Sanacija plazov poteka s polno paro. / Foto: Občina Kamnik

Sanacija po poplavah v polnem teku

Sanacija po poplavah poteka s polno paro, pravi kamniški župan Matej Slapar, ki si želi, da bi država pristojnosti za sanacijo vodotokov prenesla na občine.

Doslej sta bila v občini odstranjena dva objekta, trije so na državnem seznamu predvideni za odstranitev, v minulih tednih pa so si strokovnjaki ogledali še 16 ogroženih.

Kamnik – V teh dneh mineva pol leta od katastrofalnih avgustovskih poplav, ki so precejšnjo gmotno škodo povzročile tudi v občini Kamnik. Kako poteka sanacija, smo preverili na kamniški občinski upravi, kjer odgovarjajo, da dela potekajo v skladu s sanacijskim načrtom. Z odzivom države so za zdaj zadovoljni, a župan Matej Slapar dodaja, da se zadeve hitro in učinkovito premikajo na področju obnove cest in plazov, kjer je dala država pristojnost občinam, drugače pa je pri obnovi strug in vodotokov. »Če se bodo dela na tem področju izvajala tako, kot so se v preteklosti, smo še daleč od sanacije oziroma vrnitve v normalno stanje,« pravi Slapar, ki opozarja tudi na potencialno nevarnost spomladanskih deževij.

Kamniški župan je zato prepričan, da bi morala tudi pri sanaciji vodotokov država pristojnost in sredstva prepustiti občinam ali pa najti učinkovitejšo rešitev od trenutno veljavne. »Za področje sanacije vodotokov in hudournikov še vedno ni bila izdana informacija, ali bo država občinam dodelila dodatna finančna sredstva za sanacijo in ureditev vodotokov in pritokov ter hudournikov, kar bi bilo po našem mnenju najučinkovitejše. Ob zadnjih poplavah se je namreč izkazalo, da je na področju sanacije občina veliko učinkovitejša,« meni Slapar.

V Termah Snovik še 29 občanov

V Termah Snovik je še vedno nastanjenih 29 občanov, ki se zaradi škode ne morejo vrniti na svoje domove. Na sicer še ne dokončnem seznamu državne tehnične pisarne so za zdaj v kamniški občini evidentirani trije objekti, predvideni za odstranitev, v januarju pa so potekali tudi ogledi še 16 ogroženih domov. Edina objekta, ki sta že bila odstranjena, sta v Stahovici ter Lanišah. V Stahovici je bil porušen celoten mansardni del hiše, preostanek pa tako poškodovan, da se ga ni dalo sanirati, starejšo hišo v Lanišah pa je v celoti odnesel plaz.

Poteka pospešena sanacija plazov

Da bi se čim več občanov lahko čim prej vrnilo na svoje domove, zato v kamniški občini pospešeno poteka sanacija najbolj ogrožajočih plazov. Na Županjih Njivah so januarja že zaključili sanacijo dveh plazov. Začela pa se je sanacija v Godiču in Stahovici, prav tako se dela začenjajo v Podstudencu.

V pregled in recenzijo so posredovali projekt za sanacijo plazov v Potoku v Črni in Bistričici ter ceste Podstudenec. Odobritev so že dobili za sanacijo v Zagorici, za katero že izbirajo izvajalca del, za sanacije na Košišah in v Lanišah, pa projektant pripravlja popravke in dopolnitve projektne dokumentacije.

V teku so izdelave projektov sanacije za plazove v Lanišah, Tunjicah, Kamniški Bistrici, Stolniku, Stahovici, na Krivčevem (nad objekti in v zaledju naselja), Košišah, v Zgornjih Stranjah, Žalah, Zakalu, Snoviku, Porebru, Žagi, Podgorju, plazu Blate – Klemenčevo–Bistričica, Starem gradu ter več lokalnih cestah. V teku pa so izvedbe naročil za izdelavo projektov sanacije v Podgorju, Porebru in Lanišah.

Precej skrbi je v minulih tednih povzročil tudi obsežen plaz Blate, zaradi česar so aktivirali različne strokovnjake in namestili tudi sisteme za alarmiranje. Na občinski upravi so pristojne pozvali k hitrejšemu ukrepanju. Razmere pa so se v zadnjem času sicer umirile in naprave na merilnih mestih niso zaznale premikov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

6/15

nedelja

3/17

ponedeljek

1/15

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

GLEDALIŠČE / Visoko, 3. marec 2024

Monokomedija Žigolo s. p.

PRIREDITVE / Homec, 3. marec 2024

24. Gostičevi dnevi

OBVESTILA / Cerklje, Šenčur, 4. marec 2024

Terenski krvodajalski akciji

DELAVNICE / Mošnje, Bled, 4. marec 2024

Prikaz rezi in oskrbe sadnega drevja

IZLETI / Kranj, 5. marec 2024

Na kopanje in v muzej Izolana

PRIREDITVE / Kranj, 5. marec 2024

Življenjska moč

PRIREDITVE / Šenčur, 5. marec 2024

Muzicirajmo skupaj

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Cerklje, Goriče, 5. marec 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

 

 
 

 

 
 
 

Majdičev mlin ogroža okolico / 15:36, 1. marec

Imamo pa res smolo s temi podrtijami. Ravno dobro odpravijo eno, bivši 'Hotel Jelen', že se ne da urediti tale podrtija. Da bi jo saj podrli...

Že prvi večer je bil razprodan / 18:55, 29. februar

Ali bo kdaj in kje ponovitev?

Dražja obnova železniške postaje Jesenice / 08:59, 29. februar

Močno obremenjena gorenjska proga, dokler ne bo dvotirna, bomo imeli stanje kot je zdaj. Če so zamude tja do 15 minut je to še kar. Se pa po...

Dražja obnova železniške postaje Jesenice / 21:33, 28. februar

Za to ceno Kitajci naredijo dve novi postaji, Raje uredite progo med Radovljico in Otočami z galerijami zaradi padajočega kamenja. Postaje u...

Nov protest gorenjskih kmetov / 16:02, 27. februar

Vsak normalen narod bi tako škodljivo vlado že pospravil v koš za smeti.

Kaj pacientom prinaša nova uredba / 15:59, 27. februar

Ta uredba je mrtva črka na papirju. Zdravniki hitreje zapuščajo javno zdravstvo, kot ga lahko vlada uredi z uredbami. Vlada bo s takim nasil...

Najvišji dvig pokojnin od leta 1992 / 13:45, 26. februar

Nekaterim malim pokojninam se povečanje ne bo poznalo, ker ga obvezni zdravstveni prispevek izniči. Hec pa je, da je teh petintrideset evrov...