SOSEScript: Breadcrumb failed executing with the following error: Error on line 41 position 2: Conversion failed when converting the varchar value 'March' to data type int.

Kaj pacientom prinaša nova uredba

Vlada je na nedavni seji na predlog ministrstva za zdravje sprejela uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja za letošnje leto. Med drugim naj bi se skrajšale čakalne dobe in izboljšala dostopnost.

Ljubljana – Kot pravijo na ministrstvu za zdravje, se temelji cilji osredotočajo na kakovost zdravstvenih storitev, dostopnost oskrbe in finančno vzdržnost sistema. Uredba predvideva krajšanje čakalnih dob in izboljšuje dostopnost čakajočih do prvih pregledov specialistično-ambulantnih obravnav, v načrtu pa je tudi uvedba ambulant specializantov družinske medicine, kar naj bi v praksi prineslo tudi večjo dostopnost do osebnega zdravnika. »Uredba na primarni ravni naslavlja problem neopredeljenih in spodbuja večjo dostopnost do izbranega osebnega zdravnika,« so sporočili s pristojnega ministrstva in ob tem dodali, da bi z uvedbo petnajstih ambulant specializantov zadnjega letnika študija dostop do osebnega zdravnika omogočili do 16.000 dodatnim ljudem.

Poleg tega uredba naslavlja problem čakanja na prvi pregled. Tega naj bi reševali v okviru specialistično-ambulantne obravnave. Izvajalci bodo primorani letno opraviti minimalno število prvih pregledov, za kar bodo, če bodo dosegli zastavljen plan, prejeli tudi 30 odstotkov višje plačilo. Če plana ne bodo dosegli, ministrstvo načrtuje odvzem deleža progama v višini deleža neopravljenega minimalnega števila prvih pregledov, ampak do največ deset odstotkov. Načrtovan je tudi poziv ambulantam družinske medicine, ki bodo za dodatno opredeljene paciente prejele sredstva, s katerimi naj bi zaposlili diplomirano medicinsko sestro. Med novostmi je tudi uvedba faktorja relativno čakajočih, ki bo glede na najdaljšo dopustno čakalno dobo pri določeni stopnji nujnosti prikazoval, koliko časa čaka posameznik na neko zdravstveno storitev. V praksi naj bi to pomenilo, da bo oskrba lahko najprej ponujena tistim, ki čakajo najdlje glede na stopnjo nujnosti. Poleg vsega pa se z vzpostavitvijo satelitskih urgentnih centrov predpostavlja tudi preoblikovanje nujne medicinske pomoči.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

jasno
vlažnost: 64 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

6/28

nedelja

9/24

ponedeljek

10/14

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 14. april 2024

Srečanje invalidov MDI Kranj

OBVESTILA / Kranj, 14. april 2024

55 let invalidov MDI Kranj

DELAVNICE / Šenčur, Tupaliče, 16. april 2024

Muzicirajmo skupaj, kulinarična delavnica

IZLETI / Cerklje, 16. april 2024

Planinski izlet DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 18. april 2024

Planinsko-pohodniški izlet na Jelenk

PRIREDITVE / Kranj, 18. april 2024

Navigacija ?GPS v gorah

 

 
 

 

 
 
 

Je bil gradbeni poseg na Veliki planini nezakonit / 09:01, 9. april

Skrajni čas je bil, da se je elektrificiralo tudi pastirsko naselje "Veliki stan", saj so inšpektorji neprestano kaznovali in grozili kmetom...

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 18:45, 7. april

Orehek je od Kranja oddaljen cca 2km. Kako bo vlak ustavil v Kranju, če bo na Orehku njegova hitrost 160km/h?
Zakaj ni v planu izgradnja ŽP na Orehku vsaj za lokalne vlake?

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 01:54, 7. april

Vrhunska pravljica.

Vsakega petega kršitelja so opozorili / 10:51, 4. april

Če nisi pripet, ti teži alarm v avtu. To je varnostno namenoma moteče, tako da se moraš pripeti.

Dela na Betinu predčasno končana / 06:58, 26. marec

Ko Noe dela barko. Gradbinci res nismo.

Gorenjska bolnišnica / 11:19, 25. marec

Bravo Dr. Aleksander Stepanović! Vsa čast za napisano! Edina logična lokacija je Kranj po vseh merilih.

Kranj diha z vojašnico / 08:48, 25. marec

Migranti s svojo rodnostjo ne bodo popravili rodnosti Slovenije, ampak naredili Slovenijo neslovensko in uničili naš narod in našo kulturo.K...