Koncept t. i. chefove mize ni novost. Ob vinih Dular nam ga je predstavila Mateja Markič (skrajno desno) iz Restavracije Tabor. / Foto: Alenka Brun

Morski umami

Pravijo, da ena najboljših restavracij z morsko hrano v Sloveniji domuje na Gorenjskem.

Za besedo umami Wikipedija pravi, da je izposojenka iz japonščine ter da jo lahko v grobem prevedemo kot slasten okus. Za sladokusce je to peti okus in marsikdo meni, da ga je težko opisati.

V Restavraciji Tabor v Podbrezjah gostje že več kot tri desetletja dnevno uživajo v svežih ribah in drugih morskih specialitetah. Tokrat so povabili na posebno degustacijo, ki se je začela s predstavitvijo restavracije, zaključila s pralineji iz čokoladnice Molinet – hiše čokolade, vmes pa se je zgodilo še marsikaj zanimivega. Zgodba je bila zapeljana tako, da se prav nihče od prisotnih ni dolgočasil, pa tudi okušanj in predajanja znanja o vinu, morskih okusih in čokoladi je bilo ravno prav.

Sprejela nas je lastnica Mateja Markič, ki nam je kar hitro zaupala, da kuhinjo in vse, kar v njej nastaja, prepušča kuharskemu mojstru Gašperju Kordežu. Še pred tem pa je njen uvod v večer napovedala Monika Tavčar, sicer televizijski obraz, ki nam je zaupala tudi, da sta z Markičevo pravzaprav v sorodu. Slednja je v nadaljevanju razložila, da so se v restavraciji odločili, da bodo začeli pripravljati drugačne, posebne dogodke za goste. Mimogrede smo izvedeli še, da restavracija premore okoli 180 vinskih etiket, Maks Pogačnik, ki je bil sicer tokrat v vlogi čokoladnega mojstra iz že omenjene čokoladnice Molinet, pa da je bil nekoč tudi del kuharske ekipe v restavraciji. Predstavili so se tudi trije vinarji: Davor Dubokovič (Monterosso), Domen Ferjančič z vini Ferjančič, namesto vinarja Bogdana Dularja pa je izbrana vina Dular tokrat predstavila Alenka Radej. Dubokovič je poleg penine Monteclassico precej povedal tudi o posestvu Monte Rosso, njihovem priznanem oljčnem olju, pa tudi o orehovem sadnem žganju, ki smo ga lahko okušali čisto ob koncu kulinaričnega večera, ob pralinejih.

Tokrat nas po uvodnem pozdravu niso posedli za mize, temveč so nas peljali najprej v kuhinjo – dobesedno. V Restavraciji Tabor imajo t. i. chefovo mizo, kar sicer ni nov koncept, a za ta konec Gorenjske bi lahko bil novost. Gre za to, da se gostje prepustijo kuharju in njegovi izbiri, je pa število gostov, ki hkrati sedijo za mizo, omejeno.

Tako kot sta bila Ferjančičeva pinela in zelen, oba letnik 2023, odlična izbira k postreženim grižljajem in hrani, nas je navdušil tudi Dularjev laški rizling (2021), sploh pa chardonnay (2020). Verjetno so vina prišla še toliko bolj do izraza zato, ker so bila res odlično »poročena« s postreženimi jedmi oziroma pozdravi iz kuhinje. Poširana ostriga z espumo kokosa, lososov rilet, dimljen losos, kaviar lososa in opečen kruhek, pa vongole, kaneštrele, dagnje, osočnik, majoneza peteršilja in marmelada pancete so bili pozdravi, ki jim je sledila topla predjed: ovratnik brancina, tunina, juha dashi (iz alg), beluši, pire čebule in furikake. Azijski pridih pa je potem nadgradil afriški braai v glavni jedi: jadranski ligenj, začinjen z afriško začimbo braai, tempura velike kozice ter pikantna ribja juha.

In potem se je med mizami pojavil Maks Pogačnik, najprej s posebnim lesenim »pogrinjkom« za svoje pralineje, v veliki leseni škatli, kjer bi sicer pričakovali kubanske cigare, pa so se gostom »smejali« pralineji takšnih in drugačnih oblik in okusov. Mladi čokoladni mojster je povedal nekaj besed o čokoladi, naštel okuse iz škatle, prav za Tabor pa je ustvaril poseben čokoladni bombon – praline, ki se poda k rumu. Bi si pa upala trditi, da ga je večina v tistem trenutku bolj videla kot slišala, saj so lični pralineji v škatli prav kričali po tem, da jih je treba pojesti.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno jasno
vlažnost: 77 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

1/17

sobota

4/22

nedelja

2/25

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 27. april 2024

Bevkov vrh, Ermanovec

PRIREDITVE / Kranj, 27. april 2024

Tradicionalno peš romanje na Brezje

RAZSTAVE / Cerklje, 29. april 2024

Razstava ročnih del

IZLETI / Stari vrh, 30. april 2024

Pomladni pohod

PRIREDITVE / Železniki, 30. april 2024

Pridi po nagelj

PRIREDITVE / Luže, 30. april 2024

Kresovanje in gasilska veselica

IZLETI / Kranj, 30. april 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

IZLETI / Šenčur, 3. maj 2024

Kolesarjenje DU Šenčur

 

 
 

 

 
 
 

Še pet županov podprlo Kranj / 18:04, 25. april

Glede na nekajletno padajočo nataliteto prebivalstva bi jeseniška bolnica z manjšo širitvijo zadoščala za celo Gorenjsko. Tudi izobraževalni...

Izračun ogljičnega odtisa / 17:54, 25. april

Slovenija je redko poseljena država. Naša dva milijona prebivalcev proti osmim milijardam prebivalcev kolikor jih je zdaj na našem planetu n...

Še pet županov podprlo Kranj / 14:02, 23. april

Upoštevajte kasnejšo nadgradjo, dogradnjo bolnice čez par let, da bo dovolj zemlje, ne da bi bila slučajno tako utesnjena med stavbami, kot je jeseniška bolnica.

V Kranj in Škofjo Loko so se vrnila električna kolesa / 13:57, 23. april

Nisem uporabnik mestnih koles, se mi pa zdi v redu, da jih je možno uporabljati. Ker vidim kar veliko ljudi, ki se prevažajo z njimi. Ne zdi...

Lekarna Planina II v večjih prostorih / 13:40, 23. april

Ali ni Supernova na Planini 1 ?

Kako izbrati rabljeno vozilo v Sloveniji – nasveti in napotki / 13:35, 23. april

Servisna knjižica ni vse. Sam recimo redno delam stalno vse servise, vse napake sproti odpravlja mehanik, ker vem, da je brezhiben avto vare...

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 08:02, 23. april

Imate prav, gospe in gospodje zdravniki. Obveščam vas, da vas že sedaj ni nikjer. Pravite, da oskrbite približno 50 bolnikov na dan. Se prav...