Luna nagajiva (8. del)

Zato pa še živimo:

Slovenski profesor Vincenc Kern se je rodil v Gradcu 20. 1. 1760. Bil je cesarski osebni kirurg. Uvedel je cepljenje proti črnim kozam. Ko sta zboleli žena in hčerka, je uvedel metodo odprtega zdravljenja ran.

Zato pa še živimo:

Duhovnik Janez Ludvik Schönleben, rojen 16. 11. 1618, je zaslovel ob razpravah o Marijinem brezmadežnem spočetju. Zanimivo je, da je že takrat pridigal v slovenščini.

Kapitalizem

Kapitalistični način produkcije kot predpostavko zahteva kapitalistične razredne odnose. Kapitalizem zahteva nastanek tako buržoazije kot proletariata. Buržoazija je nastala na eni strani iz trgovcev in večjih obrtnikov, ki so nakopičeno bogastvo investirali v produkcijska sredstva in tako tudi sami postali kapitalisti. Pomemben faktor pri takšnem kopičenju bogastva so bili monopoli nad trgovskimi potmi.

Drugi vir buržoazije so bili zemljiški veleposestniki. Del njih je izhajal tudi iz vrst aristokracije. Za zemljiškega veleposestnika kmetje niso vir bogastva, ampak so pogosteje ovira k izpolnitvi tega cilja. Tako so zgodovinsko zemljiški veleposestniki kmete izganjali z njihove zemlje, na tej zemlji pa so nato postavili manufakture; to zemljo so lahko tudi uporabili za rejo drobnice ali za rekreacijo aristokracije, kot na primer za lov na lisice.

Proletariat je nastal iz množice prej odvisnih kmetov, ki so na takšen ali drugačen način izgubili ne le zemljo, ampak tudi vsa produkcijska sredstva, vezana na njihov dom.

Socializem in komunizem

Najbolj groba delitev razlikuje med primitivnim socializmom, ki teži k popolni enakosti v družbi, in večjim sklopom teoretičnega razumevanja, ki družbeno ureditev razume na kompleksnejši način. Razvilo se je več različnih socializmov, ki jih deli končni cilj gibanja. Tako je mogoče razlikovati med religioznim socializmom, ki končne cilje išče v verstvih, še zlasti v krščanskih principih, govoriti o kitajskem, kubanskem, sovjetskem, latinskoameriškem, jugoslovanskem in podobnih socializmih.

Družbena ureditev Socialistične federativne republike Jugoslavije naj bi se razlikovala od drugih socialističnih držav. V njej naj bi bilo uveljavljeno načelo delavskega in družbenega samoupravljanja. Oblika je bila drugačna od stalinističnega razumevanja, ki je temeljilo na vsemogočnosti države. Razlog za drugačen razvoj naj bi bila samostojna pot Jugoslavije po letu 1948, to je po resoluciji kominforma, ko so želeli odstaviti jugoslovanske komunistične voditelje. Vendar je tudi tu hote ali »slučajno« obveljalo, da so se vsi borili za ljubi kruhek. Uradno je bilo sicer razglašeno, da naj bi »delavsko samoupravljanje postalo bistven del jugoslovanskega socializma«.

Obdobje se je končalo z razpadom komunističnih režimov po svetu in z vzponom nacionalističnih in liberalno-demokratičnih gibanj v jugoslovanskih republikah med letoma 1989 in 1991. Mislimo in razlagajmo si dogajanja po svoje. Morda pa je na vse skupaj vplivala le luna nagajiva, ko je šlo za ljubi kruhek?

Oddaj svoj komentar

Kranj 12°

pretežno oblačno
vlažnost: 57 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-1/13

torek

-2/14

sreda

1/10

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 20. februar 2024

Umovadba, tombola

PREDAVANJA / Naklo, 20. februar 2024

Nekoč in danes

PRIREDITVE / Kranj, 21. februar 2024

Zelišča, začimbe, kozmetika

PREDAVANJA / Kokrica, 21. februar 2024

O naravni oskrbi rastlin

OBVESTILA / Gorenjska, 21. februar 2024

Angleščina, tombola, ustno zdravje, umovadba

PREDAVANJA / Kranj, 21. februar 2024

Zaupanje – kako biti dober, a ne naiven

IZLETI / Kranj, 22. februar 2024

Druženje ob dnevu žena

DELAVNICE / Škofja Loka, 22. februar 2024

Umetniške delavnice za seniorje

 

 
 

 

 
 
 

Švarc Pipanova vendarle podala odstopno izjavo / 18:54, 17. februar

Golob bo začasno prevzel ministrstvo za pravosodje!?
Torej denar še ni " na varnem"

Zlato polje / 08:08, 15. februar

Sem se enkrat sprehodil skozi Udin boršt. Polno smeti in kosovnih odpadkov. Enako kot se je pred leti bila bitka za Dolino Brje pri Bledu, k...

Nasprotujejo trasi obvoza / 08:09, 14. februar

Število vozil na dan skozi Bled izven turistične sezone je 20.000. Skozi predor Karavanke gre dnevno okoli 13.000 vozil. Da uredimo promet o...

Nasprotujejo trasi obvoza / 19:06, 13. februar

V predoru Karavanke občasno uvedejo sistem po ure ke, po ure sm... In to je mednarodni promet. Seveda frekvenca osebnih vozil je na Bled vel...

Pišem županu / 10:37, 12. februar

Ne radi odgovarjajo na neprijetna vprašanja kot tale:Spoštovani g.župan in sodelavec, prosimo vas za razjasnitev vaše zaposlitve v Železniča...

Nasprotujejo trasi obvoza / 06:31, 11. februar

Ko se gredo otroci gradbince.

Ministrica Švarc Pipan (še) ne razmišlja o odstopu / 08:48, 8. februar

Za časa korone sem bil na bolniški, vrstilo se je kar eno za drugim. Vse sem prebrodil, hvala Bogu. Tudi Slovenija je prebrodila epidemijo s...