Odgovor

Odgovor na članek V prihodnjih letih upajo na boljši zrak, ki je bil v Gorenjskem glasu objavljen 2. februarja 2024

Všeč mi je naslov članka, ker vnaprej predvideva, da bomo občani samo nemo strmeli in tiho upali, da nas Knauf Insulation Škofja Loka enkrat v nedorečeni prihodnosti mogoče pa vendarle preneha zastrupljati oziroma da nas bo blagovolil zastrupljati malo manj.

Izbrani naslov je lakmus stanja družbe. Multinacionalka lahko vdre v družinske hiše in stanovanja, jemlje ljudem zdravje in dušni mir. Za promocijo te umazane rabote in utišanje malega človeka pa se ji odmeri še PR prostor v članku o volonterskem dogodku v organizaciji civilne družbe. In to z izgovorom o uravnoteženju objav. Kakšno je ravnotežje, ko nasproti volonterski civilni iniciativi stoji korporacija, ki samo s podjetjem v Škofji Loki ustvari 205 milijonov evrov prometa in 19 milijonov evrov dobička?

Potem se v članku pojavi sprenevedanje: rezultati meritev so znotraj zakonsko določenih meja. Kot da pisca članka v torek, 30. januarja, na javni tribuni Civilne iniciative Moja Škofja Loka na Godešiču sploh ni bilo.

Prvič: Strokovnjak je jasno povedal, da način meritev, kot ga izvaja Knauf Insulation Škofja Loka, in ki je resnici na ljubo tudi predviden v njihovem okoljevarstvenem dovoljenju, ne more odražati dejanskih izpustov. Knauf Insulation Škofja Loka izpuste meri dvakrat na leto. Sam izbere izvajalca. Sam določi datum (in uro) izvajanja meritev. Izvajalcu na trgu plača za izvedbo storitve. In potem povprečne vrednosti teh dveh meritev projicira na preostalih 363(4) dni v letu. Samo verniki v svetost kapitalizma lahko verjamejo, da ameriški lastniki od uprave pričakujejo številke, ki bi lahko ogrozile umazano proizvodnjo in vsakoletni 15- do 20-milijonski dobiček. Seveda je meritev po prepričanju mnogih dirigirana, saj ljudje nismo za luno. To nam povedo tudi naša čutila, alergije in težave z dihali.

Drugič: Sklicevanje na promet in kurišča je zopet že slišano sprenevedanje. Da, tudi to je težava, ki pa strupenih industrijskih izpustov ne more in ne sme opravičevati. Več je onesnaževal v ozračju, bolj so reakcije med njimi nepredvidljive. Kot je bilo pojasnjeno na tribuni, se učinki množice posameznih onesnaževal na zdravje ljudi ne seštevajo, ampak se multiplicirajo: ena plus ena ni dve, temveč je lahko tri. To je lepo razložil dr. Brvar in tudi eden izmed gostov iz Ilirske Bistrice. Če bi bilo ameriškemu lastniku podjetja kaj mar za lokalne prebivalce, bi v času izrazite inverzije proizvodnjo zaustavil.

Tretjič: Podjetje Knauf Insulation je daleč največji onesnaževalec v Škofji Loki. Njegovi izpusti strupenih snovi obsegajo približno 93 odstotkov vseh merjenih izpustov v Škofji Loki. S tem da je tovarna pri najbolj rakotvornih snoveh vir 100 odstotkov količine vseh izpustov v zrak. Po njihovem prepričanju pa 342 ton in pol izpustov nima vpliva na zdravje. Tolikšna je po zgoraj opisanem modelu meritev količina izpustov obrata ameriške franšize v Škofji Loki. Po prepričanju prizadetih občanov in načinu izvajanja meritev pa je to lahko le vrh ledene gore.

V članku Knauf Insulation navaja zavezo »v smeri doseganja konkretnih in merljivih izboljšav«, kot odprt in argumentiran dialog z vsemi deležniki. Nič pa ni govora o rezultatih dosedanjega »dialoga«, ki so vidni v poročilu o 10-letnem prispevku izpustov: povečujejo se izpusti težkih kovin, izpusti fluorovih spojin so se povečali za 3300 odstotkov, izpusti žveplovega dioksida, ki predstavljajo največji del izpustov, so v porastu. V teh desetih letih in še desetih letih prej in pred tem še velikokrat je podjetje pod raznoraznimi lastniki obljubljalo »čistejši zrak«. Najlepša hvala za obljube in blagor vsem, ki jim verjamete.

Uredništvo Gorenjskega glasa pa naprošam, da ob vsaki omembi podjetja Knauf Insulation v vašem mediju preverite aktualno poročilo o masnem in koncentracijskem onesnaževanju v Škofji Loki ter ga objavite skupaj s člankom oziroma prilepite kot povezavo na logo podjetja. Da bomo vedno zastopani argumentirano in odprto vsi deležniki.

Dean Jug, Podlubnik 160, Škofja Loka

Oddaj svoj komentar

Kranj 5°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

4/15

četrtek

5/9

petek

5/10

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

 

 

PRIREDITVE / Kranj, 29. februar 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Jamnik, 29. februar 2024

Ob 80. obletnici požiga vasi Jamnik

PRIREDITVE / Stara Loka, 29. februar 2024

Veiderjev večer: Andrej Karlin

GLEDALIŠČE / Breznica, 29. februar 2024

Jutri začnem

OBVESTILA / Šenčur, 1. marec 2024

Zbor članov DU Šenčur

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Cerklje, Goriče, 1. marec 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

OBVESTILA / Kokrica, 1. marec 2024

Zbor članov DU Kokrica

PRIREDITVE / Homec, 1. marec 2024

24. Gostičevi dnevi

 

 
 

 

 
 
 

Dražja obnova železniške postaje Jesenice / 21:33, 28. februar

Za to ceno Kitajci naredijo dve novi postaji, Raje uredite progo med Radovljico in Otočami z galerijami zaradi padajočega kamenja. Postaje u...

Nov protest gorenjskih kmetov / 16:02, 27. februar

Vsak normalen narod bi tako škodljivo vlado že pospravil v koš za smeti.

Kaj pacientom prinaša nova uredba / 15:59, 27. februar

Ta uredba je mrtva črka na papirju. Zdravniki hitreje zapuščajo javno zdravstvo, kot ga lahko vlada uredi z uredbami. Vlada bo s takim nasil...

Najvišji dvig pokojnin od leta 1992 / 13:45, 26. februar

Nekaterim malim pokojninam se povečanje ne bo poznalo, ker ga obvezni zdravstveni prispevek izniči. Hec pa je, da je teh petintrideset evrov...

Najvišji dvig pokojnin od leta 1992 / 21:09, 25. februar

Zelo žalostno, kako se vlada hvali s populizmom. To ni povišanje pokojnin, temveč delna uskladitev z inflacijo. Uskladitev je nižja od infla...

Zlato polje / 10:18, 25. februar

Sem enkrat naletel ne takega črnega odlagatelja, pa me ni razumel, ker je govoril samo albansko. Pa tudi ni imel občutka, da dela kaj narobe, saj ima v glavi drugo kulturo.

Najvišji dvig pokojnin od leta 1992 / 10:14, 25. februar

Kaj ti pomaga dvig pokojnin, ki je manjši od inflacije. V resnici se je realna vrednost pokojnin zmanjšala, posebej če jo primerjaš z dvigom...