Predstavniki švedsko-slovenskega investitorja pred lokacijo v Žirovnici, kjer bo vetrovnik / Foto: Primož Pičulin

V Žirovnici bodo gradili nagnjeni vetrovnik

V Poslovni coni Žirovnica bo švedsko-slovenski investitor, podjetje Inclined Labs AB, zgradil sodoben nagnjeni vetrovnik, ki bo njihov drugi tovrstni v Evropi. Naložba, ki je ocenjena na 6,5 milijona evrov, bo pomembno prispevala k razvoju turizma in športa pri nas.

Zemljišče v Poslovni coni Žirovnica je podjetje kupilo lani, pred kratkim pa so že dobili gradbeno dovoljenje.

Žirovnica – Nagnjeni vetrovnik je posebna vrsta vetrovnika, ki je zasnovan tako, da simulira zračni tok pod kotom, ne pa izključno v horizontalni ali vertikalni smeri, kot je značilno za večino tradicionalnih vetrovnikov. Ta posebnost omogoča simulacijo specifičnih aerodinamičnih pogojev, ki so relevantni za določene športe ali aktivnosti, kot so smučarski skoki ali letenje v t. i. wingsuitu oz. letalni obleki. Predstavljajo vsestransko orodje za trening, raziskave in razvoj v športih in panogah, kjer je pomembna interakcija s tokom zraka pod specifičnimi koti.

Podjetje Inclined Labs AB je prvi nagnjeni vetrovnik s patentirano tehnologijo odprlo leta 2017 v Stockholmu na Švedskem. Poleg padalcev ga množično uporabljajo nacionalne ekipe smučarskih skakalcev, med njimi tudi slovenska, ki v vetrovniku izvajajo vadbe letalnega dela skokov. V njem redno trenira več kot dvajset skakalnih ekip, obiskujejo pa ga uporabniki iz več kot devetdesetih držav.

Strateško pomembna lokacija

Kot je pojasnil Jože Lavtižar, koordinator projekta v Sloveniji, se je podjetje z namenom, da bi razbremenili vetrovnik na Švedskem in postali dostopnejši tudi v tem delu Evrope, odločilo za gradnjo še enega vetrovnika, pri čemer se je Slovenija izkazala za najustreznejšo lokacijo. »Izmed petih krajev na Gorenjskem se je investitor odločil za Žirovnico, ki je tudi na stičišču transportnih poti med Ljubljano in Nordijskim centrom Planica,« je dejal Lavtižar.

Da je lokacija strateško pomembna, je zatrdil tudi Johan Strömberg, direktor za razvoj poslovanja v Inclined Labs AB. »Smučarski skakalci so postali pomemben del našega poslovanja, Slovenci pa trenutno zasedajo najvišja mesta. Poleg tega je zelo razvita tudi padalska dejavnost in nasploh aktivni turizem z bogato ponudbo športnih aktivnosti v naravnem okolju,« ocenjuje Strömberg, ki pričakuje, da bo slovenski vetrovnik še bolj zaželen kot švedski.

»Vetrovnik v Stockholmu je pogosto zaseden, zato je treba rezervirati termin vsaj tri mesece vnaprej. Nadejamo se, da bo zanimanje za vetrovnik v Sloveniji še večje, saj je lokacija privlačnejša. Ker je dostopnejša kot švedska, bodo obiskovalci za potovanje porabili manj časa in denarja,« je dodal.

Zgrajen v letu dni

Zemljišče v Poslovni coni Žirovnica je podjetje kupilo lani, pred kratkim pa so že dobili gradbeno dovoljenje. Gradnja bo po Lavtižarjevih besedah stekla predvidoma junija letos in bo sklenjena v letu dni. Novi slovenski vetrovnik, zasnovan po vzoru švedskega, bo imel nastavljiv kot platforme letalne komore, ki se bo gibal med 15 in 43 stopinjami.

V osemsto kvadratnih metrov velikem objektu bodo tudi prostori za ogrevanje z vadbenimi pripomočki in območja za druženje. Del objekta bo namenjen raziskovalnim dejavnostim, ki jih bodo izvajali v sodelovanju s Fakulteto za šport, medtem ko je partnerstvo predvideno tudi z bližnjim podjetjem Ngen za dobavo električne energije. Poleg tega bo objekt ponujal tudi nekatere storitve za kolesarje.

Načrtovani vetrovnik bo prilagojen za treninge smučarskih skokov in bo obenem omogočal uvajanje novih metod treninga za različne zimske športe, vključno z alpskim smučanjem. Odprt bo tudi za širšo javnost, kar pomeni, da bo dostopen vsem, ne glede na predhodne izkušnje. Tako bo služil ne le za profesionalno usposabljanje športnikov, ampak tudi kot rekreativna dejavnost in edinstvena adrenalinska izkušnja, je še dodal Lavtižar.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

4/7

torek

4/8

sreda

4/10

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 23. april 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Ljubljana, 23. april 2024

Sveta maša na Ljubljanskem gradu

PRIREDITVE / Preddvor, 23. april 2024

Pogovorni večer: Podnebne spremembe

PREDAVANJA / Žiri, 23. april 2024

Sto let po smrti Tavčar še živi

PRIREDITVE / Šenčur, Naklo, 24. april 2024

Tombola, zdravi odnosi, kuhanje, umovadba

PREDAVANJA / Dolina, 24. april 2024

Hišne gobe in zaščita lesnih izdelkov

OBVESTILA / Naklo, 25. april 2024

Izobraževalna platforma Digiagri

IZLETI / Naklo, 25. april 2024

S kolesom pod Kriško goro

 

 
 

 

 
 
 

Še pet županov podprlo Kranj / 14:02, 23. april

Upoštevajte kasnejšo nadgradjo, dogradnjo bolnice čez par let, da bo dovolj zemlje, ne da bi bila slučajno tako utesnjena med stavbami, kot je jeseniška bolnica.

V Kranj in Škofjo Loko so se vrnila električna kolesa / 13:57, 23. april

Nisem uporabnik mestnih koles, se mi pa zdi v redu, da jih je možno uporabljati. Ker vidim kar veliko ljudi, ki se prevažajo z njimi. Ne zdi...

Lekarna Planina II v večjih prostorih / 13:40, 23. april

Ali ni Supernova na Planini 1 ?

Kako izbrati rabljeno vozilo v Sloveniji – nasveti in napotki / 13:35, 23. april

Servisna knjižica ni vse. Sam recimo redno delam stalno vse servise, vse napake sproti odpravlja mehanik, ker vem, da je brezhiben avto vare...

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 08:02, 23. april

Imate prav, gospe in gospodje zdravniki. Obveščam vas, da vas že sedaj ni nikjer. Pravite, da oskrbite približno 50 bolnikov na dan. Se prav...

Za pravico do groba in spomina / 11:08, 20. april

Ppopraverk:
Premiera dokumentarnega filma bo ob 17. uri.

Za pravico do groba in spomina / 09:52, 20. april

Da se izognemu nadaljevanju povojnim tabu temam, je treba članku dodati:- Ministrstvo za kulturo kljub dopolnitvam in dodatni obravnavi zavr...