Vrtčevski enoti Gobica in Oblaček imata po lanskih poplavah začasne prostore na različnih lokacijah. Za šest skupin so jih v začetku maja uredili v modularnih enotah. / Foto: Gorazd Kavčič

Občini Mengeš devet milijonov evrov

Ugibanj, od kod je dobitnik rekordnega jackpota, ni več. Nakazilo davka v višini devet milijonov evrov je razveselilo Občino Mengeš.

Mengeš – »Lani nas je doletela nesreča, letos nas je objela sreča. Vesel sem, kot da bi sam zadel,« ni skrival čustev župan Bogo Ropotar, ko je občinski proračun obogatil davek na rekordni dobitek v igri Eurojackpot. Prejetih sredstev je skoraj toliko kot vseh prihodkov, ki so jih na mengeški občini predvideli v tem letu (9,4 milijona). Nepričakovano nakazilo jih je najprej šokiralo, je priznal župan, a so hitro prišli do zaključka, da je povezano z neverjetnimi 60 milijoni evrov, kolikor sta jih v največji mednarodni igri na srečo v Evropi osvojila igralca iz Slovenije in Nemčije. Kdo je vplačal zmagovalno kombinacijo ter minuli teden na svoj račun prejel 51 milijonov evrov, preostalih 15 odstotkov pa Občina Mengeš kot občina stalnega prebivališča dobitnika, ne vedo. »In želim si tudi, da se ne izve,« je pristavil župan.

Del prejetega denarja bodo po vsej verjetnosti namenili za nov vrtec, ki ga nameravajo zgraditi v južnem delu Mengša. Kot nam je povedal župan, čakajo na potrditev nove, poplavno varnejše lokacije. »Srčno upam, da bomo v najkrajšem možnem času dobili signal za nadaljevanje postopkov. Rešujemo problem poplavljenih vrtcev Gobica in Oblaček, otroci so na različnih začasnih lokacijah.« Ker so se nekateri prostori v preteklih mesecih izkazali za manj primerne ali premajhne, so ravno v začetku maja nasproti vrtca Sonček postavili modularne enote, ki predstavljajo začasno prostorsko rešitev za šest skupin otrok. V novogradnji je predvidenih 16 oddelkov, za izvedbo naložbe, ki je ocenjena v višini osem milijonov evrov, so planirali tudi najem kredita, za nekatere druge projekte pa je doslej kazalo, da bodo morali počakati.

»Zdaj bomo lažje zadihali,« meni mengeški župan Bogo Ropotar. Kot je dodal, za zdaj sicer še težko natančno napove, za kaj bodo porabili nakazane milijone, saj bodo nove finančne zmožnosti občine najprej preučili v občinski upravi, končno besedo pri sprejemanju proračuna oziroma rebalansa pa ima občinski svet. »Nakazilo je prineslo sladke skrbi. Vsekakor je naša želja, da bomo prejeta sredstva čim bolj racionalno porabili – v dobrobit občank in občanov,« je poudaril.

Rekordni loterijski dobitek

Kombinacijo številk za 60-milijonski dobitek so v igri Eurojackpot izžrebali 23. aprila. Gre za doslej najvišji loterijski dobitek v Sloveniji in četrti jackpot po vrsti za našo državo. Kot so še pojasnili na Loteriji Slovenije, sta bila poleg glavnega dobitka 5 + 2 od začetka izvajanja igre v letu 2012 izžrebana tudi dva dobitka 5 + 1, vredna več kot milijon evrov. Skupno so slovenski igralci – po navedbah Loterije Slovenije na srečo v tej igri računa več kot 750 tisoč polnoletnih prebivalcev – doslej zadeli več kot 6,58 milijona različnih dobitkov v vrednosti več kot 213 milijonov evrov, slovenske občine pa so prejele 21,2 milijona davkov od izplačanih sredstev. Ob tem so poudarili, da je bilo v dvanajstih letih s prirejanjem igre zbranih 84 milijonov evrov koncesijskih sredstev za delovanje invalidskih, humanitarnih in športnih organizacij.

Oddajte svoj komentar

Kranj 25°

pretežno jasno
vlažnost: 49 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

12/30

torek

13/31

sreda

15/31

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Kranj, 18. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

GLEDALIŠČE / Predoslje, 18. junij 2024

Martin Krpan

OBVESTILA / Žabnica, 18. junij 2024

Ogled poskusa in uporabe brezpilotnih letalnikov

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 18. junij 2024

Umovadba, tombola

IZLETI / Cerklje, 18. junij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 18. junij 2024

Zbornik Škofja Loka 1050

GLEDALIŠČE / Predoslje, 19. junij 2024

Martin Krpan

DELAVNICE / Naklo, Preddvor, 19. junij 2024

Ustvarjalna delavnica, umovadba, pohod

 

 
 

 

 
 
 

Objavili predlog nadgradnje proge / 08:11, 16. junij

Vprašati se je treba, ali je sploh dovolj prometa za tako drago investicijo, kot je predor pod Ljubljansko cesto.

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.