Dijaki so pokazali, kako so tedaj, ko še ni bilo motornih žag, podirali smreke. / Foto: Cveto Zaplotnik

Za maturo sekali po starem

Trije dijaki Srednje gozdarske, lesarske in zdravstvene šole Postojna so v okviru poklicne mature v gozdu nad Begunjami prikazali, kako so lastniki gozdov nekdaj sekali, klestili in lupili gozdno drevje.

Begunje – Dijaki, ki se izobražujejo za poklic gozdarski tehnik, morajo v okviru poklicne mature poleg izpita iz slovenščine, tujega jezika ali matematike ter gozdarstva narediti še izdelek oziroma opraviti storitev. Dijaki Peter Janežič iz Begunj, Jakob Jan iz Baške grape in Janez Eržen z Logaršč so se odločili, da za »izdelek oziroma storitev« posekajo, oklestijo in olupijo tri drevesa tako, kot so jih nekdaj, ko še niso poznali motornih žag in drugih sodobnih gozdarskih pripomočkov.

Peter je za posek izbral drevesa v gozdu Boštjana Dežmana v Gojzdecu nad hribom Sveti Peter nad Begunjami, za delo po starem pa je priskrbel tudi staro orodje – žago amerikanko, sekire, kline iz jesenovega lesa in ročne lupilnike (»šepcarje«) in pridobil lokalnega mentorja, 71-letnega Mirka Langusa iz Begunj, ki ima tudi veliko izkušenj z ročnim delom v gozdovih.

Zadnji januarski petek je bil »dan D« – dan, ko so dijaki v gozdu praktično prikazali delo po starem svojim sošolcem in učiteljem postojnske šole. Kot je povedal Leon Kernel, učitelj strokovnih predmetov na srednji šoli in tudi predavatelj na višji šoli, njihovi dijaki smeri gozdarski tehnik v okviru poklicne mature kot izdelek (storitev) delajo kope, učne poti, lovske preže … »Trije dijaki so letos predlagali, da bi se naučili, kako so v gozdu delali nekdaj. Njihovo pobudo sem podprl,« je dejal in dodal, da se je predstavitve udeležilo okoli 35 dijakov tretjega in četrtega letnika gozdarski tehnik.

Dijaki Peter, Jakob in Janez so po starem, z žago amerikanko, posekali tri drevesa, s sekiro oklestili veje in vse olupili z ročnim lupilnikom. Potlej so za primerjavo tri drevesa posekali in oklestili še z motorno žago, pri tem pa so ugotavljali, kako je bilo nekdaj ročno delo veliko bolj zamudno, kot je danes strojno. Razlika je očitna: »po starem« so za vsako drevo, skupaj z lupljenjem, potrebovali od ene ure tri četrt do dveh ur, z motorno žago pa, brez lupljenja drevesa, od deset do dvanajst minut.

Njihov lokalni mentor Mirko Langus se je ob tem spominjal, kako je še kot otrok hodil z očetom v gozd in pomagal vleči žago. »To je bilo veliko trpljenje, garanje,« je dejal in dodal, da so se prve motorne žage pojavile v petdesetih letih prejšnjega stoletja. »Z ročno žago smo na dan posekali okoli pet kubičnih metrov drevja, danes ga sodobni harvester tudi sto 'kubikov',« je dejal in poudaril, da sta bila ročni posek in spravilo lesa bolj prijazna do narave in gozda, kot je današnji, sodobni način.

Predstavitve »holcanja« po starem sta se udeležila tudi Petrov oče Emil ter Milka Močnik, ki živi v mežnariji na Svetem Petru. Kot je povedala, se še spominja, da je bila tam, kjer so dijaki tokrat sekali, nekdaj senožet, v bližini pa so še vidne razvaline hleva.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

delno oblačno
vlažnost: 34 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-2/14

petek

2/10

sobota

-1/13

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Jesenice, 19. april 2024

Mladost mesta rdečega prahu

PRIREDITVE / Mojstrana, 19. april 2024

Nepal – dežela himalajskih velikanov

PRIREDITVE / Medvode, 19. april 2024

Evropski teden mladih

PRIREDITVE / Adergas, 19. april 2024

Večer otroškega kamišibaja

OBVESTILA / Britof, 20. april 2024

Blagoslov koles

OBVESTILA / Šenčur, 20. april 2024

Spominska plošča Janezu Mlakarju

PRIREDITVE / Adergas, 20. april 2024

Ljudske pesmi v evropskem prostoru

PRIREDITVE / Šenčur, 22. april 2024

Umovadba

 

 
 

 

 
 
 

Subvencija tudi za e-kolesa / 08:17, 18. april

Glede na hitrost birokratov bodo subvencije verjetno pripravljene tik pred smučarsko sezono.

Za pravico do groba in spomina / 10:49, 16. april

Za 70% SLO populacije je to drugorazredna tema. Slovenci radi mečejo v brezna in jame kar jim je viška v kleti in okoli hiše. Takrat so bili...

Za pravico do groba in spomina / 19:13, 15. april

Cerkev in Dežman bodo še trdili, da so se domobranci borili za svobodno Jugoslavijo. Kaj pa če bi še pogledali koliko gorja so naredili sami...

Neznanka vstopila v odklenjeno stanovanje / 19:09, 15. april

Stari časi, ko si pustil odklenjena vhodna vrata v stanovanje in šel brez skrbi naokoli, so že zdavnaj minila. Ampak nekateri se teh navad ne morejo znebiti, potem je pa groza.

Če operater konča v stečaju / 19:07, 15. april

Sam se v ta predlog za stečaj ne vtikam, ker enostavno ne poznam dobro situacije. Me pa na splošno moti, v kolikor gre kdo v stečaj, podjetj...

Dela na Betinu predčasno končana / 09:47, 15. april

Skupni načrt, časovnica se mi pa za ta projekt, ki ni majhen, zdi precej čuden. Okoli Bleda bi morala biti obvoznica fertik, tko da bi sedaj...

Je bil gradbeni poseg na Veliki planini nezakonit / 09:01, 9. april

Skrajni čas je bil, da se je elektrificiralo tudi pastirsko naselje "Veliki stan", saj so inšpektorji neprestano kaznovali in grozili kmetom...