V didaktičnem kotičku so pripravili zanimivo razstavo Tlak in škrilj. / Foto: Gorazd Kavčič

V šoli imajo delček mesta

V sklopu projekta Šola prenove za nove generacije so minuli torek na Osnovni šoli Ivana Groharja v Škofji Loki odprli galerijo Pod Homanovo lipo, ki že navdušuje učence, učitelje in tudi obiskovalce šole.

Škofja Loka – Galerija Pod Homanovo lipo je razstavni prostor in hkrati didaktični kotiček, posvečen kulturni dediščini. Kvadri simbolizirajo Homanovo hišo in so namenjeni razstavljanju različnih predmetov in likovnih izdelkov. Na eni strani prostora so različni arhitekturni elementi in podobe starega mestnega jedra Škofje Loke, na drugi pa preproste oblike hiš, ki služijo kot razstavni panoji.

V sodelovanju s Šolskim centrom Škofja Loka, z oddelkom lesarstva, so postavili tudi znamenito Homanovo lipo in klop pod njo, s katere si je moč ogledati celotni razstavni prostor ter na njej posedeti in poklepetati.

»V sklopu Šole prenove je to še ena akcija, projekt pa poleg vsega, kar vidimo, prinaša tudi skupno delo učiteljev in učencev, kar se mi zdi zelo pomembno. Čeprav je spoznavanje kulturne dediščine že zdaj v učnih načrtih, jo na tak način želimo učencem še bolj približati. Tudi šola je del naše občine in s kotičkom Pod Homanovo lipo smo del Škofje Loke prenesli tudi v šolo. To je tudi prostor, kjer bo priložnost za sodelovanje matične in podružničnih šol ter sodelovanje vseh šol s Škofjeloškega in tudi širše,« je ob odprtju kotička na hodniku v pritličju šole poudaril ravnatelj Marko Primožič.

»Projekt Šola prenove za nove generacije je četrti projekt, ki ga izvajamo v Združenju zgodovinskih mest Slovenije. Njegova glavna tema je povezovanje kulturne dediščine in mladih. Z evropskimi projekti želimo vzbuditi v mladih zanimanje za kulturno dediščino in odnos do nje,« je povedala generalna sekretarka Združenja zgodovinskih mest Slovenije Mateja Hafner Dolenc ter dodala, da je sodelovanje s šolo res dobro, za kar ima veliko zaslug tudi koordinatorka projekta Šola prenove za nove generacije na Osnovni šoli Ivana Groharja, prof. likovne umetnosti Petra Primc Marko.

Seveda so bili nad novim kotičkom za druženje navdušeni tudi šolarji, pa tudi nekdanji smučarski skakalec Cene Prevc, ki zdaj v središču mesta skrbi, da se pod Homanovo lipo vedno kaj dogaja. »Vsak mesec bolj opažam, koliko lipa pomeni za mesto, in moram priznati, da je lipa tukaj v šoli čudovita ponazoritev tiste na naši terasi,« je povedal Cene Prevc.

Prostor so odprli s prijetnim programom in razstavo, ki nosi naslov Tlak in škrilj. Učenci Podružnične šole Bukovščica so na delavnicah pridobili nova znanja o obdelavi tega materiala, v učnem laboratoriju v središču mesta pa so učenci predmeta likovno snovanje izdelali različne vzorce tlakov. Na ogled so tako postavili njihove izdelke, fotografije utrinkov z delavnic ter material in pripomočke, ki jih uporabljajo mojstri te obrti.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

pretežno oblačno
vlažnost: 95 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

0/10

četrtek

-2/14

petek

2/11

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Naklo, Preddvor, 18. april 2024

Digitalna tehnologija, družabne igre, zdravi odnosi

IZLETI / Naklo, 18. april 2024

S kolesom v Otoče

IZLETI / Kranj, 18. april 2024

Planinsko-pohodniški izlet na Jelenk

PRIREDITVE / Milje, 18. april 2024

Koncert citrark Notice

PRIREDITVE / Kranj, 18. april 2024

Navigacija ?GPS v gorah

PRIREDITVE / Jesenice, 19. april 2024

Mladost mesta rdečega prahu

 

 
 

 

 
 
 

Za pravico do groba in spomina / 10:49, 16. april

Za 70% SLO populacije je to drugorazredna tema. Slovenci radi mečejo v brezna in jame kar jim je viška v kleti in okoli hiše. Takrat so bili...

Za pravico do groba in spomina / 19:13, 15. april

Cerkev in Dežman bodo še trdili, da so se domobranci borili za svobodno Jugoslavijo. Kaj pa če bi še pogledali koliko gorja so naredili sami...

Neznanka vstopila v odklenjeno stanovanje / 19:09, 15. april

Stari časi, ko si pustil odklenjena vhodna vrata v stanovanje in šel brez skrbi naokoli, so že zdavnaj minila. Ampak nekateri se teh navad ne morejo znebiti, potem je pa groza.

Če operater konča v stečaju / 19:07, 15. april

Sam se v ta predlog za stečaj ne vtikam, ker enostavno ne poznam dobro situacije. Me pa na splošno moti, v kolikor gre kdo v stečaj, podjetj...

Dela na Betinu predčasno končana / 09:47, 15. april

Skupni načrt, časovnica se mi pa za ta projekt, ki ni majhen, zdi precej čuden. Okoli Bleda bi morala biti obvoznica fertik, tko da bi sedaj...

Je bil gradbeni poseg na Veliki planini nezakonit / 09:01, 9. april

Skrajni čas je bil, da se je elektrificiralo tudi pastirsko naselje "Veliki stan", saj so inšpektorji neprestano kaznovali in grozili kmetom...

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 18:45, 7. april

Orehek je od Kranja oddaljen cca 2km. Kako bo vlak ustavil v Kranju, če bo na Orehku njegova hitrost 160km/h?
Zakaj ni v planu izgradnja ŽP na Orehku vsaj za lokalne vlake?