Planinski dom na Kališču stoji na razglednem grebenu južno od Bašeljskega vrha. Je izjemno priljubljena točka planincev in gornikov ter eno od izhodišč za obisk Storžiča. / Foto: Klavdija Stroj

Kaj se dogaja s Kališčem

Že spomladi je mnoge zanimalo, ali je Planinski dom na Kališču odprt. Podobno vprašanje se je nedavno pojavilo na strani Kališče na Facebooku, ko naj bi se začela nova sezona Kluba ljubiteljev Kališča Kljuka, ki sicer s svojimi rednimi obiski skrbijo, da Kališče tudi pozimi ne sameva.

Kranj – Po odgovore smo se obrnili na lastnika doma na Kališču, Planinsko društvo Kranj, oziroma predsednika društva Primoža Černilca. Mimogrede smo ga povprašali še o tem, kako napreduje obnova Kranjske koče na Ledinah. Povedal je, da imajo za izvedbo del vse pripravljeno, a izvajalci zamujajo. Bili so tudi zasedeni, tako kot so bili helikopterski poleti vojske na planinske domove ustavljeni za določen čas, ker je bila avgusta prioriteta pomoč na poplavljenih območjih. »Nedavna ujma je precej pripomogla k zamiku začetka del,« je pojasnil Černilec. Dela bodo tako stekla ta mesec, a kljub temu koča še ne bo kmalu nared za goste, bi bila pa lahko odprta, če bi zaključili vsaj dela v notranjosti. »Kar se tiče oken, fasade in izolacije, elektrarne, novih oziroma dodatnih električnih panelov, lahko to delo poteka tudi po tem, ko ima koča že urejene toaletne prostore, je voda pitna, čistilna naprava sanirana,« je nadaljeval, a glede na trenutno situacijo bo koča prihodnje leto verjetno odprta tako kot letos.

Iščejo novega oskrbnika oz. najemnika

Kaj pa se dogaja s Kališčem, smo radovedni. Med drugim smo nedavno na spletni strani PD Kranj opazili tudi obvestilo, da v društvu iščejo novega oskrbnika oziroma najemnika Planinskega doma na Kališču.

Predsednik društva pojasni, da so pred poletjem prosili zadnjega najemnika, ali bi lahko čez poletje poskrbel, da bi bil dom odprt, in jim je ugodil. Zdaj pa je tudi on zaključil. V tem času so v društvu iskali novega oskrbnika oziroma najemnika, dobili celo nekoga, ki je deloval resno, a si je tik pred podpisom pogodbe premislil. »Tako da ponovno iščemo,« ni Primož Černilec prav nič navdušen, da so spet na začetku. Poudari, da ljudi za delo v planinskih domovih ni več. »Nihče ne gre več gor, ker bi bil rad tam ali pa ker je pripaden nekemu društvu, goram ali prostovoljstvu, navsezadnje ljudem; večino zanima samo še zaslužek,« je jasen z otožnostjo v glasu. Slika na Kališču pravzaprav odseva sliko Slovenije, saj je realnost taka, da iščejo več kot sto oskrbnikov gorskih in planinskih koč, nadaljuje. »V Sloveniji na tem področju nastaja velik problem in društva sama enostavno ne bodo več zmogla. Ljudje res niso več kot včasih …« še doda.

Da je planinski dom na Kališču v slabem stanju, o tem čivkajo že vrabci, mu rečemo. Ne zanika. Našteje, kaj vse so s prijatelji iz društva in markacisti prostovoljno že naredili, a so predvsem »poflikali«. Kališče v bistvu potrebuje nov objekt, meni. »Največji problem so električna napeljava, vodna inštalacija, odtoki, čistilno napravo je treba sanirati …« Čistilna naprava bo prišla na vrsto prva že zaradi zakonskih določil, proces je podoben tistemu na Ledinah, tako da s tem izkušnje že imajo. Seznani pa nas, da je idejni projekt za nov dom na Kališču že nekaj let narejen, na preddvorski občini so zaprosili tudi za lokacijsko informacijo, vendar dokler za Kališče ne najdejo oskrbnika oz. najemnika, nič ne pomaga, če imajo celo rezervirana sredstva in bi obnovo lahko začeli. »Verjetno sicer ta idejni projekt takšen, kot je, ne bi ostal, bi pa 'šel skozi' z nekimi prilagoditvami, popravki.« Razmišljajo tudi, da bi bil objekt morda celo manjši. »Lepa bi bila lesena planinska koča, ne bi šli v smeri hotela,« razmišlja predsednik društva. So se pa že – in to tudi še načrtujejo – prijavili na državni razpis, če bi se med tem našel donator ali investitor, pa bi ga tudi sprejeli z odprtimi rokami, je iskren Černilec.

