Dnevna parkirnina na Prtovču se bo s 1. junijem z dosedanjih dveh evrov zvišala na štiri evre. Za mesečno dovolilnico bo še naprej treba odšteti osem evrov in za letno dovolilnico 48 evrov, za občane Železnikov pa bo ta po novem stala 20 evrov. / Foto: Ana Šubic

Podražili parkirnino na Prtovču

Dnevna parkirnina na Prtovču, kjer je priljubljeno izhodišče za Ratitovec, bo od junija dalje stala štiri evre, bo pa občanom Železnikov po novem na voljo ugodnejša letna dovolilnica po ceni 20 evrov.

Skrajšanje časa plačljivega parkiranja na Prtovču je povezano z zahtevo tržnega inšpektorata po zagotavljanju gotovinskega plačevanja ves čas, ko je parkiranje plačljivo. Z gotovino ga je namreč možno plačati na Petrolu v Železnikih, ki pa je ponoči zaprt.

Železniki – Obiskovalci Ratitovca, ki se na najvišji vrh Selške doline odpravijo iz vasi Prtovč nad Železniki, bodo za dnevno parkiranje na tem izhodišču kmalu odšteli še enkrat več kot doslej. Po sklepu železnikarskega občinskega sveta na zadnji seji bo namreč s 1. junijem v veljavo stopil spremenjen cenik parkiranja na Prtovču, s katerim bodo dnevno parkirnino z dosedanjih dveh evrov dvignili na štiri evre. Mesečna dovolilnica bo še naprej stala osem evrov in letna dovolilnica 48 evrov, dodatno pa so uvedli subvencionirano letno dovolilnico za občane občine Železniki po ceni 20 evrov.

Parkirnino so na Prtovču začeli pobirati leta 2020. Kot je na seji občinskega sveta pojasnil v. d. direktorja občinske uprave Rudolf Leban, je predlog za zvišanje dnevne parkirnine podal Vaški odbor Podlonk - Prtovč. Ta tudi prejme pobrana sredstva iz tega naslova, porabijo pa jih za urejanje prometne in turistične infrastrukture na tem območju. Spremembe cenika parkiranja je predhodno obravnaval občinski odbor za gospodarske dejavnosti, ki je po obsežni razpravi predlog sklepa za občinski svet dopolnil še s subvencionirano letno dovolilnico za njihove občane, s stališčem omenjenega odbora pa se je strinjal tudi odbor za komunalno dejavnost in varstvo okolja.

Živahna razprava je bila tudi na seji občinskega sveta. Medtem ko so bili nekateri svetniki predlaganim zneskom naklonjeni, bi jih drugi nekoliko znižali ali pa celo zvišali. Izražen je bil tudi pomislek, da bi dražja dnevna parkirnina na Prtovču utegnila vplivati na večjo obremenjenost neplačljivih izhodišč na Ratitovec, po drugi strani pa je bilo slišati, da bo zaradi subvencionirane cene morda zdaj več domačinov parkiralo na Prtovču. Čeprav si niso bili povsod enotni, so svetniki na koncu s 14 glasovi za in enim proti predlagani cenik potrdili. Parkirnina je po mnenju župana Marka Gasserja še vedno nizka. »Ratitovec letno obišče več kot 60 tisoč obiskovalcev. Infrastrukturo je treba vzdrževati in je prav, da se parkirnina pobira in usklajuje,« je dejal.

Skrajšali čas plačljivega parkiranja

Nov cenik prinaša tudi spremenjen čas plačljivega parkiranja. Po 1. juniju ne bo več plačljivo 24 ur na dan, pač pa med 6. in 20. uro, ob nedeljah in praznikih pa od 6. do 19. ure. Skrajšanje časa plačljivega parkiranja je povezano z zahtevo tržnega inšpektorata, na katerega je bila podana prijava glede plačevanja parkirnine z gotovino. Inšpektorat je odredil, da mora biti gotovinsko plačevanje omogočeno ves čas, ko je parkiranje plačljivo. Parkiranje na Prtovču je namreč možno poravnati brezgotovinsko z mobilnim telefonom, z gotovino pa na Petrolu v Železnikih, a je ta ponoči zaprt. Kot je pojasnil Rudolf Leban, bi bilo zagotavljanje plačila z gotovino 24 ur na dan možno le z uvedbo parkomata, kar pa je povezano s precejšnjimi stroški, zato je prilagoditev časa plačljivega parkiranja obratovanju Petrola ekonomsko bolj upravičena.

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

pretežno oblačno
vlažnost: 55 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

16/28

nedelja

15/26

ponedeljek

16/25

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

/ Gorenja vas, 23. junij 2024

Prireditve ob dnevu državnosti

GLASBA / Kranj, 23. junij 2024

Pravljice in bajke v slovenski ljudski pesmi

GLASBA / Duplje, 23. junij 2024

Orgelski koncert

PRIREDITVE / Hraše pri Smledniku, 23. junij 2024

Kresovanje v Hrašah

/ Gorenja vas, 24. junij 2024

Prireditve ob dnevu državnosti

PRIREDITVE / Homec, 24. junij 2024

Praznovanje na Homcu

PRIREDITVE / Dvorje, 24. junij 2024

Poklanjamo ti pesem, Slovenija!

PRIREDITVE / Kranj, 24. junij 2024

Praznovanje dneva državnosti

 

 
 

 

 
 
 

Vila, vrtec, park / 20:55, 22. junij

Lepi spomini na ta leta v vrtcu. Najbolj se spomnim, ko smo imeli kosilo na vrtu in kar nam ni bilo všeč, smo dali na žlico, nato pa je vsa ...

Najboljša mlada voznika / 20:23, 22. junij

Obema, uspešno v Belgiji in varno na cestah.

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 22:46, 21. junij

Menda so cesto odprli danes 21. 6. 2024.

Plačljivo parkirišče pri Erjavčevi koči na Vršiču / 22:37, 21. junij

Pač, prej ni pameti, dokler ne pridejo odredbe in zapore.

Prenovljena Izletniška cesta / 22:34, 21. junij

Ali je Izletniška cesta ali Izletniška ulica v Ribnem?

Janša pozval Goloba k odstopu / 15:35, 19. junij

Upravičeno! Glej naprej!

Objavili predlog nadgradnje proge / 21:56, 18. junij

Vprašati se je treba ali določenim dovoliti komentiranje in volilno pravico, saj ljudje bodisi niso obveščeni, so površni ali celo politično motivirani.