Osrednje pozornosti so bili na naravoslovnem dogodku deležni labodi. / Foto: Ana Jagodic Dolžan

Spoznavali prebivalce mlak

Letošnje čiščenje in urejanje okolice mokrišča v Hrašah pri Smledniku je tamkajšnje turistično društvo dopolnilo z opazovanjem ptic.

Hraše – Labod grbec, mali in čopasti ponirek, liska, čopasta črnica, mlakarica … to je le nekaj ptic, ki jih lahko uzrejo obiskovalci Hraških mlak. Območje tega mokrišča in njegove okolice je namreč postalo stalni ali začasni dom več kot sto vrstam. V pomoč pri prepoznavanju najbolj pogostih ptic so fotografije, nameščene v leseni opazovalnici, ki so jo ob vodni površini na zahodni strani vasi Hraše postavili pred dvema letoma. Pisani živalski svet pa soustvarjajo tudi žabje vrste, kačji pastirji in druge žuželke. A nanje v tem času ne moremo računati. »Vegetacijska sezona se zaključuje, žuželke in dvoživke se pripravljajo na počitek; vidimo pa lahko ptice, glede na to, da je čas selitev in priprav na mrzli del leta,« je na poti do mlak povedala biologinja Blažka Brešan. Na vodni gladini je obiskovalce pričakal labodji par s svojim naraščajem. »V Sloveniji opažamo dve različici labodov, eni imajo več pigmenta, mladiči so sivo-rjave barve in imajo črne noge, druga skupina pa je že od malega svetlejša, mladiči imajo tudi svetle noge. Tukaj so predstavniki svetle različice,« je razložila »vodička«. Ob spremljanju dogajanja na vodi in ob njej so udeleženci naravoslovno obarvanega dogodka med drugim tudi izvedeli, da labodi enkrat v sezoni zamenjajo perje, po navadi sredi poletja, takrat približno en mesec ne morejo leteti.

Najbolj pogosti obiskovalci Hraških mlak so po besedah biologinje šolske skupine. »Presenečena sem, kako si otroci želijo doživeti naravo – potipati žabico, opazovati ptice, poslušati njihovo petje …« je pohvalila interes. Turistično društvo Hraše ga je v širšem, starostno raznolikem krogu prebudilo v sklopu čistilne akcije, s katero se že nekaj let vključuje v Evropski teden zmanjševanja odpadkov. »Udeležencem smo ponudili priložnost, da bolje spoznajo mokrišče. Gre tudi za ozaveščanje, hkrati spodbujamo razmislek o sistemski ureditvi tega območja, ki je bilo prepoznano za naravno vrednoto nacionalnega pomena,« je dodala Blažka Brešan.

Oddajte svoj komentar

Kranj 29°

pretežno jasno
vlažnost: 41 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

12/30

torek

13/31

sreda

15/31

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Kranj, 18. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

GLEDALIŠČE / Predoslje, 18. junij 2024

Martin Krpan

OBVESTILA / Žabnica, 18. junij 2024

Ogled poskusa in uporabe brezpilotnih letalnikov

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 18. junij 2024

Umovadba, tombola

IZLETI / Cerklje, 18. junij 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Škofja Loka, 18. junij 2024

Zbornik Škofja Loka 1050

GLEDALIŠČE / Predoslje, 19. junij 2024

Martin Krpan

DELAVNICE / Naklo, Preddvor, 19. junij 2024

Ustvarjalna delavnica, umovadba, pohod

 

 
 

 

 
 
 

Objavili predlog nadgradnje proge / 08:11, 16. junij

Vprašati se je treba, ali je sploh dovolj prometa za tako drago investicijo, kot je predor pod Ljubljansko cesto.

Janša pozval Goloba k odstopu / 22:39, 12. junij

Kako Janša rad poudarja svoje preteklo delovanje in z njim obtožuje druge.

Požar na strehi osnovne šole / 09:26, 10. junij

Sedaj naj se izprsi "država". Njegova ideja je, da naj bi vsi na strehe dali panele, da bomo "samooskrbni". Solar se veseli.

Znani prvi neuradni delni izidi referendumov / 23:17, 9. junij

Trije dnevi predčasnih volitev proti enodnevnim rednim volitvam nikakor ni primerljivo in pošteno. Ni zastonj ugotovitev, da levičarji niso nikoli zmagali pošteno.

Subvencije za e-kolesa že na voljo / 20:25, 8. junij

Namesto za poplavljence, se denar razmetava za nepotrebna draga električna kolesa.

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.