Ne delajte tega!

Podelimo si lastne neumnosti!

Mladi gledajo starejše, kako so počasni v odločanju in gibanju, staromodni, nočejo se učiti novih stvari, radi so doma, imajo svoj trden prav. Starejši pa z rahlim nasmehom in včasih celo obupom opazujejo mlade v njihovi energiji, zaletavosti, hitrosti in blebetavosti. Zdi se, da je v času velikih tehnoloških sprememb razlika med generacijami še večja. Vedno so bile. Morda je še najslabše, ker se je prekinil pretok modrosti iz starejše na mlajšo generacijo. Ne živimo več skupaj. Razlike med mladimi in starimi so izklesale kar nekaj ljudskih pregovorov: Mladost je norost, čez jarek skače, kjer je most; Mlada kri mirno ne stoji; V žepih mu kri vre; Mladost je neumnost, ki jo more ozdraviti le starost; V mladosti se učimo, v starosti pa razumemo; Starca ne razumeš, dokler sam ne ostariš; Starost ni rada sama …

Ne delajte tega! Bližje sem stotim kot devetdesetim letom. Še vedno solidnega fizičnega zdravja in odličnega psihičnega zdravja. To zadnje mi je bolj v prekletstvo kot v blagoslov. Imam odličen spomin. Žal se bolj spominjam svojih slabih dejanj kot dobrih. Zadnje leta sem v domu za ostarele. Časa imam ogromno. Pogosto se mi ne ljubi klepetati. Kar rad sem sam. In potem prihajajo spomini in premišljujem. Obtožujem se za svoje napake. Veliko jih je. Najbolj se krivim, da sem zanemarjal svoje najbližje. V tistih časih so bile službe drugačne. Ob 15h smo bili doma. Nisem si vzel časa za dva otroka in ženo. Imel sem veliko prijateljev, hobijev, aktivnosti. Niti nisem imel občutka, da bi moral biti več doma. Veliko moških je popoldneve preživljajo na balinišču ali v gostilnah. Skoraj ne vem, kdaj sta otroka odrasla. Neumno se sliši, vendar kar nekaj me je vleklo stran od otrok in doma. Ko se v nekem obdobju z ženo nisva razumela, sem odšel za tri leta delat v Nemčijo. Imela sva mir drug pred drugim. Tam gori nisem bil zvest. Ženi tega nisem povedal, vem pa, da je čutila. Tam gori nisem bil zahteven zaradi žensk. Danes vem, da je bila to ena velika neumnost. Nemčija in ženske, oboje. Denar sem sicer prinesel domov, z ženo sva se pa dokončno oddaljila. Ko sem sina vprašal, zakaj me tako malokrat pride pogledat v dom ostarelih, je rekel: 'Kje pa si bil ti, ko sem bil jaz otrok?' Tako me je zabolelo, da ne morem opisati. Boli pa še bolj, ker ima prav. Praktično sem zavozil življenje. Hlad med mano in otrokoma je grozen. Z ženo sva bila tako odtujena, da niti nisem čutil žalosti, ko je umrla. Samevam, premišljujem, jokam, spoved ne pomaga, samoobtoževanje je vedno večje, kričim, da bi mi kdo pomagal.

Zato! Mladi – poslušajte neumnosti starejših in se prej začnite učiti, kot sem se jaz. Starejši – povejte mladim lastne neumnosti, ki ste jih naredili v mladosti. Pozdrav vsem bralkam in bralcem – devetdesetletnik!

Oddaj svoj komentar

Kranj 15°

pretežno jasno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

13/31

sreda

15/31

četrtek

15/34

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

GLEDALIŠČE / Predoslje, 19. junij 2024

Martin Krpan

DELAVNICE / Naklo, Preddvor, 19. junij 2024

Ustvarjalna delavnica, umovadba, pohod

PREDAVANJA / Dolina, 19. junij 2024

O medicinskih gobah

IZLETI / Kranj, 20. junij 2024

Kopalno-glasbeni izlet

IZLETI / Kranj, 20. junij 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Primskovo, 20. junij 2024

Šahovski turnir na Primskovem

DELAVNICE / Naklo, Preddvor, 20. junij 2024

Ustvarjalna delavnica, umovadba, pohod

IZLETI / Naklo, 20. junij 2024

S kolesom do Cerkelj

 

 
 

 

 
 
 

Objavili predlog nadgradnje proge / 21:56, 18. junij

Vprašati se je treba ali določenim dovoliti komentiranje in volilno pravico, saj ljudje bodisi niso obveščeni, so površni ali celo politično motivirani.

Objavili predlog nadgradnje proge / 08:11, 16. junij

Vprašati se je treba, ali je sploh dovolj prometa za tako drago investicijo, kot je predor pod Ljubljansko cesto.

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...