Izjemne Vesna Jevnikar, Darja Reichman in Tina Resman kot Erna, Greta in Marička / Foto: Nada Žgank

Fantazije, in to brez rokavic

V petek smo si na odru Prešernovega gledališča ogledali drugo premiero v novi gledališki sezoni, dramo Predsednice avstrijskega dramatika Wernerja Schwaba v režiji Jureta Novaka. Dolg aplavz odličnemu igralskemu triu.

Uprizoritev besedila z naslovom Predsednice avstrijskega dramatika Wernerja Schwaba je ob svetovni premieri leta 1990 na Dunaju šokirala malomeščansko občinstvo. Črna komedija, kot so besedilo v prevodu Mojce Krajnc in pod dramaturškim vodstvom Marinke Poštrak ter v režiji Jureta Novaka – prvi, odkar je direktor Prešernovega gledališča – poimenovali ustvarjalci predstave v Prešernovem gledališču, je v Sloveniji tokrat uprizorjena četrtič. A ob tem dodajajo, da bolj se predstava bliža koncu, bolj gledalcu vzbuja nelagodje in večja je črnina.

Gre za avtorjev pogled na stereotipe avstrijskega delavskega razreda v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Ti so predstavljeni skozi tri ženske like. Gledalčevo pozornost v recimo osrednjem bivalnem prostoru najprej pritegne scenografija Leona Vidmarja, in sicer na glavo obrnjeno ostenje ter visok kup nagrmadenih predmetov, ki kot da čakajo na odvoz kosovnih odpadkov. Na dvignjenem odru se predstavijo tri protagonistke: Erna (Vesna Jevnikar), Greta (Darja Reichman) in Marička (gostujoča igralka Tina Resman). Prvi od dveh delov predstave je namreč namenjen ekspoziciji posameznih likov. Sicer statičen, vse se dogaja na kavču ali pred njim, a z zgoščenim besedilom, v katerem postavijo nastavke, na katerih se razvije drugi del predstave.

Vesna Jevnikar kot Erna, stiskaška in ravno prav pobožnjakarska, ima zapitega sina in hrepeni po vaškem mesarju. Živi v neki obsedenosti z vero, kar jo teži na vseh nivojih, tako v odnosu s sinom kot potencialnem odnosu z mesarjem, za katerega se zavedamo, da se nikoli ne bo zgodil. Nasproti je lik lahkožive Grete z Darjo Reichman, za katero se izkaže, da zdaj, ko je starejša, želi predvsem bližino drugega človeka in neko stabilnost. Njena psička s človeškim imenom ji zapolnjuje praznino zaradi odtujene hčere. Zdi se, da je tretja, Marička, kot gostja v ansamblu jo je upodobila Tina Resman, edina kolikor toliko zadovoljna s svojim življenjem. V nasprotju s prvima dvema, ki stremita k Bogu ali bogatemu moškemu, ona svoje poslanstvo vidi v čiščenju in odmaševanju stranišč. V njenem opisovanju tega početja gre Schwab tudi čez rob, saj je jezik mestoma precej vulgaren.

Vse tri že v prvem delu navdušijo v izjemno prepričljivih igralskih kreacijah, kar je ob zaključku predstave z dolgim iskrenim aplavzom potrdilo tudi občinstvo. K njihovi igralski moči tu velja dodati pomemben prispevek koreografinje Lade Petrovski Ternovšek, saj akterke posebej v drugem delu igro z gibom in mimiko odlično nadgradijo in uskladijo s svojimi fantazijami. Slika, ki jo gledamo v drugem delu, deluje toksično. Ženske, ki jih omejuje teža njihove preteklosti in seveda tudi teža sveta, v katerem živijo, se podajo v svoj domišljijski svet. Čas je za vaško veselico. Z raznimi fantazijami, ki jih pripovedujejo (in kar tekmujejo v tem), nekako zapolnjujejo življenjsko praznino. Kot da pričakujejo, da se jim bodo fantazije, ko jih dajo iz sebe, uresničile. A vendarle, zdi se, da se nikakor ne morejo znebiti svoje čustvene navlake. Čeprav ženske zaživijo šele v svojih fantazijah, so te vendarle zgolj izkrivljena podoba njihovih življenj. Morda nam na to ves čas kaže tudi scenografija. Režiser je dobro izkoristil scenski element bazena z vodo, pravzaprav sluzjo, ki polzi po preprogi, kar poustvarja neprijeten občutek. Podobno kot vulgarno besedilo, s katerim se mora gledalec sprijazniti. Globoko noter v straniščno školjko. In to brez rokavic.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 92 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-1/4

torek

-3/5

sreda

-1/3

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PREDAVANJA / Žiri, 28. november 2023

Predavanje o urinski inkontinenci

PREDAVANJA / Naklo, 28. november 2023

Potopisno predavanje – Ararat

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 29. november 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

 

 
 

 

 
 
 

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.

Banke kritične / 13:53, 27. november

Zdaj kritične,ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Banke kritične / 13:52, 27. november

Zdaj kritične ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Potrdili rebalans, zavrnili podražitev pomoči na domu / 08:31, 27. november

Upam, da sanirajo plaz nad bazenom.

Danes Prosena Mavška tržnica / 10:11, 25. november

Vsaj nekaj dobrega .