozljivo srečen, oba pa prihajata v okviru programa ReActing as a Star, ki spodbuja povezovanje filmskih in avdiovizualnih igralcev v regiji. »Skupaj s filmskimi centri v regiji v Slovenijo vsako leto pripeljemo uveljavljene igralce. Gre za pomemben korak v smeri mednarodne afirmacije slovenskih igralcev, tako tistih, ki so vključeni v program ReActing, kot tudi drugih. Projekt poteka v okviru festivala Krafft, ki ga že četrto leto zapored organizirajo slovenski igralci. Na ta način se krepi prepoznavnost Slovenije, njene filmske kulture ter njenih igralcev,« je poudarila Nataša Bučar, direktorica Slovenskega filmskega centra, kjer prav zato z veseljem podpirajo tako Krafft kot program ReActing as a Star, hkrati pa je ponosna na festival, ki nastaja v organizaciji filmskih delavcev in ustvarjalcev, kar je redkost v Evropi.

Novo edicijo panožnega programa ReActing as a Star je predstavila vodja in avtorica programa Tina Hajon: »V Kranj bomo pripeljali več kot štirideset mednarodnih gostov – igralcev, direktorjev kastinga, agentov in režiserjev – iz kar enajstih držav.«

V programu festivala, več o njem najdete na spletni strani krafft.si, bo kar 18 celovečercev, za katere se abonmaji in posamezne vstopnice dobro prodajajo, predstavili pa bodo tudi kopico kratkih in študentskih filmov, katerih ogled bo brezplačen.

Oddajte svoj komentar

Kranj 22°

pretežno jasno
vlažnost: 53 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

12/25

nedelja

12/27

ponedeljek

12/29

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

GLASBA / Bohinjska Bela, Radovljica, 16. junij 2024

Koncert MPZ Triglav Lesce Bled

GLEDALIŠČE / Predoslje, 16. junij 2024

Martin Krpan

PRIREDITVE / Naklo, 16. junij 2024

Cesarjov špancir po Naklem

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 17. junij 2024

Umovadba, tombola

IZLETI / Kranj, 18. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

GLEDALIŠČE / Predoslje, 18. junij 2024

Martin Krpan

OBVESTILA / Žabnica, 18. junij 2024

Ogled poskusa in uporabe brezpilotnih letalnikov

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 18. junij 2024

Umovadba, tombola

 

 
 

 

 
 
 

Objavili predlog nadgradnje proge / 08:11, 16. junij

Vprašati se je treba, ali je sploh dovolj prometa za tako drago investicijo, kot je predor pod Ljubljansko cesto.

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.