Irena Kolar / Foto: osebni arhiv

Glasbenica, ki rada riše

Radovljičanko Ireno Kolar, učiteljico čembala in klavirja, vse življenje poleg glasbe spremlja močna ljubezen do likovnega ustvarjanja. Že nekaj let se ukvarja z ilustracijo knjig za otroke, ustvarja kratke animacije ter risbe. V začetku meseca pa je na knjižne police prišlo njeno avtorsko delo, pravljica z naslovom Kdo najlepše igra, v kateri je svoje različne talente, znanja in izkušnje strnila kot avtorica besedila, ilustracij in glasbe.

»Prava umetnost te navdihne, notranje obogati, lahko te razveseli ali pomiri. Njeno poslanstvo je iskrenost, lepota, estetika, duhovnost, sporočilnost, vse, kar je dobrega, želi deliti naprej,« je svoje misli o umetnosti na svoji prvi razstavi pred nekaj leti povzela Irena Kolar. Kot je ob eni od avtoričinih kasnejših razstav zapisala kustosinja Barbara Boltar, je Irena Kolar s tem povzela misel o umetnosti, ki ji osmišlja življenje in jo vodi tako na poklicni poti glasbenice kot tudi na poti likovnega ustvarjanja, ki se mu z veseljem in navdušenjem posveča že od zgodnjih otroških let.

Irena Kolar je namreč diplomirana učiteljica čembala in klavirja. Na glasbeni šoli poučuje klavir in organizira glasbene pravljice za predšolske otroke. Že od otroštva jo poleg glasbe spremlja močno nagnjenje k ilustraciji; avtoričin likovni opus tako obsega ilustracije za otroške knjige, kratke animacije, risbe z barvnim svinčnikom v kombinaciji z akvarelom in grafike v mešani tehniki.

V začetku meseca je izdala novo avtorsko delo, glasbeno pravljico Kdo najlepše igra, ki je, kot pojasni, nastala v želji po pravljici z glasbeno vsebino, ilustracijami in plesom. Kot glavne junake je uporabila živali. Zato, pravi, ker se posebej predšolski otroci hitro poistovetijo z različnimi značaji živali in so jim v njihovih letih precej blizu.

Kot pravi, je bil eden od vzgibov za to, da je napisala, ilustrirala in uglasbila pravljico, prav njeno pedagoško delo. »Na glasbeni šoli sem več let organizirala pravljice za predšolske otroke. Na voljo je ogromno različnih pravljic, vendar sem pogrešala pravljice z glasbeno tematiko. Pravljico, ki govori prav o inštrumentih ali o glasbi na kakršenkoli način. Obenem sem želela aktivno vključiti čim več učencev, ki že hodijo v glasbeno šolo. Pri svojem delu se nehote srečam tudi s slučaji, ko učenec odloži inštrument na rob police, mu pade po tleh in se poškoduje. Ali pa recimo pusti glasbilo več dni pri radiatorju in les zaradi toplote poči … Ideje, o čem naj pravljica pripoveduje, so se začele počasi sestavljati v zgodbico, ki zdaj lahko pride prav kot popestritev pouka. V njej je veliko iztočnic za pogovor o inštrumentih, kako zanje poskrbimo, kako so narejeni in ne nazadnje tudi za pogovor o medsebojnem spoštovanju in prijateljstvu.«

Pravljico je opremila z notnim gradivom in v sodelovanju s kolegico, baletno pedagoginjo Tiho Celinšek Kaličanin, tudi koreografijo, v kateri so koraki, namenjeni učenju glasbe skozi gib.

»Ples imam nadvse rada. Od trenutka, ko sem začela razmišljati o glasbeni predstavi, je bil ples zelo hitro vključen. Zanimalo me je, ali že obstajajo pravljice z zapisano koreografijo, da si jih malce ogledam. Vendar s Tiho pri iskanju nisva bili ravno uspešni. Ideja, da bi s figuricami opremili glasbeni del pravljice, se mi je zdela posrečena in bo morda dodatno pritegnila otroke k poustvarjanju. Za boljše razumevanje zapisane koreografije sva z učencema baleta posneli tudi učni videoposnetek,« je pojasnila.

Knjiga je izšla pri avtoričini založbi Ayrin-art.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

oblačno
vlažnost: 85 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

1/2

nedelja

-9/0

ponedeljek

-2/2

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Bled, 3. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Kranj, 3. december 2023

Prešernov pohod v Vrbo

PRIREDITVE / Škofja Loka, 3. december 2023

Dobrodelni srečelov

SEJMI / Škofja Loka, 3. december 2023

Sejem smučarske opreme

GLASBA / Slovenski Javornik, 3. december 2023

To so bili časi

SEJMI / Naklo, 3. december 2023

Adventni semenj Waldorfske šole

GLEDALIŠČE / Dovje, 3. december 2023

Jutri začnem

PRIREDITVE / Spodnji Brnik, 3. december 2023

Ta veseli dan kulture

 

 
 

 

 
 
 

Slovenija v nakup šestih helikopterjev / 10:16, 1. december

Groza. Kam mečemo denar.

PD Kranj – žalostno / 06:51, 1. december

Če dodam samo svojo izkušnjo-poleti na Vogarju, šestčlanska špansko govoreča družina in slovenska vodička so sedeli več kot 1 uro za mizo, s...

Kokričani zaradi poplave ovadili JGZ Brdo / 23:53, 30. november

Čudne stvari se dogajajo v Kranju. Čudne.

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.