SOSEScript: Breadcrumb failed executing with the following error: Error on line 41 position 2: Conversion failed when converting the varchar value 'March' to data type int.
Na protestu so voznikom brezplačno delili korenje.

Nov protest gorenjskih kmetov

Okoli štirideset kmetov iz Kranja in okolice ter z Zgornjega Gorenjskega se je v četrtek zbralo na novem protestnem shodu v Kranju.

Kranj – Slovenski kmetje nadaljujejo proteste, s katerimi »pritiskajo« na pogajalce in odločevalce. Eden takih shodov je bil v četrtek tudi Kranju, kjer se je približno štirideset kmetov s traktorji in traktorskimi priključki zbralo na poti ob glavni cesti od Kranja proti Šenčurju. Kmetje se tokrat z mehanizacijo niso zapeljali po kranjskih mestnih vpadnicah kot teden prej, pač pa so ob cesti in potlej pred nakupovalnim centrom Supernova Kranj delili voznikom oziroma potrošnikom korenje, ki ga je daroval Grega Drinovec s kmetije na Okroglem. S takšno gesto želijo v prizadevanjih za izboljšanje razmer v kmetijstvu pridobiti tudi naklonjenost javnosti (potrošnikov), ta naklonjenost se kaže tudi v darilu – desetih kilogramih hrenovk, ki so jih protestniki dobili v znak podpore od lokalnega mesarja.

Kot je dejal kmet Janez Kert iz Kranja, so se kmetje tudi tokrat sami organizirali. S protestom so izrazili podporo evropskim kmetom, ki protestirajo proti uvozu cenene hrane, pridelane po manj strogih standardih, kot veljajo za evropske kmete. Protestirali so tudi zaradi nezadovoljstva s pogajanji glede zahtev z lanskih spomladanskih protestov, pa tudi zato, ker jim država ne dovoli vožnje s traktorji po državnih cestah od Jeprce proti Naklu, od krožišča pri Mercatorju v Kranju proti Britofu in naprej po novi in še neodprti cesti proti Tupaličam ter od Brezij do Vrbe.

Zahtevajo sestanek z ministrom

Ena od še neizpolnjenih zahtev z lanskih protestov je izvzetje plačil za območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost (OMD plačil) iz obdavčitve. O tem so se predstavniki ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in ministrstva za finance pogovarjali na sestanku prejšnji torek. Kot so po sestanku sporočili s kmetijskega ministrstva, so se dogovorili za izdelavo analize, ki bi pokazala neposredni vpliv OMD plačil na posamezno kmetijsko gospodarstvo, na razvoj kmetijstva in na prehransko varnost prebivalstva. Analiza, ki bo predvidoma končana do aprila, bo predstavljala osnovo za nadaljnje pogovore o spremembi zakona o dohodnini, odločitev pa naj bi sprejeli do jeseni.

Kmetijske organizacije – sindikat kmetov, kmetijsko-gozdarska zbornica, zadružna zveza, zveza kmetic, zveza podeželske mladine in združenje hribovskih in gorskih kmetov – zahtevajo sestanek z ministrom za finance Klemnom Boštjančičem, na katerem naj bi obravnavali davčne zahteve kmetov – izvzem OMD plačil in plačil za medgeneracijski prenos znanja iz obdavčitve in spremembe pri obdavčitvi dopolnilnih dejavnosti na kmetijah. Če sestanka z ministrom ne bo do danes, torka, napovedujejo stopnjevanje protestov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

oblačno
vlažnost: 69 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

8/20

sreda

13/18

četrtek

12/20

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PREDAVANJA / Begunje, 15. maj 2024

Beljakovine v prehrani

RAZSTAVE / Škofja Loka, 15. maj 2024

Obdobje barv

DELAVNICE / Kranj, 16. maj 2024

GPS navigacija v gorah

PRIREDITVE / Begunje, 16. maj 2024

Endoprotetika

IZLETI / Naklo, 16. maj 2024

S kolesom čez Dobrave

GLASBA / Škofja Loka, 17. maj 2024

Dobrodelni koncert

 

 
 

 

 
 
 

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 16:03, 15. maj

Rozalija, besede ste mi vzela iz ust. Resnično, ko prideš v ZD misliš, da si prišel v mesto duhov. Enga jamranja z vseh strani. Odprite svoj...

Odkrili spominsko ploščo / 14:14, 15. maj

Pohvala za tako dejanje, ki je zgled za javen spomin na znane in neznane žrtve komunizma. V četrtek, 16. maja, na predvečer lani ukinjenega ...

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 13:26, 14. maj

Samo da ni Janša, pa čeprav ostanemo brez ceste.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:34, 14. maj

Trenutno stanje je čisto v redu. Alenka ima prav, da je ustavila projekt. Janša je samo metal denar v nepomembne projekte.

Na Koroški Beli zagrozili s protestom / 09:20, 14. maj

Sami si ste krivi, da obvoznice ni. Kar ste izvolili, to imate!

Ne delajo skrajnosti, ampak »normalo« / 14:22, 13. maj

Kategorija: Nasveti. A ne bi bilo bolj pravilno kategorizirano med reklame

Ne delajo skrajnosti, ampak »normalo« / 08:19, 13. maj

Upam, da je kvaliteta storitev kaj boljša kot pred 20 leti.