Polko na Golici v novi priredbi so zaigrali jeseniški godbeniki, ki so se jim pridružili prijatelji iz drugih slovenskih godb, in navdušili več sto planincev, ki so se na sončno soboto povzpeli do koče, mnogi pa tudi na sam vrh Golice. / Foto: Nik Bertoncelj

Na Golici zazvenela Golica

V soboto točno ob dvanajsti uri je pri Koči na Golici zazvenela legendarna polka Na Golici v izvedbi Pihalnega orkestra Jesenice - Kranjska Gora in pridruženih godbenikov. Večina je inštrumente do koče 1582 metrov visoko prinesla kar v nahrbtnikih, le nekaj največjih in najtežjih so pripeljalis tovorno žičnico.

Zbrane je po video povezavi pozdravil tudi Sašo Avsenik, ki se je v imenu družine Avsenik zahvalil, da so organizatorji na tak lep način zaznamovali sedemdesetletnico skladbe Na Golici.

Koča na Golici – Več sto razigranih planincev, v soncu razcvetele narcise oziroma ključavnice, neskončni razgledi na Karavanke in Julijske Alpe, točno opoldne pa vrhunec – legendarna polka Na Golici v izvedbi združenih pihalnih orkestrov. Sobotni dan bi bil v objemu Karavank pri Koči na Golici težko še lepši ... A skladba Na Golici ni zazvenela le na Golici, temveč istočasno tudi v nekaterih drugih slovenskih krajih. Na ta način so se na najlepši način poklonili skladbi, ki je nastala pred natanko sedemdesetimi leti.

»Leta 1954 je Slavko Avsenik napisal skladbo na Golici, Vilko pa jo je priredil za takratni Gorenjski kvartet ... Kasneje so jo priredili za nemški trg kot Trompetenecho in kmalu je ponesla slavo ansambla v svet. Polka Na Golici je največkrat predvajana in izvajana instrumentalna skladba na svetu,« je povedal Dejan Rihtarič, dirigent Pihalnega orkestra Jesenice - Kranjska Gora (tudi orkester letos praznuje visok jubilej, 150-letnico delovanja). Prav Dejan Rihtarič je v tem jubilejnem letu dal pobudo, da je nastala povsem nova priredba skladbe Na Golici za pihalni orkester. Napisal jo je Peter Tovornik, in kot je povedal Rihtarič, so jo vsi slovenski orkestri že prejeli in jo bodo odslej lahko igrali.

V soboto so jo pri Koči na Golici z vsem zanosom zaigrali kar dvakrat (ob tem pa še nekaj drugih skladb), ob bučnem aplavzu planincev, nekateri so se tudi zavrteli. Med njimi so bili obiskovalci od vsepovsod, tudi Simona Oštir s Polzele, ki je bila v skupini desetih sodelavcev Avto centra Kralj, ki so dobro razpoloženi prišli na sindikalni izlet prav na Golico. »Res je lepo, tudi pot je lepa in povzpeli se bomo tudi na sam vrh,« je povedala.

Sobota obletnic

S sobotnim dogodkom so zaznamovali tudi stoletnico Planinskega društva Jesenice, stoletnico društva Gorska reševalna služba Jesenice (to je pripravilo tudi prikaz reševanja na pobočju Golice) in štiridesetletnico Koče na Golici. V njej so ob tem odprli manjšo priložnostno dokumentarno razstavo, ki jo je pripravil Janko Rabič, in info točko.

Zadovoljen, da je dogodek tako lepo uspel in da je privabil tako veliko planincev, je bil predsednik Planinskega društva Jesenice Egon Kepic. Zbrane sta pozdravila še Igor Potočnik, predsednik društva GRS Jesenice, in Igor Arh v imenu Občine Jesenice.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

pretežno oblačno
vlažnost: 89 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

12/26

nedelja

12/27

ponedeljek

12/29

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

GLASBA / Bohinjska Bela, Radovljica, 16. junij 2024

Koncert MPZ Triglav Lesce Bled

GLEDALIŠČE / Predoslje, 16. junij 2024

Martin Krpan

PRIREDITVE / Naklo, 16. junij 2024

Cesarjov špancir po Naklem

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 17. junij 2024

Umovadba, tombola

IZLETI / Kranj, 18. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

GLEDALIŠČE / Predoslje, 18. junij 2024

Martin Krpan

OBVESTILA / Žabnica, 18. junij 2024

Ogled poskusa in uporabe brezpilotnih letalnikov

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 18. junij 2024

Umovadba, tombola

 

 
 

 

 
 
 

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?