Koncerti na prostem

Če se priporočimo starorimski boginji Maji, potem imamo morda srečo.

Nastopil je maj, za mnoge najlepši mesec. Mesec pomladi, ko že cvetijo rože, ni pa še velike vročine. Kaj vročina, ta nas je ogrela marca in aprila. Potem je nastopila pozeba in deževje. Upamo, da smo ledenim možem pomahali v slovo in da je Zofija spustila svojo vodo. Pravijo, da mora na god sv. Zofije deževati, potem bo normalna letina. Je zavetnica vdov in poljskih pridelkov. Maj se imenuje po rimski boginji pomladi in plodnosti Maji. Slovensko ime za maj je veliki traven in pomeni bujno rast. Pokosili so že prvo košnjo, naj sedaj raste, da bo še kaj veljalo tako, kot je včasih.

Maj je mesec ljubezni, poezije, pesmi, glasbe. Slovencem je zelo dobro poznan film Ne čakaj na maj. Romantična komedija, ki govori o mladih, ljubezni, plesu ... Današnja mladina ne pozna tega filma, me prav zanima, kaj bi rekli, če bi ga gledali. Zame je to lepa glasba, lepa zgodba. Pravijo, da je nadaljevanje filma Vesna, ponekod ga imenujejo Vesna II.

Maj je tudi mesec, ko se začenjajo koncerti na prostem. To je nekaj najbolj čudovitega. Koncert na prostem, ki ga izvedejo v kakšnem parku, mirnem okolju, ob ribniku, pod cvetočimi grmi, drevesi in rožami. Take koncerte sem obiskala sedaj v začetku maja. Lepše je, kadar si le obiskovalec koncerta. Tedaj ti je vseeno, kako bo. Če je vreme lepo, je čarobno. Kadar dežuje, tedaj koncerta na prostem ni, poiščejo nadomestno lokacijo. En tak koncert na prostem smo organizirali tudi v našem šolskem centru. Ker se v prostem času ukvarjam s kulturo, glasbo in gledališčem, potem tudi v šoli pomagam ali prevzamem organizacijo takih dogodkov. Tokrat smo ga prvič postavili v šolski park. Bilo je čudovito. Nastopajoči so bili pod streho pred vhodom. Stavba za njimi je omogočila odlično akustiko. Obiskovalce smo posedli na stole. Malo jim je nagajalo sonce, mi pa smo ga bili zelo veseli, da smo vse skupaj lahko izvedli zunaj … Potem smo v parku položili na travo odeje in veliko poslušalcev je sedelo kar tako, na tleh. Eni so stali, otroci so se lahko mirno sprehajali sem in tja. Kar tako mimogrede se je ustavil kolesar in prisluhnil glasbi. Nastopili so šolski zbor, šolski band, dijaki posamezniki, učitelji, ki so prepevali skupaj z dijaki. Povabili smo posebnega gosta. Rudi Bučar se je iz sončne Istre pripeljal na sončno Gorenjsko. Med vikendom sem poslušala takšen koncert na Bledu, v zdraviliškem parku. Enako vzdušje, stoli na travi, pene, eni poslušajo, drugi se le za hip ustavijo … Ustvari se zares sproščeno vzdušje in kdo ne bi bil rad del takega veselja. Pred dvema tednoma je bilo na isti lokaciji na Bledu srečanje harmonikarjev in vtisi so bili podobni. Seveda si popolnoma odvisen od vremena. Če se priporočimo starorimski boginji Maji, potem imamo morda srečo.

Oddaj svoj komentar

Kranj 16°

pretežno oblačno
vlažnost: 80 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

12/26

nedelja

12/27

ponedeljek

12/29

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

GLASBA / Bohinjska Bela, Radovljica, 16. junij 2024

Koncert MPZ Triglav Lesce Bled

GLEDALIŠČE / Predoslje, 16. junij 2024

Martin Krpan

PRIREDITVE / Naklo, 16. junij 2024

Cesarjov špancir po Naklem

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 17. junij 2024

Umovadba, tombola

IZLETI / Kranj, 18. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

GLEDALIŠČE / Predoslje, 18. junij 2024

Martin Krpan

OBVESTILA / Žabnica, 18. junij 2024

Ogled poskusa in uporabe brezpilotnih letalnikov

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 18. junij 2024

Umovadba, tombola

 

 
 

 

 
 
 

Objavili predlog nadgradnje proge / 08:11, 16. junij

Vprašati se je treba, ali je sploh dovolj prometa za tako drago investicijo, kot je predor pod Ljubljansko cesto.

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.