SOSEScript: Breadcrumb failed executing with the following error: Error on line 41 position 2: Conversion failed when converting the varchar value 'izracun-ogljicnega-odtisa' to data type int.
Na dogodku je bilo mogoče preizkusiti tudi virtualno izkušnjo potresa. / Foto: Tina Dokl

Izračun ogljičnega odtisa

Okoljevarstvena nevladna organizacija Umanotera je ob letošnjem dnevu Zemlje objavila prenovljen kalkulator ogljičnega odtisa, ki omogoča izračun ogljičnega odtisa posameznika, uporabiti pa ga je mogoče tudi za določitev skupnega ogljičnega odtisa gospodinjstva.

Za lažjo predstavo, kako velik je naš ogljični odtis, kalkulator izračunani ogljični odtis uporabnika primerja z letnimi emisijami povprečnega prebivalca Slovenije in Evropske unije, poleg tega pa še ZDA kot primera energetsko potratne industrializirane države.

Ljubljana – »Izračun ogljičnega odtisa je lahko streznitev, saj pokaže, da za prehod v podnebno nevtralnost niso zadosti kozmetični ukrepi, ampak so potrebne temeljite spremembe na ravni posameznika in družbe,« opozarja Renata Karba iz Umanotere, ki je obenem poudarila, da namen kalkulatorja ni frustrirati, ampak posameznike opolnomočiti, da se poleg sprememb svojega življenjskega sloga kot aktivni državljani zavzamejo za družbene spremembe, ki prispevajo k zmanjšanju sistemskih emisij, na primer za razogljičenje industrije, izboljšanje javnega prevoza in prehod na podnebju prijaznejšo oskrbo s hrano.

Izračun ogljičnega odtisa, pojasnjujejo pri Umanoteri, je prvi korak pri upravljanju z emisijami toplogrednih plinov. »Posebnost Umanoterinega kalkulatorja je, da poleg emisij, na katere ima posameznik neposreden vpliv, upošteva tudi sistemske emisije, kot so emisije zaradi transporta blaga, industrijske proizvodnje, ravnanja z odpadki in delovanja javnega sektorja. Izračun ogljičnega odtisa pokaže, s čim povzročamo največje emisije toplogrednih plinov, in omogoča načrtovanje ukrepov za njihovo zmanjšanje.« Kalkulator so zato opremili tudi z nasveti za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov. Ogljični odtis po eni strani ponazarja količino emisij toplogrednih plinov, ki so posledica življenjskega sloga posameznika, po drugi strani pa ponazarja tudi posamezniku pripadajoči delež sistemskih emisij, na katere nimamo neposrednega vpliva, a smo zanje soodgovorni, saj uživamo koristi dejavnosti, pri katerih nastajajo, so razložili.

Za lažjo predstavo, kako velik je naš ogljični odtis, kalkulator izračunani ogljični odtis uporabnika primerja z letnimi emisijami povprečnega prebivalca Slovenije in Evropske unije, poleg tega pa še ZDA kot primera energetsko potratne industrializirane države in Indije kot primera države globalnega juga.

»Ne nazadnje kalkulator izračunani ogljični odtis posameznika primerja tudi z vrednostjo, h kateri v Sloveniji težimo na poti v podnebno nevtralnost. Slovenija bo podnebno nevtralna družba, ko emisije toplogrednih plinov ne bodo presegale zmožnosti slovenskih naravnih ponorov – gozdov in travinja, da ogljikov dioksid odstranijo iz ozračja,« so pojasnili pri Umanoteri in dodali, da za doseganje podnebne nevtralnosti ogljični odtis povprečnega prebivalca Slovenije ne sme biti večji od 1,25 tone ekvivalenta ogljikovega dioksida na leto. Za lažjo predstavo: Že same sistemske emisije so leta 2021 znašale približno štiri tone ekvivalenta ogljikovega dioksida na prebivalca Slovenije.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

pretežno oblačno
vlažnost: 86 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

16/27

nedelja

16/26

ponedeljek

16/26

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

/ Gorenja vas, 23. junij 2024

Prireditve ob dnevu državnosti

GLASBA / Kranj, 23. junij 2024

Pravljice in bajke v slovenski ljudski pesmi

GLASBA / Duplje, 23. junij 2024

Orgelski koncert

PRIREDITVE / Hraše pri Smledniku, 23. junij 2024

Kresovanje v Hrašah

/ Gorenja vas, 24. junij 2024

Prireditve ob dnevu državnosti

PRIREDITVE / Homec, 24. junij 2024

Praznovanje na Homcu

PRIREDITVE / Dvorje, 24. junij 2024

Poklanjamo ti pesem, Slovenija!

PRIREDITVE / Kranj, 24. junij 2024

Praznovanje dneva državnosti

 

 
 

 

 
 
 

Vila, vrtec, park / 20:55, 22. junij

Lepi spomini na ta leta v vrtcu. Najbolj se spomnim, ko smo imeli kosilo na vrtu in kar nam ni bilo všeč, smo dali na žlico, nato pa je vsa ...

Najboljša mlada voznika / 20:23, 22. junij

Obema, uspešno v Belgiji in varno na cestah.

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 22:46, 21. junij

Menda so cesto odprli danes 21. 6. 2024.

Plačljivo parkirišče pri Erjavčevi koči na Vršiču / 22:37, 21. junij

Pač, prej ni pameti, dokler ne pridejo odredbe in zapore.

Prenovljena Izletniška cesta / 22:34, 21. junij

Ali je Izletniška cesta ali Izletniška ulica v Ribnem?

Janša pozval Goloba k odstopu / 15:35, 19. junij

Upravičeno! Glej naprej!

Objavili predlog nadgradnje proge / 21:56, 18. junij

Vprašati se je treba ali določenim dovoliti komentiranje in volilno pravico, saj ljudje bodisi niso obveščeni, so površni ali celo politično motivirani.