Junija v Arboretumu Volčji Potok blestijo vrtnice in prav zato jim poklanjajo cel mesec. Pripravljajo obilico vrtničnih doživetij s številnimi dogodki in bogato vrtnično ponudbo. / Foto: Alenka Brun

Vrtnice, projekti in investicije

Arboretum Volčji Potok je gostil novinarsko konferenco, na kateri so predstavili junij kot mesec vrtnic, se dotaknili mednarodnih projektov in načrtovanih energetskih sanacij ter na kratko predstavili tudi dogajanje v arboretumu do konca leta.

Lani je Arboretum Volčji Potok obiskalo kar 327 tisoč ljudi.

Volčji Potok – Novinarska konferenca se je začela s pozdravnim in hkrati poslovilnim govorom direktorja arboretuma Aleša Ocepka. Zahvalil se je tako sodelavcem, medijem kot tudi vsem drugim za dobro sodelovanje in poudaril, da je prepričan, da se bo dobro delo nadaljevalo. Na mestu vodilnega je bil kar 36 let.

Konferenca se je nadaljevala z aktualno temo o vrtnicah, ki so najlepše v juniju, velika večina pa svoje čare kaže še poleti in do pozne jeseni. Priložnost, da jih podrobneje spoznate, bo posebno vodenje na dan vrtnic že ob koncu tedna.

Javnosti manj znani so številni mednarodni projekti, v katerih je arboretum aktiven. Oktobra se je začel šestletni evropski naravovarstveni projekt LIFE OrnamentalIAS, kjer arboretum sodeluje kot ekspertni parter za lesnate okrasne rastline in bo prispeval k temu, da skupaj z deležniki s področja vrtnarstva poiščejo čim boljše odgovore na vprašanje, s katerimi vrstami nadomeščati invazivne med okrasnimi rastlinami. V zaključni fazi je tudi sodelovanje v projektu Erasmus+ ArboTech, v okviru projekta Erazmus+ K2 z naslovom Trajnostno hortikulturno oblikovanje zunanjega prireditvenega prostora pa so med drugim lansko jesen v arboretumu uredili zunanji prireditveni prostor ter obnovili dišeči vrt. V teku pa je tudi projekt energetske sanacije stavb v arboretumu. Na seznamu so trije objekti: pristava, trgovina in galerija. Prenova se bo financirala v okviru Načrta za okrevanje in odpornost, razvojnega področja Zeleni prehod, komponente 2: Trajnostna prenova stavb (C1 K2). Naložba vključuje toplotno izolacijo stavb, energetsko učinkovito stavbno pohištvo, sistem ogrevanja, hlajenja in prezračevanja, energetsko učinkovito razsvetljavo in nadzorne sisteme. Investicija je ocenjena na 961.477 evrov (z DDV), dela naj bi stekla predvidoma letos jeseni, predvideni čas za dokončanje je 14 mesecev po začetku del.

Nekaj besed so namenili tudi projektu Dobimo se na vrtovih, Jure Matičič, direktor javnega zavoda Kulturni dom Franca Bernika Domžale pa je predstavil še junijske koncerte z naslovom Koncertne razglednice iz rozarija ter omenil, da bodo v arboretumu julija in avgusta obiskovalce ponovno razvajali z žanrsko pestrim izborom filmov. Do 22. septembra je v parku na ogled umetniški projekt, razstava Dobre novice!, prvega septembra pa se otroci lahko v družbi staršev udeležijo težko pričakovanega Čarobnega dne.

Oddajte svoj komentar

Kranj 22°

pretežno jasno
vlažnost: 70 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

15/33

ponedeljek

15/34

torek

17/30

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLASBA / Škofja Loka, 15. julij 2024

Mednarodni cikel koncertov

IZLETI / Cerklje, 16. julij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. julij 2024

Spominska slovesnost v Dolenji vasi

PRIREDITVE / Kranj, 3. avgust 2024

Planinski dan invalidov

 

 
 

 

 
 
 

Na olimpijskih igrah tudi številni Gorenjci / 15:41, 13. julij

Tale Franjo bi pa lahko uporabil drugo besedo, npr. skregan, razdvojen. Sicer pa v športu uk'p držimo.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 11:05, 12. julij

Edina logična lokacija je Kranj, ki ima sam več prebivalcev kot celotna zgornja gorenjska skupaj. Je tretje največje slovensko mesto in edino brez bolnišnice.

Po analizi rahla prednost lokaciji v Radovljici / 08:03, 12. julij

Bližina avtocestnega priključka so dodatne točke; hrup zaradi bližine avtoceste so negativne točke. Razumi kdor more.

Kranj se povezuje s Fukuijem / 11:04, 10. julij

Nova priložnost, da se gre župan turista na Japonskem, seveda na občinske stroške. Nova bolnica sredi mesta je res precej mimo. V Murski Sob...

Pred potjo je rekla: »Mat' 'ma jajca, pa gre.« / 07:15, 7. julij

Čestitke! Res velik podvig, vam še veliko podobnih privoščim iz srca!

Odprtje nove ceste spremljal protest / 21:46, 5. julij

Slovenci smo resnično eni čudni ljudje. Če se nič ne gradi se jajcamo, če se gradi protestiramo. So še vedno najboljše obljube, potem se pa nič ne dela?

Obvoznica v Železnikih ni odprta / 11:14, 5. julij

Čez poletje pa res ni za pričakovati, da bodo državni organi izdali vsa dovoljenja. UE stavkajo in večina zaposlenih po ministrstvih je na Hrvaške,. Držimo pesti, da bo obvoznica odrta do konca leta.