SOSEScript: Breadcrumb failed executing with the following error: Error on line 41 position 2: Conversion failed when converting the varchar value 'ze-prvi-vecer-je-bil-razprodan' to data type int.
Od leve Matjaž Podlipnik, kustosinja za planinstvo v Slovenskem planinskem muzeju Saša Mesec, Rajko Lotrič, Igor Vrtačnik in Aljaž Pogačnik / Foto: Primož Pičulin

Že prvi večer je bil razprodan

Že peti festival Goroventure je v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani povezoval alpinizem, plezanje in gorsko naravo. Vrhunec je bil prikaz dokumentarno-igranega filma Viharnik z roba, 100 let skalašev v družbi gosta, režiserja in scenarista filma Igorja Vrtačnika.

Film prinaša zgodbo Turistovskega kluba Skala in njegovih osrednjih akterjev (Klement Jug, Joža Čop, Pavla Jesih ...).

Mojstrana – Dvorana Slovenskega planinskega muzeja je bila minuli četrtek, na prvi večer festivala, razprodana. Predvajali so 106-minutni dokumentarno-igrani film Viharnik z roba, 100 let skalašev, ki je nastal v koprodukciji RTV Slovenija. Režiser in scenarist filma je Igor Vrtačnik, avtor in strokovni sodelavec dr. Peter Mikša, pri njegovem nastanku so izdatno pomagali člani Društva Gorsko-reševalna služba Mojstrana, ki jih je za ta film koordiniral olimpijec Rajko Lotrič. Tudi Slovenski planinski muzej je, kot je dejal njegov vodja Matjaž Podlipnik, dodal svoj košček k filmu z različnimi predmeti in fotografijami.

Film prinaša zgodbo Turistovskega kluba Skala in njegovih osrednjih akterjev (Klement Jug, Joža Čop, Pavla Jesih ...) ter je posvečen ustanovitvi kluba Skala leta 1921, poklanja pa se tudi 130. obletnici rojstva Joža Čopa in 130-letnici Slovenskega planinskega društva. Film je zgodba o rojstvu in vzponu slovenske intelektualne in športne elite – zibelke slovenskega vitalizma, samozavesti in nacionalnega ponosa. »Če je bil Klement Jug filozofski temelj skalašev, je bil Joža Čop življenjski temelj, njihova lokomotiva. To je nekaj posebnega tudi v smislu kulture, da je v nekem narodu človek, ki je alpinist, 'hribovec' s tolikšnim vplivom še na generacije za seboj,« je poudaril Vrtačnik, ki se je ob tej priložnosti zahvalil tudi mojstranškim gorskim reševalcem, ker brez njih in njihovega truda filma ne bi bilo.

Zanimiv program je bil tudi v nadaljevanju Goroventur. »V petek je bil na ogled krajši dokumentarec Tiha moč o Niki Radjenovič in Andreji Jagodic, ki sta se s kolesi odpravili na Kilimandžaro, po predvajanju filma je sledil pogovor z njima. V soboto in nedeljo smo pripravili več kratkih filmov skupaj z Bovec Outdoor film festivalom,« je povzel Podlipnik, zadovoljen, da so tudi letošnje Goroventure lepo uspele. Direktor Gornjesavskega muzeja Jesenice Aljaž Pogačnik je prepričan, da ta festival ne izgublja svojega zagona ravno zaradi občinstva in pa avtorjev, ki vsako leto ponudijo zanimive vsebine, ki pripovedujejo o gorništvu, alpinizmu, tudi o navezah življenja in prijateljstvu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

jasno
vlažnost: 33 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

6/28

nedelja

10/25

ponedeljek

10/15

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 14. april 2024

Srečanje invalidov MDI Kranj

OBVESTILA / Kranj, 14. april 2024

55 let invalidov MDI Kranj

DELAVNICE / Šenčur, Tupaliče, 16. april 2024

Muzicirajmo skupaj, kulinarična delavnica

IZLETI / Cerklje, 16. april 2024

Planinski izlet DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 18. april 2024

Planinsko-pohodniški izlet na Jelenk

PRIREDITVE / Kranj, 18. april 2024

Navigacija ?GPS v gorah

 

 
 

 

 
 
 

Je bil gradbeni poseg na Veliki planini nezakonit / 09:01, 9. april

Skrajni čas je bil, da se je elektrificiralo tudi pastirsko naselje "Veliki stan", saj so inšpektorji neprestano kaznovali in grozili kmetom...

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 18:45, 7. april

Orehek je od Kranja oddaljen cca 2km. Kako bo vlak ustavil v Kranju, če bo na Orehku njegova hitrost 160km/h?
Zakaj ni v planu izgradnja ŽP na Orehku vsaj za lokalne vlake?

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 01:54, 7. april

Vrhunska pravljica.

Vsakega petega kršitelja so opozorili / 10:51, 4. april

Če nisi pripet, ti teži alarm v avtu. To je varnostno namenoma moteče, tako da se moraš pripeti.

Dela na Betinu predčasno končana / 06:58, 26. marec

Ko Noe dela barko. Gradbinci res nismo.

Gorenjska bolnišnica / 11:19, 25. marec

Bravo Dr. Aleksander Stepanović! Vsa čast za napisano! Edina logična lokacija je Kranj po vseh merilih.

Kranj diha z vojašnico / 08:48, 25. marec

Migranti s svojo rodnostjo ne bodo popravili rodnosti Slovenije, ampak naredili Slovenijo neslovensko in uničili naš narod in našo kulturo.K...