Z leve Boštjan Meglič Peška, nagrajena lažnivca Simon Udir in Stane Arh, predsednik KŠD Hrušica Matej Kejžar in nagrajeni lažnivec Miro Ličof / Foto: Nik Bertoncelj

Lažnivci in šaljivci so prišli na plan

Da je smeh pol zdravja, se dobro zavedajo člani Kulturno-športnega društva Hrušica, ki so v obnovljeni dvorani kulturnega doma na Hrušici pripravili humoristično prireditev. Glavna tema pa laži in šale.

Zmagovalna laž: »Sem prvi pravi in rodni Slovenec, ki je obiskal mednarodno vesoljsko postajo, torej sem prvi slovenski astronavt. Za sedem dni bivanja na postaji sem plačal 40 milijonov dolarjev. Da bi imel mir pred davkarijo, sem potoval pod psevdonimom in s tujim 'pasošem'. Slike in dokazno gradivo bodo javnosti na razpolago po moji smrti. Želim si mir.«

Hrušica – Če prevrtimo čas nazaj, so nekaj podobnega pripravljali med letoma 1987 in 1990, takrat je bil glavni pobudnik Janko Rabič, ki je tudi tokrat pomagal pri organizaciji. Kot je pojasnila vodja prireditve iz KŠD Hrušica Elizabeta Kejžar, so s prireditvijo želeli obuditi kraj, prebivalcem ponuditi nekaj novega, nekaj razvedrilnega. »Gre za prvo prireditev KŠD v novi dvorani, kar smo čakali dobrih osemnajst let. Ob prebiranju starih člankov sem naletela na humoristično prireditev laži in šal, ki jo je pred leti zakuhal Janko. Pomislila sem, da bi zadevo lahko obudili in med ljudi vrnili nekaj veselja ter smeha,« je pojasnila in dodala, da na ta način želijo v novo dvorano privabiti tudi kakšne druge aktivnosti – bodisi dramske, glasbene ali plesne.

Na tokratnem humorističnem večeru z naslovom Lažnivci in šaljivci na plan so nastopili ansambel Apropo iz Medvod, za povezovanje programa in veliko mero smeha je poskrbel Boštjan Meglič Peška, svoj krstni nastop pa je izpeljal tudi domačin, Jeseničan Ernad Gerzić - Gerza. Kot je pojasnil, se s komedijo ljubiteljsko ukvarja približno dve leti in venomer doslej so se mu ljudje smejali. »Svoj nastop sem si vsebinsko zamislil v smislu, da spregovorim o temah, ki so meni – in verjamem, da še marsikomu tukaj – zelo dobro poznane. Spregovoril bom o odraščanju na Jesenicah, o spolnosti in o odnosih med Slovenci in Bosanci, predvsem o prvih slovensko-bosanskih simpatijah,« je pred nastopom pojasnil Gerza in dodal, da pretirane treme nima, vsekakor pa si želi, da bi ljudje uživali in se zabavali.

Nagradili najboljše lažnivce

Peška se svojega prvega nastopa še dobro spomni. »Pred približno petindvajsetimi leti sem pripravljal presenečenje za prijatelja, ki je praznoval abrahama. To je bil moj prvi nastop. Moram pa reči, da me je danes res presenetil odziv publike, odzvali so se zelo številno, kar je seveda pohvalno,« je še dejal Peška. Na dogodku so organizatorji pripravili tudi tekmovanje v lažeh. Zmagovalno laž so nagradili z dobrih sedem kilogramov težkim pršutom, prejel ga je Stane Arh, drugo mesto, s tem pa tudi bohinjski sir, je pripadlo Miru Ličofu, tretji, ki se je najbolje zlagal in za nagrado prejel salamo, pa je bil Simon Udir.

Zadovoljno občinstvo

Lažnivci in šaljivci so privabili približno 140 smeha željnih obiskovalcev, med njimi tudi zakonca Ireno Čufer Junež in Saša Juneža z Jesenic. »Zdi se nama super, zagotovo smo pogrešali kakšno humoristično prireditev. Naj se čim več dogaja,« sta dejala in dodala še, da ju veseli povezovanje lokalne skupnosti, nastop Gerze pa sta za prvič ocenila kot super. »Peška ima kilometrino, Gerza pa z vztrajnostjo lahko tja še pride,« sta poudarila. Tudi Monika Novak - Zupanc iz Mojstrane, ki se je prireditve udeležila skupaj z možem Marjanom, je izrazila zadovoljstvo. »Lepo, da se nekaj dogaja in da zraven povabijo še lokalne ustvarjalce. To mi je všeč. Sva pa prišla pogledat tudi novo dvorano, ki je res lepo urejena,« je poudarila.

Oddajte svoj komentar

Kranj 22°

oblačno
vlažnost: 68 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

15/28

sobota

16/27

nedelja

16/26

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Podblica, 22. junij 2024

Pohod na Jelovico

/ Gorenja vas, 23. junij 2024

Prireditve ob dnevu državnosti

GLASBA / Kranj, 23. junij 2024

Pravljice in bajke v slovenski ljudski pesmi

GLASBA / Duplje, 23. junij 2024

Orgelski koncert

PRIREDITVE / Hraše pri Smledniku, 23. junij 2024

Kresovanje v Hrašah

/ Gorenja vas, 24. junij 2024

Prireditve ob dnevu državnosti

PRIREDITVE / Homec, 24. junij 2024

Praznovanje na Homcu

PRIREDITVE / Dvorje, 24. junij 2024

Poklanjamo ti pesem, Slovenija!

 

 
 

 

 
 
 

Vila, vrtec, park / 20:55, 22. junij

Lepi spomini na ta leta v vrtcu. Najbolj se spomnim, ko smo imeli kosilo na vrtu in kar nam ni bilo všeč, smo dali na žlico, nato pa je vsa ...

Najboljša mlada voznika / 20:23, 22. junij

Obema, uspešno v Belgiji in varno na cestah.

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 22:46, 21. junij

Menda so cesto odprli danes 21. 6. 2024.

Plačljivo parkirišče pri Erjavčevi koči na Vršiču / 22:37, 21. junij

Pač, prej ni pameti, dokler ne pridejo odredbe in zapore.

Prenovljena Izletniška cesta / 22:34, 21. junij

Ali je Izletniška cesta ali Izletniška ulica v Ribnem?

Janša pozval Goloba k odstopu / 15:35, 19. junij

Upravičeno! Glej naprej!

Objavili predlog nadgradnje proge / 21:56, 18. junij

Vprašati se je treba ali določenim dovoliti komentiranje in volilno pravico, saj ljudje bodisi niso obveščeni, so površni ali celo politično motivirani.