Na protestu so voznikom brezplačno delili korenje.

Nov protest gorenjskih kmetov

Okoli štirideset kmetov iz Kranja in okolice ter z Zgornjega Gorenjskega se je v četrtek zbralo na novem protestnem shodu v Kranju.

Kranj – Slovenski kmetje nadaljujejo proteste, s katerimi »pritiskajo« na pogajalce in odločevalce. Eden takih shodov je bil v četrtek tudi Kranju, kjer se je približno štirideset kmetov s traktorji in traktorskimi priključki zbralo na poti ob glavni cesti od Kranja proti Šenčurju. Kmetje se tokrat z mehanizacijo niso zapeljali po kranjskih mestnih vpadnicah kot teden prej, pač pa so ob cesti in potlej pred nakupovalnim centrom Supernova Kranj delili voznikom oziroma potrošnikom korenje, ki ga je daroval Grega Drinovec s kmetije na Okroglem. S takšno gesto želijo v prizadevanjih za izboljšanje razmer v kmetijstvu pridobiti tudi naklonjenost javnosti (potrošnikov), ta naklonjenost se kaže tudi v darilu – desetih kilogramih hrenovk, ki so jih protestniki dobili v znak podpore od lokalnega mesarja.

Kot je dejal kmet Janez Kert iz Kranja, so se kmetje tudi tokrat sami organizirali. S protestom so izrazili podporo evropskim kmetom, ki protestirajo proti uvozu cenene hrane, pridelane po manj strogih standardih, kot veljajo za evropske kmete. Protestirali so tudi zaradi nezadovoljstva s pogajanji glede zahtev z lanskih spomladanskih protestov, pa tudi zato, ker jim država ne dovoli vožnje s traktorji po državnih cestah od Jeprce proti Naklu, od krožišča pri Mercatorju v Kranju proti Britofu in naprej po novi in še neodprti cesti proti Tupaličam ter od Brezij do Vrbe.

Zahtevajo sestanek z ministrom

Ena od še neizpolnjenih zahtev z lanskih protestov je izvzetje plačil za območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost (OMD plačil) iz obdavčitve. O tem so se predstavniki ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in ministrstva za finance pogovarjali na sestanku prejšnji torek. Kot so po sestanku sporočili s kmetijskega ministrstva, so se dogovorili za izdelavo analize, ki bi pokazala neposredni vpliv OMD plačil na posamezno kmetijsko gospodarstvo, na razvoj kmetijstva in na prehransko varnost prebivalstva. Analiza, ki bo predvidoma končana do aprila, bo predstavljala osnovo za nadaljnje pogovore o spremembi zakona o dohodnini, odločitev pa naj bi sprejeli do jeseni.

Kmetijske organizacije – sindikat kmetov, kmetijsko-gozdarska zbornica, zadružna zveza, zveza kmetic, zveza podeželske mladine in združenje hribovskih in gorskih kmetov – zahtevajo sestanek z ministrom za finance Klemnom Boštjančičem, na katerem naj bi obravnavali davčne zahteve kmetov – izvzem OMD plačil in plačil za medgeneracijski prenos znanja iz obdavčitve in spremembe pri obdavčitvi dopolnilnih dejavnosti na kmetijah. Če sestanka z ministrom ne bo do danes, torka, napovedujejo stopnjevanje protestov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 56 %
veter: V, hitrost: 29 km/h

0/9

ponedeljek

3/6

torek

5/7

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Šenčur, 22. april 2024

Umovadba

RAZSTAVE / Škofja Loka, 22. april 2024

Razstava risb Petra Jovanoviča

RAZSTAVE / Jesenice, 22. april 2024

Razstava Helene Vidmar

IZLETI / Kranj, 23. april 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Ljubljana, 23. april 2024

Sveta maša na Ljubljanskem gradu

PRIREDITVE / Preddvor, 23. april 2024

Pogovorni večer: Podnebne spremembe

PREDAVANJA / Žiri, 23. april 2024

Sto let po smrti Tavčar še živi

PREDAVANJA / Dolina, 24. april 2024

Hišne gobe in zaščita lesnih izdelkov

 

 
 

 

 
 
 

Za pravico do groba in spomina / 11:08, 20. april

Ppopraverk:
Premiera dokumentarnega filma bo ob 17. uri.

Za pravico do groba in spomina / 09:52, 20. april

Da se izognemu nadaljevanju povojnim tabu temam, je treba članku dodati:- Ministrstvo za kulturo kljub dopolnitvam in dodatni obravnavi zavr...

Subvencija tudi za e-kolesa / 08:17, 18. april

Glede na hitrost birokratov bodo subvencije verjetno pripravljene tik pred smučarsko sezono.

Za pravico do groba in spomina / 10:49, 16. april

Za 70% SLO populacije je to drugorazredna tema. Slovenci radi mečejo v brezna in jame kar jim je viška v kleti in okoli hiše. Takrat so bili...

Za pravico do groba in spomina / 19:13, 15. april

Cerkev in Dežman bodo še trdili, da so se domobranci borili za svobodno Jugoslavijo. Kaj pa če bi še pogledali koliko gorja so naredili sami...

Neznanka vstopila v odklenjeno stanovanje / 19:09, 15. april

Stari časi, ko si pustil odklenjena vhodna vrata v stanovanje in šel brez skrbi naokoli, so že zdavnaj minila. Ampak nekateri se teh navad ne morejo znebiti, potem je pa groza.

Če operater konča v stečaju / 19:07, 15. april

Sam se v ta predlog za stečaj ne vtikam, ker enostavno ne poznam dobro situacije. Me pa na splošno moti, v kolikor gre kdo v stečaj, podjetj...