SOSEScript: Breadcrumb failed executing with the following error: Error on line 41 position 2: Conversion failed when converting the varchar value 'blejskega-gradu-ne-dajo' to data type int.
Blejski grad je eden od 22 gradov v lasti ministrstva za kulturo. Zadnjih 18 let ga upravlja Zavod za kulturo Bled. / Foto: Gorazd Kavčič

Blejskega gradu ne dajo

Medtem ko kulturno ministrstvo in blejska občina nadaljujeta pogovore o spremembah upravljavske pogodbe za Blejski grad, je skupina blejskih občinskih svetnikov sprožila spletno peticijo Blejskega gradu ne damo.

»Gre za nekulturen napad kulturnega ministrstva na kulturni spomenik državnega pomena,« so pobudniki zapisali v peticiji Blejskega gradu ne damo.

Bled – Kot je pojasnil pobudnik peticije Matjaž Berčon, več svetnikov meni, da blejska občina ne nastopa dovolj odločno zoper namero kulturnega ministrstva, ki je predlagalo spremembo pogodbe o upravljanju Blejskega gradu. Obenem občini očita, da občinskih svetnikov in javnosti o problematiki ne obvešča transparentno. »Svetniki smo bili obveščeni precej pozno o zahtevah ministrstva, kar nas je zaskrbelo. Prepričani smo, da odločitve ne smejo biti prepuščene samo županu in ozkemu krogu ljudi v svetu ustanoviteljev. Kljub njihovemu nasprotovanju potrebujemo bolj argumentiran pristop in večjo politično težo, ki jo lahko da le občinski svet kot najvišji organ, pri obravnavanju teh vprašanj, ki bi blejskemu proračunu posredno odnesli milijon in pol evrov letno,« je pojasnil Berčon.

Da bi zagotovili večjo legitimnost v pogajanjih, so pred kratkim objavili spletno peticijo Blejskega gradu ne damo, kjer se zavzemajo za ohranitev obstoječe pogodbene ureditve, ki je po Berčonovem mnenju zadovoljiva in morda potrebuje le manjše uskladitve. »Gre za primer dobre poslovne prakse in dobrega upravljanja državnih spomenikov, medtem ko je situacija, kjer se želijo finančne težave drugih gradov reševati na račun Blejskega gradu, popolnoma nesprejemljiva. Kajti eno je usklajevanje z zakonodajo, s čimer se vsi strinjamo, na drugi strani pa so finančne zahteve ministrstva, ki nimajo zakonske osnove. Ministrstvo namreč želi, da se od sedanjih 15 odstotkov prihodkov od vstopnin, ki jih prejme Narodni muzej Slovenije, poveča delež za 18 odstotkov, ki bi se stekli ministrstvu,« je opozoril Berčon, ki meni, da ima predlog ministrstva dve problematični zahtevi. Poleg tega, da bi del sredstev z gradu šlo ministrstvu za kulturo, je kritičen še do zahteve, da se preostanek sredstev ne sme porabiti zunaj grajskega obzidja. Ta zahteva se mu zdi absurdna, saj je vplivno območje Blejskega gradu veliko približno 15 hektarjev, na teh zemljiščih pa je nujna infrastruktura, ki zagotavlja vso potrebno logistiko in dostope do gradu.

Berčon je prepričan, da se bodo Blejci ostro uprli zahtevam ministrstva. »Ko bomo zbrali več tisoč podpisov, bomo poslali jasen znak, da nam ni vseeno, pri čemer država naše volje ne bo mogla prezreti,« je še dodal. Prav tako bodo, če bo treba, zahtevali sklic izredne seje blejskega občinskega sveta, kamor bodo povabili ministrico za kulturo Asto Vrečko.

