V primeru poškodovanih oseb ali večje materialne škode je treba obvestiti policijo. / Foto: Gorazd Kavčič

Evropsko poročilo naj bo natančno in nazorno

Prometne nesreče so neprijetni in stresni dogodki, ki zahtevajo hitro in premišljeno ukrepanje. Kljub prizadevanjem za preprečevanje nesreč se včasih znajdemo v neljubi situaciji. Pravilno ravnanje v teh trenutkih je ključnega pomena za varnost vseh udeleženih.

Kot dokazno gradivo pri prometnih nesrečah veljajo fotografije, izjave prič in zdravniška potrdila.

Kranj – Prva in najpomembnejša reakcija po nesreči je ohraniti mirno kri. Kot pojasnjujejo v Zavarovalnici Generali, je v primeru poškodovancev ali večje materialne škode, kar v praksi pomeni, da vozilo ni primerno za nadaljnjo vožnjo, nujno obvestiti policijo. Tako policija kot zavarovalnice svetujejo, da se vozilo, če je to mogoče, odstrani na primerno mesto, vendar pri tem ne pozabite na dokumentacijo dogodka. »Pri dokazovanju škode na avtomobilih je pomembno, da zavarovanec zavarovalnici in pristojnim organom predloži ustrezne dokaze, s katerimi podpira svoj zahtevek za zavarovalnino oz. odškodnino. Tako lahko bolj prepričljivo dokaže škodo na avtomobilu in poveča možnost za odškodnino,« so sporočili iz Zavarovalnice Triglav. Dokaze udeleženci prometnih nesreč lahko pridobijo in predložijo na različne načine. Največkrat gre za fotografije, pri čemer je pomembno, da zavarovanci poškodovano vozilo fotografirajo z različnih zornih kotov. V Zavarovalnici Triglav opozarjajo, da je pomembno, da se zajame čim več podrobnosti, vključno s poškodbami na karoseriji, razbitimi stekli, praskami ali drugimi vidnimi poškodbami, fotografije pa naj bodo jasne in dobro osvetljene. Kot dokaz pa denimo veljajo tudi izjave prič in očividcev, ki lahko pomagajo potrditi okoliščine nesreče in podprejo zahtevo za odškodnino, ter zdravniška dokumentacija, če je bila oseba v prometni nesreči poškodovana.

Izpolnjevanje Evropskega poročila

Če je nastala zgolj manjša materialna škoda, je ključno izpolniti Evropsko poročilo. »Obrazec je prilagojen podatkom, ki jih zavarovalnica potrebuje za evidentiranje dogodka in ugotovitev obveznosti plačila. Treba ga je skrbno in pošteno izpolniti. Zlasti je pomembno, da se vpiše resničen potek dogodka,« so pojasnili v Zavarovalnici Generali. Napačno ali površno izpolnjeno Evropsko poročilo lahko podaljša vse nadaljnje postopke. Poročilo je sestavljeno iz treh stolpcev ter skice prometne nezgode. Slednja naj bo narisana čim nazorneje in natančneje, ključno pa je, da se na Evropsko poročilo podpišeta oba udeleženca. Zavarovalnice so si enotne, da je v primeru, ko kateri od udeležencev noče izmenjati podatkov o zavarovanju ali osebnih podatkov oziroma sodelovati pri ugotavljanju odgovornosti ali pri reševanju škode, smiselno poklicati policijo.

Kaj pa škoda

V Zavarovalnici Generali poudarjajo, da oceno škode opravi zavarovalnica ali njen pogodbeni partner. »Zavarovalnica ob ogledu škode stranki svetuje odpravo škode, bodisi pri svojem pogodbenem partnerju (v tem primeru poravna račun popravila v imenu stranke) bodisi ji ponudi denarni znesek, s katerim stranka poišče rešitev za odpravo škode sama. V primerih, ko je vozilo poškodovano do te mere, da popravilo ni smiselno, škodo prav tako oceni zavarovalnica glede na ocenjeno vrednost vozila pred poškodbo (če bi se vozilo prodajalo) in vrednostjo razbitine, ki je ostala stranki,« so pojasnili, pri Triglavu pa svetujejo, naj stranka, če je le mogoče, vozila ne daje v popravilo, dokler si ga pooblaščeni cenilec ne ogleda in sestavi zapisnika o poškodbi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

zmerno oblačno
vlažnost: 91 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

8/25

ponedeljek

16/21

torek

13/21

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

DELAVNICE / Kranj, 21. maj 2024

Delavnica izdelave odeje krpanke

IZLETI / Cerklje, 21. maj 2024

Planinski izlet DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 21. maj 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

IZLETI / Kranj, 22. maj 2024

Planinarjenje po Bosni in Hercegovini

IZLETI / Kranj, 23. maj 2024

Na ogled zeliščnih vrtov

IZLETI / Kranj, 23. maj 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

IZLETI / Naklo, 25. maj 2024

Pohod po Naklem in okolici – Voglarjeva pot

IZLETI / Kranj, 27. maj 2024

Ohranjanje zdravja za člane MDI Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 16:03, 15. maj

Rozalija, besede ste mi vzela iz ust. Resnično, ko prideš v ZD misliš, da si prišel v mesto duhov. Enga jamranja z vseh strani. Odprite svoj...

Odkrili spominsko ploščo / 14:14, 15. maj

Pohvala za tako dejanje, ki je zgled za javen spomin na znane in neznane žrtve komunizma. V četrtek, 16. maja, na predvečer lani ukinjenega ...

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 13:26, 14. maj

Samo da ni Janša, pa čeprav ostanemo brez ceste.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:34, 14. maj

Trenutno stanje je čisto v redu. Alenka ima prav, da je ustavila projekt. Janša je samo metal denar v nepomembne projekte.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:20, 14. maj

Sami si ste krivi, da obvoznice ni. Kar ste izvolili, to imate!

Ne delajo skrajnosti, ampak »normalo« / 14:22, 13. maj

Kategorija: Nasveti. A ne bi bilo bolj pravilno kategorizirano med reklame

Ne delajo skrajnosti, ampak »normalo« / 08:19, 13. maj

Upam, da je kvaliteta storitev kaj boljša kot pred 20 leti.