Tovorna žičnica

Poleg tega, da Kališče potrebuje praktično novo kočo, društvo ponovno čaka popravilo tovorne žičnice. Pred tremi leti je vanjo udarila strela. Ker je zgornja postaja dotrajana, se je naslednje leto temelj premaknil in je jeklenica padla s kolesa, sedaj pa društvo čaka že tretja sanacija, saj žičnica spet ne deluje, ker se je en del stebra podrl, izvemo. »Društvo z nekaj tisočaki ne more urediti vsega in tudi ne čez noč. Bomo šli, pogledali, popravili, a bo nekaj časa trajalo. Vendar takšno 'flikanje' ne gre v nedogled, zgornjo postajo bo pač treba na novo zgraditi.«

Seveda se Černilec zaveda, da čeprav je Kališče med ljubitelji planin in visokogorja izjemno priljubljeno, se do njega pač ne da priti z avtomobilom. »Veliko težje je dostopno za oskrbnika oziroma najemnika, vseeno pa gozdna cesta pride precej visoko, tovorna žičnica mu dostavi 'robo' … Če pa gre še za človeka, ki ima rad naravo in hkrati je še priročen, zna kaj sam popraviti … Z veseljem prihodnjemu najemniku oziroma oskrbniku nudimo vso podporo, če se le najde kdo. Dokler pa ne najdemo človeka, bo dom zaprt. Žal. Ne gre drugače …« zaključi predsednik Černilec nič kaj veselo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

4/7

petek

8/8

sobota

0/3

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 1. december 2023

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Bled, 1. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Šenčur, Preddvor, 1. december 2023

Tombola, telovadba, ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Milje, 1. december 2023

Ljudsko petje v Hiši čez cesto

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 1. december 2023

Valovite ravnice

PRIREDITVE / Strahinj, 1. december 2023

Dobrodelni večer BC Naklo

PRIREDITVE / Bled, 2. december 2023

Sejem rabljene smučarske opreme

DELAVNICE / Koroška Bela, 2. december 2023

Izdelava adventnih vencev

 

 
 

 

 
 
 

Kokričani zaradi poplave ovadili JGZ Brdo / 23:53, 30. november

Čudne stvari se dogajajo v Kranju. Čudne.

Je res to potrebno? / 17:03, 28. november

Čudne stvari se dogajajo v Radovljici. Čudne.

Obnovili bodo tudi podvoz pri Iskri / 21:22, 27. november

No ja, saj dela se na tem, da nekoč bo pa le. Vsekakor pa verjamem da bo prej, kot zgrajena nova avtobusna postaja, za katero sploh ne upamo misliti, da bo nekoč.

Kje sva / 20:46, 27. november

Veliko vprašanj, veliko je tudi odgovorov. Potrpljenje je božja mast. Vsak od zakoncev mora imeti svoje hobije.

Novi čoln za blejske gasilce / 19:49, 27. november

Hvala donatorjem za pomoč! Ni majhen znesek, je pa nujno potreben čoln za reševanje ljudi. Nesreče so se in se bodo dogajale, zato je prav, da imajo gasilci primerno opremo.

Banke kritične / 13:53, 27. november

Zdaj kritične,ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..

Banke kritične / 13:52, 27. november

Zdaj kritične ko so goljfale in dobičke v žep nosile pa lepo tiho..