Lepi čeveljc v naravnem gorskem okolju / Foto: Jurij Kurillo

Lepi čeveljc

Te lepe cvetice je v Sloveniji znanstveno preučeval naš kranjski rojak Vlado Ravnik (1924–2017).

V mesecu juniju lahko srečamo v naših gorah poleg drugih tamkajšnjih cvetic tudi lepi čeveljc (Cypripedium calceolus), rastlino z nenavadno oblikovanim cvetom, ki se dobro ujema z njegovim imenom. Spada med kukavičevke, orhideje (Orchidaceae), ki zajemajo s svojimi 20.000 vrstami v tropskih predelih Južne Amerike in jugovzhodne Azije največje število cvetnic. V Evropi jih je 300, v Sloveniji pa 76 vrst in podvrst (Ravnik). Naše kukavice po velikosti cvetov kajpak ne morejo tekmovati s svojimi velikocvetnimi sorodnicami, ki jih lahko kupimo v veletrgovinah, so pa zato prav tako lepe in zanimive.

Lepi čeveljc raste po bukovih gozdovih in med rušjem po vsem našem alpskem svetu, a tudi po Gorjancih in Bohorju. Njegova stebla zrastejo do višine okrog pol metra in nosijo tri do štiri široke elipsaste liste ter od enega do treh cvetov. V nižje ležečih legah zacvete že v maju, v višje ležečih pa šele v juliju. Cvetovi so sestavljeni iz rumene trebušaste medene ustne, ki je dolga okrog dva centimetra in znotraj škrlatno pisana. Obdaja jo pet škrlatno rjavih svedrastih cvetnih listov, med katerimi sta dva zraščena. Ima dva prašnika, medtem ko imajo vse druge naše vrste po en prašnik. Medena ustna je prava lovilnica drobnih žuželk, ki se lahko iz nje izmotajo samo mimo lepljive špranje, kjer si naberejo obilo cvetnega prahu. Plodnica je upognjena, in ko dozori, se zravna ter izsuje številna drobna semena.

Kukavice so izredno občutljive za čisto naravno rastišče, saj po morebitnem gnojenju takoj izginejo, tako kot z nekošenega travnika ... Sicer pa »travnikov naše mladosti« s sto in več cveticami, ki sta jih opisovala naša botanika Andrej Seliškar in Tone Wraber v svojem delu Travniške rastline na Slovenskem (Prešernova družba, Ljubljana, 1986), ni več. Za to poskrbijo tudi mnogi naši umni poljedelci, ki take površine obilno zalijejo s strupenimi herbicidi.

Te lepe cvetice je v Sloveniji znanstveno preučeval naš kranjski rojak Vlado Ravnik (1924–2017), profesor botanike na ljubljanski univerzi. Med drugim je odkril novo vrsto, kamniško kukavico (Nigritella lithopolitanica Ravnik). Leta 2002 je izdal pri Tehniški založbi Slovenije zelo lepo oblikovano knjigo Orhideje Slovenije, opremljeno z lastnim besedilom in barvnimi fotografijami. Lepi čeveljc je profesor dr. Ravnik vključil tudi v svoje delo Alpsko cvetje Slovenije in izbor nekaterih drugih gorskih rastlin (Založba Narava, Kranj, 2009), v katerem so poleg izvirnega besedila tudi avtorjeve ilustracije, akvareli. Tako zanj še posebno velja, da je bil najboljši slikar med botaniki in najboljši botanik med slikarji.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

pretežno jasno
vlažnost: 87 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

12/25

nedelja

12/28

ponedeljek

12/29

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

GLASBA / Bohinjska Bela, Radovljica, 16. junij 2024

Koncert MPZ Triglav Lesce Bled

GLEDALIŠČE / Predoslje, 16. junij 2024

Martin Krpan

PRIREDITVE / Naklo, 16. junij 2024

Cesarjov špancir po Naklem

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 17. junij 2024

Umovadba, tombola

IZLETI / Kranj, 18. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

GLEDALIŠČE / Predoslje, 18. junij 2024

Martin Krpan

OBVESTILA / Žabnica, 18. junij 2024

Ogled poskusa in uporabe brezpilotnih letalnikov

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 18. junij 2024

Umovadba, tombola

 

 
 

 

 
 
 

Objavili predlog nadgradnje proge / 08:11, 16. junij

Vprašati se je treba, ali je sploh dovolj prometa za tako drago investicijo, kot je predor pod Ljubljansko cesto.

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.