SOSEScript: Breadcrumb failed executing with the following error: Error on line 41 position 2: Conversion failed when converting the varchar value 'nov-protest-gorenjskih-kmetov' to data type int.
Na protestu so voznikom brezplačno delili korenje.

Nov protest gorenjskih kmetov

Okoli štirideset kmetov iz Kranja in okolice ter z Zgornjega Gorenjskega se je v četrtek zbralo na novem protestnem shodu v Kranju.

Kranj – Slovenski kmetje nadaljujejo proteste, s katerimi »pritiskajo« na pogajalce in odločevalce. Eden takih shodov je bil v četrtek tudi Kranju, kjer se je približno štirideset kmetov s traktorji in traktorskimi priključki zbralo na poti ob glavni cesti od Kranja proti Šenčurju. Kmetje se tokrat z mehanizacijo niso zapeljali po kranjskih mestnih vpadnicah kot teden prej, pač pa so ob cesti in potlej pred nakupovalnim centrom Supernova Kranj delili voznikom oziroma potrošnikom korenje, ki ga je daroval Grega Drinovec s kmetije na Okroglem. S takšno gesto želijo v prizadevanjih za izboljšanje razmer v kmetijstvu pridobiti tudi naklonjenost javnosti (potrošnikov), ta naklonjenost se kaže tudi v darilu – desetih kilogramih hrenovk, ki so jih protestniki dobili v znak podpore od lokalnega mesarja.

Kot je dejal kmet Janez Kert iz Kranja, so se kmetje tudi tokrat sami organizirali. S protestom so izrazili podporo evropskim kmetom, ki protestirajo proti uvozu cenene hrane, pridelane po manj strogih standardih, kot veljajo za evropske kmete. Protestirali so tudi zaradi nezadovoljstva s pogajanji glede zahtev z lanskih spomladanskih protestov, pa tudi zato, ker jim država ne dovoli vožnje s traktorji po državnih cestah od Jeprce proti Naklu, od krožišča pri Mercatorju v Kranju proti Britofu in naprej po novi in še neodprti cesti proti Tupaličam ter od Brezij do Vrbe.

Zahtevajo sestanek z ministrom

Ena od še neizpolnjenih zahtev z lanskih protestov je izvzetje plačil za območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost (OMD plačil) iz obdavčitve. O tem so se predstavniki ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in ministrstva za finance pogovarjali na sestanku prejšnji torek. Kot so po sestanku sporočili s kmetijskega ministrstva, so se dogovorili za izdelavo analize, ki bi pokazala neposredni vpliv OMD plačil na posamezno kmetijsko gospodarstvo, na razvoj kmetijstva in na prehransko varnost prebivalstva. Analiza, ki bo predvidoma končana do aprila, bo predstavljala osnovo za nadaljnje pogovore o spremembi zakona o dohodnini, odločitev pa naj bi sprejeli do jeseni.

Kmetijske organizacije – sindikat kmetov, kmetijsko-gozdarska zbornica, zadružna zveza, zveza kmetic, zveza podeželske mladine in združenje hribovskih in gorskih kmetov – zahtevajo sestanek z ministrom za finance Klemnom Boštjančičem, na katerem naj bi obravnavali davčne zahteve kmetov – izvzem OMD plačil in plačil za medgeneracijski prenos znanja iz obdavčitve in spremembe pri obdavčitvi dopolnilnih dejavnosti na kmetijah. Če sestanka z ministrom ne bo do danes, torka, napovedujejo stopnjevanje protestov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

jasno
vlažnost: 33 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

6/28

nedelja

10/25

ponedeljek

10/15

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 14. april 2024

Srečanje invalidov MDI Kranj

OBVESTILA / Kranj, 14. april 2024

55 let invalidov MDI Kranj

DELAVNICE / Šenčur, Tupaliče, 16. april 2024

Muzicirajmo skupaj, kulinarična delavnica

IZLETI / Cerklje, 16. april 2024

Planinski izlet DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 18. april 2024

Planinsko-pohodniški izlet na Jelenk

PRIREDITVE / Kranj, 18. april 2024

Navigacija ?GPS v gorah

 

 
 

 

 
 
 

Je bil gradbeni poseg na Veliki planini nezakonit / 09:01, 9. april

Skrajni čas je bil, da se je elektrificiralo tudi pastirsko naselje "Veliki stan", saj so inšpektorji neprestano kaznovali in grozili kmetom...

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 18:45, 7. april

Orehek je od Kranja oddaljen cca 2km. Kako bo vlak ustavil v Kranju, če bo na Orehku njegova hitrost 160km/h?
Zakaj ni v planu izgradnja ŽP na Orehku vsaj za lokalne vlake?

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 01:54, 7. april

Vrhunska pravljica.

Vsakega petega kršitelja so opozorili / 10:51, 4. april

Če nisi pripet, ti teži alarm v avtu. To je varnostno namenoma moteče, tako da se moraš pripeti.

Dela na Betinu predčasno končana / 06:58, 26. marec

Ko Noe dela barko. Gradbinci res nismo.

Gorenjska bolnišnica / 11:19, 25. marec

Bravo Dr. Aleksander Stepanović! Vsa čast za napisano! Edina logična lokacija je Kranj po vseh merilih.

Kranj diha z vojašnico / 08:48, 25. marec

Migranti s svojo rodnostjo ne bodo popravili rodnosti Slovenije, ampak naredili Slovenijo neslovensko in uničili naš narod in našo kulturo.K...