Cene, Nika, Peter in Domen Prevc so na sprejemu v domači Dolenji vasi navdušili številne navijače od blizu in daleč. / Foto: Gorazd Kavčič

Prevčevim junakom aplavz še doma

Po zaključku letošnje sezone v Planici so skakalcem iz družine Prevc pripravili več prisrčnih sprejemov in čestitk, prav posebno lepo pa je bilo v domači Dolenji vasi.

Dolenja vas – Čeprav je na velikonočni ponedeljek popoldne pošteno deževalo, to številnih navijačev od blizu in daleč ni odvrnilo od tega, da so se zbrali v Dolenji vasi v Selški dolini, kjer so lahko pozdravili Niko, Petra, Domna in Ceneta Prevca in jim čestitali. Seveda so obiskovalci na prireditvenem odru lahko spoznali tudi njihove naslednike in trenerje, člane kranjskega Triglava, pa tudi številne druge, ki so pripomogli, da so vsi štirje odlični smučarski skakalci dosegli res izvrstne uspehe.

Konec marca končana sezona je bila za smučarske skakalke in skakalce dolga in naporna, na koncu pa je bila v ženski konkurenci najbolj zadovoljna 19-letna Nika Prevc, ki je po zadnji tekmi v Planici visoko vzdignila svoj prvi kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu.

Prav tako je bila sezona nekaj posebnega za najstarejšega skakalca v družini Prevc, Petra, ki je februarja oznanil, da se poslavlja od tekmovalne kariere. Prav tako se je že lani od kariere smučarskega skakalca poslovil še en uspešen športnik iz družine Prevc, Cene, še vedno pa bo navijače z dolgimi poleti razveseljeval Domen Prevc.

O vsem tem so zbrani slišali kar nekaj besed tudi na sprejemu v Dolenji vasi, ki so ga po uvodnem glasbenem ogrevanju začeli mladi smučarski skakalci kranjskega Triglava Nace Stanonik, Jošt Strojan, Edo Tušek in Tine Tolar. Prav vsi skakalci iz družine Prevc so namreč tudi člani Smučarskega kluba Triglav. Tako ni čudno, da so zbrane pozdravili tudi predstavniki Triglava, med njimi podpredsednik Tomaž Kunstelj, ki je obujal spomine na olimpijske igre v Vancouvru in obisk družine Prevc v Vatikanu, kjer jim je pripravil sprejem pri papežu. Tudi o vlogi izobrazbe športnikov sta nato spregovorila nekdanja predsednica kluba in ravnateljica kranjske ekonomske šole Marija Simčič ter sedanji predsednik kluba in športni koordinator v šoli Sašo Komovec, zbrani so nato z zanimanjem prisluhnili tudi trenerjem, ki spremljajo športno pot skakalcev Prevc.

Na odru so se predstavile še smučarske skakalke Urša Bogataj, Katra Komar, Nika Križnar in Taja Bodlaj, nato pa je sledil vrhunec prireditve, saj so ob bučnem aplavzu več sto zbranih v prireditveni šotor prišli Nika, Domen, Cene in Peter Prevc.

Vse skupaj je najprej nagovoril župan Občine Železniki Marko Gasser in spomnil na številne uspehe bratov in Nike Prevc. »Vsi neverjetni dosežki družine Prevc bodo za vedno ostali zapisani v zgodovino športa,« je poudaril župan Gasser in zbranim pojasnil, da je v Sloveniji kar 19 naselij z imenom Dolenja vas. »Večina, ki danes sliši to ime, pomisli na našo Dolenjo vas v Selški dolini. Prav družini Prevc se imamo zahvaliti, da so ime te vasi, ki se je v preteklosti za nekaj dni preimenovala tudi v olimpijsko in kristalno vas, ponesli po vsem svetu,« je tudi povedal Marko Gasser in se vsem štirim skakalcem družine Prevc zahvalil tudi z izvirnimi karikaturami.

Zbrane je nagovoril tudi predsednik državnega sveta Marko Lotrič, ki se je zahvalil tudi staršema, Božidarju in Julijani Prevc, ki sta znala razumeti talent otrok in jih vzgojila v poštene, inovativne in tudi dobrosrčne. »Težko je še kaj dodati pohvalam in zahvalam, kar lahko povem, je, da še enkrat izrečem in ponovim v teh dneh največkrat slišano besedo: hvala!« je poudaril predsednik Krajevne skupnosti Dolenja vas Jernej Bešter.

Predsednik Športnega društva Dolenja vas in kluba navijačev vseh štirih skakalcev Janez Rakovec je obujal spomine na doživetja ob uspehih Petra, Ceneta, Domna in Nike Prevc, kot novemu »upokojencu« pa so Petru ob koncu zapele članice upokojenskega zbora Selške doline. Za dobro vzdušje so skrbeli še povezovalec programa Bojan Makovec, skupina Dor ma cajt, Kvartet za 5, Janez Triler, pa tudi sorodniki in prijatelji.

Za konec je Peter Prevc obljubil, da se bo, čeprav z družino zdaj živi v Radovljici, vedno rad vračal domov v Selško dolino.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

jasno
vlažnost: 96 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

9/24

sobota

11/25

nedelja

10/27

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

OBVESTILA / Kranj, 15. junij 2024

Na rob Mežakle jeseni

PRIREDITVE / Tržič, 15. junij 2024

Merčunov dan

PRIREDITVE / Gozd nad Kamnikom, 15. junij 2024

Pohod bosonogih na Vovar

GLASBA / Bohinjska Bela, Radovljica, 15. junij 2024

Koncert MPZ Triglav Lesce Bled

GLEDALIŠČE / Predoslje, 15. junij 2024

Martin Krpan

RAZSTAVE / Duplje, 15. junij 2024

Razstava Nikolaja Mašukova

GLASBA / Bohinjska Bela, Radovljica, 16. junij 2024

Koncert MPZ Triglav Lesce Bled

GLEDALIŠČE / Predoslje, 16. junij 2024

Martin Krpan

 

 
 

 

 
 
 

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?