Prava pot dialog

Blejski župan Anton Mežan na drugi strani verjame, da na Bledu v veliki večini vsi stremijo k istemu cilju, drugačne so le poti. »Svetnik Matjaž Berčon očitno meni, da je prava pot peticija. Tovrstnih solo akcij brez širšega konsenza ne podpiram, saj število podpisov pod peticijo ni merilo za uspeh pri pogovorih. Menim, da je prava pot dialog s pristojnimi na ministrstvu ter predstavitev argumentov, ki smo jih pripravili s strokovnimi službami na zavodu in občini. Predstavili smo jih že na sestankih državnemu sekretarju in njegovim sodelavkam, v preteklem tednu še kulturni ministrici,« je dejal župan.

Dodal je, naj občani glede peticije ravnajo po svoji vesti. »Sam lahko dodam svoj podpis pod peticijo takrat, ko bom ocenil, da bo to koristno za pogajanja. Ta bi se sicer lahko začela že v prejšnjem mandatu, saj je bil predlog aneksa že takrat poslan z ministrstva na Zavod za kulturo Bled, pa se niso. Vse skupaj je ostalo v predalu, zato smo zdaj na vrsti mi.«

Glede navedb o netransparentnosti je župan še zatrdil, da sta komunikacija in obveščanje javnosti boljše kot kadar koli prej. Pojasnil je, da so na temo aneksa marca sklicali sestanek z občinskimi svetniki, na katerem sta bila prisotna tudi direktorica Zavoda za kulturo Bled Lea Ferjan in predsednik sveta zavoda Marjan Miklavčič. »Med drugim so tudi v tej razpravi svetniki dobili celovito informacijo o pogovorih z ministrstvom za kulturo in predlogom aneksa k pogodbi. Vzporedno pa so jim bile pojasnjene nadaljnje načrtovane aktivnosti pristojnih na občini in zavodu. Pri svojem delu se držim načela, da javnost v takšnih primerih obveščam le do mere, ki ne škoduje rezultatom pogajanj,« je še povedal župan.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

pretežno oblačno
vlažnost: 86 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

16/27

nedelja

16/26

ponedeljek

16/26

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

/ Gorenja vas, 23. junij 2024

Prireditve ob dnevu državnosti

GLASBA / Kranj, 23. junij 2024

Pravljice in bajke v slovenski ljudski pesmi

GLASBA / Duplje, 23. junij 2024

Orgelski koncert

PRIREDITVE / Hraše pri Smledniku, 23. junij 2024

Kresovanje v Hrašah

/ Gorenja vas, 24. junij 2024

Prireditve ob dnevu državnosti

PRIREDITVE / Homec, 24. junij 2024

Praznovanje na Homcu

PRIREDITVE / Dvorje, 24. junij 2024

Poklanjamo ti pesem, Slovenija!

PRIREDITVE / Kranj, 24. junij 2024

Praznovanje dneva državnosti

 

 
 

 

 
 
 

Vila, vrtec, park / 20:55, 22. junij

Lepi spomini na ta leta v vrtcu. Najbolj se spomnim, ko smo imeli kosilo na vrtu in kar nam ni bilo všeč, smo dali na žlico, nato pa je vsa ...

Najboljša mlada voznika / 20:23, 22. junij

Obema, uspešno v Belgiji in varno na cestah.

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 22:46, 21. junij

Menda so cesto odprli danes 21. 6. 2024.

Plačljivo parkirišče pri Erjavčevi koči na Vršiču / 22:37, 21. junij

Pač, prej ni pameti, dokler ne pridejo odredbe in zapore.

Prenovljena Izletniška cesta / 22:34, 21. junij

Ali je Izletniška cesta ali Izletniška ulica v Ribnem?

Janša pozval Goloba k odstopu / 15:35, 19. junij

Upravičeno! Glej naprej!

Objavili predlog nadgradnje proge / 21:56, 18. junij

Vprašati se je treba ali določenim dovoliti komentiranje in volilno pravico, saj ljudje bodisi niso obveščeni, so površni ali celo politično motivirani.