Naša skupina v kraju Lopar na otoku Rab / Foto: Grega Flajnik

Potovanje s kolesi in barko, 1. del

Tokratno traso kolesarskega potovanja z barko smo zaradi slabe vremenske napovedi morali spremeniti. Prvotni načrt je bil, da se iz Zadra odpeljemo proti Šibeniku, si ogledamo slapove Krke in se potem čez Murter vrnemo v Zadar. A za ta del Jadrana je bila napoved zelo slaba. Pihal naj bi namreč južni veter, ki v okolici Šibenika lahko povzroči tudi do pet metrov visoke valove. Po takem morju je zelo težko pluti, še pomembnejše pa je to, da bi lahko našim gostom zaradi guganja postalo slabo. Pri tako visokih valovih je na ladji zabavno le prvih 15 minut, nadaljnja plovba pa je za mnoge naporna. Zato sva se s kapitanom odločila, da ostanemo v Kvarnerju, kjer so bile razmere za plovbo in kolesarjenje bistveno boljše kot v okolici Šibenika. Ni kaj, proti naravi se ne moremo boriti. Tako so rekli tudi gostje in se strinjali z najino odločitvijo.

Tako smo prvi dan iz Karlobaga pluli v mesto Metajna v Paškem zalivu in od tam kolesarili proti Stari Novalji in na konec rta Lun v vasico Tovarnele. Naslednje jutro smo se med zajtrkom z ladjo odpeljali v Veli Lošinj. Kolesarili smo proti Malemu Lošinju, ki je v bistvu mlajše in hkrati tudi večje mesto, in od tam ostro zavili nazaj proti Kalvariji. Na vrhu je cerkev, malo pred tem pa rampa za start spusta z gorskimi kolesi. Mi smo se spustili kar po asfaltirani cesti nazaj do Čikata. Pot nas je vodila ob obali mimo razkošnih vil in hotelov. Mnogi smo obujali spomine, kako je bilo, ko smo tu preživljali dopust ali počitnice. Kamp je bil presenetljivo poln. V Lošinju smo imeli odmor in se potem po otoku peljali proti Nerezinam. Po kratkem ogledu Osorja se je manjša skupina odpeljala še proti Osoršćici do opuščene karavle, ki je spremenjena v planinsko kočo. Kolesarili smo po pet kilometrov dolgem makadamu, ki je bil na začetku zelo lep, ko pa se pot začne dvigati, je tudi makadam vse manj trd. Vožnja po taki poti je bila prav adrenalinska. Ker je bila koča zaprta, smo bili nagrajeni le z lepim razgledom proti Istri. Nato smo se odpeljali nazaj proti Osorju.

Tokratna skupna je bila posebna, saj so bili gostje pripravljeni na vsakršne vragolije. Zvečer smo peli, Jože nam je med pesmimi povedal kakšno šalo. Vsako jutro smo telovadili, tokrat so se nam pridružili skoraj vsi gostje. Na jutranji telovadbi smo se učili tudi plesne korake latinskoameriškega plesa samba. Alenka in Romana sta bil nad tem tako navdušeni, da sta nam obljubil, da nas bosta naslednji dan naučili še ples bačata. In zvečer smo imeli na pomolu plesne vaje. Po vaji samo ples nadaljevali, med nevihto kar na barki, čeprav je bolj malo prostora. Z vremenom smo imeli prav srečo, saj je v šestih dneh deževalo le dvakrat ponoči. Torej je bila odločitev, da ostanemo v Kvarnerju, res prava. (Se nadaljuje)

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

oblačno
vlažnost: 80 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

16/26

torek

15/25

sreda

14/27

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

/ Gorenja vas, 25. junij 2024

Prireditve ob dnevu državnosti

IZLETI / Naklo, 25. junij 2024

Kolesarji po občini Naklo

PRIREDITVE / Preddvor, 26. junij 2024

Telovadba, angleška urica

RAZSTAVE / Škofja Loka, 26. junij 2024

Sodobna umetniška keramika

IZLETI / Kranj, 27. junij 2024

Ohranjanje zdravja za člane MDI Kranj

PRIREDITVE / Begunje, 27. junij 2024

Srečanje radovljiških upokojencev

IZLETI / Šenčur, 29. junij 2024

Pohod na Rašico

RAZSTAVE / Jesenice, 2. julij 2024

Razstava foto kluba iz Nemčije

 

 
 

 

 
 
 

Tihotapili naj bi vojaško orožje / 12:27, 24. junij

Še malo, pa bodo taki služili kazen po en dan v tednu lahko na x lokaciji, recimo na morju. Edino kar je dobrega pri tem, ampak to ni v obzi...

Trasa v grobem določena, možna odstopanja / 09:04, 24. junij

Kako lepa pravljica. Naši politiki in projektanti so eni taki pravljičarji, da bi jim zavidal tudi največji svetovni pisatelji. V SLO je zgrajeno kar je zgrajeno. Smo še staro lahko popravljamo.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 09:01, 24. junij

Čimprej zgraditi. Cena? Cena ni problem. Že videno pri TEŠ-u. A se splača? Seveda se. Že videno pri TEŠ-u.

Plačljivo parkirišče pri Erjavčevi koči na Vršiču / 09:00, 24. junij

Če bi bili avstrijci ali italijani naši gospodarji, bi bil že zdavnaj predor pod Vršičem; na Vršič pa bi vozila gondola. Cesta bi bila samo ...

Plačljivo parkirišče pri Erjavčevi koči na Vršiču / 19:35, 23. junij

Masovni turizem na gorenjskem zadnja leta uničuje krajino. Prejšnji dan sem bil na Bledu, pa to sploh ni več normalno !! Kaj bo šele na višku sezone..

V taborišču počasne smrti / 19:31, 23. junij

Zanimivo, ista zgodba mojega deda, po vojni bil 42 let obrtnik, nikoli nobenih težav !

Janša pozval Goloba k odstopu / 19:29, 23. junij

Golob odstop, Janšari v penzijo..